hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 校園生活及上班一族 呢個考官真離譜
開啟左側

呢個考官真離譜

S3BL103 發表於 2005-6-26 23:03 | 顯示全部樓層

S3BL103 發表於 2005-6-26 23:08 | 顯示全部樓層
gn3509 發表於 2005-6-27 00:48 | 顯示全部樓層
[ref=281729]2A_DL13[/ref]  在 2005-6-26 10:44 PM 發表:

我覺得有可能。原因是因為這位老師為band 2或
band 3 學校教書。

我的觀點是,這些都係主觀意見,不可排除有個別
主考會有偏見。

就以上述S3BL103兄的例子,其實Your most important....
都已經可以 ...

有冇偏見,只得主考一個自己先知
但係我諗主考唔會咁得閒睇完你邊間學校先諗計黎炮製你
係嚴既,對所有考生都會一樣
除非有證據證明有另一考生犯同一錯誤而主考冇話佢錯
否則只可以話佢嚴(或過嚴)
今期流行:690是原罪
S3BL100 發表於 2005-6-27 20:54 | 顯示全部樓層

[ref=281230]gn3509[/ref]  在 2005-6-26 06:23 PM 發表:

我諗極都唔明咁做對佢有乜好處......
其實係咪你自視過高呢?
有實力既,佢點玩都玩你唔死

而且全港咁多所謂"名校生",佢整得死幾多過?
整死晒,唔通ORAL拎A既全部都係BAND3考生?

對呢個" ...

講真, 而家大把教英文的老師,
當年學生時代, 會考英文不過是C或D.
有些人見到學生水平竟然比自己高, 當然會唔抵得.

況且, 呢班人出招多多,
單係You've asked the wrong question一句
已經足以影響考生情緒.

英文好, 不代表考試時不會緊張的.

還有, 你話人之前, 唔該先檢討下自己,
閣下在回應#32中連complaint一字亦串錯為complant.

我不是懶勁, 不過我說到底, 是半個native speaker來的.
S3BL100 發表於 2005-6-27 20:57 | 顯示全部樓層
[ref=280387]gl4355[/ref]  在 2005-6-25 09:16 PM 發表:

但..其實..examiner都唔知你係咪名校生la, 咁點會「留難」你.....
而且.....examiner話你條問題錯左...咁一定真係錯lor....並唔會係佢地有心玩你...自己問題都未問得....仲要話人地有心玩你......

我相信個examiner聽到個考生
英文流利, 讀音咬字準確
兼且少有港式accent,
已經可以估到個考生來自名校.

因為地區學校始終比較難請到native speakers和英文水平一流的老師.
S3BL100 發表於 2005-6-27 21:03 | 顯示全部樓層
[ref=280514]sa[/ref]  在 2005-6-25 10:45 PM 發表:

就算oral真係B左..你英文咁"勁", 咪其他卷A晒佢lor, 咁都實有A~

oral佔18%, 扣幾分已經好甘,
加上今年其他卷都極淺,
只是中一, 中二程度,
一般考生理應亦能做到, 結果拉高晒條curve,
分唔到邊堆人真係頭果1.6%.

仲有, 英文oral的所謂marking scheme
根本就是形同虛設,
因為個examiner心情差, 疲累或不小心之時,
隨時原本應該只扣一分的,
結果扣了兩分,
另一分由第二個item扣,
完全死無對證.
其他科改錯卷, 至少有其他marker覆核, 而且可以appeal.

[ Last edited by S3BL100 on 2005-6-27 at 21:08 ]
gn3509 發表於 2005-6-27 21:16 | 顯示全部樓層

[ref=282796]S3BL100[/ref]  在 2005-6-27 08:54 PM 發表:

單係You've asked the wrong question一句
已經足以影響考 ...

呢個只係閣下一廂情願既想法,
我都係諗唔明老師咁大個人,點會咁唔化,眼紅人地?
整死你地對佢有咩好處?搏比人投訴?
安安份份搞掂佢賺錢唔好?
當然,唔排除佢地真係咁諗,
不過除非有證據證明有人同你情況一樣而冇比人話錯
否則只可以話佢係嚴(或過嚴)

另外,native speaker代表咩呢?一定冇錯?
香港人講中文都會/有機會錯

錯有乜出奇?邊個冇錯過?
我係串錯,咁又點?
檢討乜?我又唔係話人串錯字同時自己又串錯
今期流行:690是原罪
kwyeung 發表於 2005-6-27 21:20 | 顯示全部樓層
[ref=282796]S3BL100[/ref]  在 2005-6-27 08:54 PM 發表:

已經足以影響考 ...

我諗就examiner有無可能針對考生一題, 要討論下去
似乎開新thread會較恰當。

但最後仍然想講一句, 一個考場每日有幾十個考生,
而A一定無幾十支, 個examiner亦無可能收埋堆A,
咁你攞唔到支A, 唯一解說就係有人oral好過你...
舊年我有若干同學一樣係半個native speaker, 佢地全部
都可以奪A, role play佢地亦無被人針對.... 再者聽各位
說完, 大約可知今年的要求頗高, careless mistake亦可成
扣分位置, careless mistake正正是自己犯了也不易察覺的。

當然如果你真的有確實證據去證明被人針對, 直接寫信
去考評局或報章電台, 總好過純粹在這裡訴苦。否則你
所說的不過是個人的主觀感覺。

[ Last edited by kwyeung on 2005-6-27 at 21:22 ]
S3BL100 發表於 2005-6-27 21:44 | 顯示全部樓層
[ref=282829]gn3509[/ref]  在 2005-6-27 09:16 PM 發表:

呢個只係閣下一廂情願既想法,
我都係諗唔明老師咁大個人,點會咁唔化,眼紅人地?
整死你地對佢有咩好處?搏比人投訴?
安安份份搞掂佢賺錢唔好?
當然,唔排除佢地真係咁諗,
不過除非有證據證明有人同你情況一 ...

難道閣下以為個個老師永遠都是對的,
都是站在道德高地上的?
如是, 閣下大錯特錯了.
S3BL100 發表於 2005-6-27 21:47 | 顯示全部樓層

[ref=282837]kwyeung[/ref]  在 2005-6-27 09:20 PM 發表:

當然如果你真的有確實證據去證明被人針對, 直接寫信
去考評局或報章電台, 總好過純粹在這裡訴苦。否則你
所說的不過是個人的主觀感覺。

本人早已於當晚立即寫信去考評局.