hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 各位對抗通脹的方法?
開啟左側

各位對抗通脹的方法?

樓主| winston 發表於 2008-5-17 14:19 | 顯示全部樓層

原帖由 kmb~mcw1 於 2008-5-17 13:41 發表
所有物品一律要用到爛為止

我打算呢十年都唔會買衫褲鞋襪, 因為屋企仲有好多未著過
 樓主| winston 發表於 2008-5-17 14:25 | 顯示全部樓層
原帖由 cruisesnet 於 2008-5-17 14:11 發表
使吾使慳成敢

陳志雲提及過全香港有大約130萬人每日都過住D非常慳兼的生活, 呢個問題對大家息息相關, 不容忽視.
今時今日花錢易, 賺錢難.
barking 發表於 2008-5-17 22:36 | 顯示全部樓層
原帖由 winston 於 2008-5-17 14:19 發表

我打算呢十年都唔會買衫褲鞋襪, 因為屋企仲有好多未著過

講開買衫褲鞋襪, 近幾年我都買少左. 一件衫百幾二百蚊, 但係, 各位又知唔知制造呢件衫的工人
可能每個鐘只係逗兩蚊人工, 出廠成本可謂"賤價"... 諗落唔值得花錢買

部電腦幾年都未換, 仲係用緊P4 2.0G+GF4 MX400, 總之可以上網就算了

手機, 依家用梗呢部 "曾經" 係零機價 打得出打得入就OK啦~
請勿下車 發表於 2008-5-18 19:44 | 顯示全部樓層

我部黑白手機都用到唔著(後期我冇mon睇啦,靠估,打到就算)先買過部w200i(呢部算係平)
衫我通常執大佬個D,反正不算太舊
食野嘛,有時真係同係街食差唔多
 樓主| winston 發表於 2008-5-24 05:16 | 顯示全部樓層
交通費好快又加啦, 除左返工外, 如非必要, 我真係唔會出街.
一諗起出街就要洗錢, 真係無心機. 就算出街, 我都只係會選擇留係本區.

個人又認為shopping 只會為自己造成負累, 簡單到由買貴左某件貨品,
或者買野買到成房成屋都係, 又或者要搬屋的時候,就會感到後悔.

另外, 如果自己賺錢都唔夠自己洗, 就千祈唔好有女朋友, 因為只會造成負累, girls just waste of money!
我識得有個fd, 雖然有正職, 自己用錢又唔多, 但2年用係GF身上的錢竟然超過10萬, 依家仲債台高築,
仲要每個月問幾個朋友借錢度日. 所以冇甘大個頭,唔好戴甘大頂帽

有時候忠言總係會逆耳, 大家心照啦

樓主| winston 發表於 2008-5-24 05:43 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2008-5-17 11:57 發表
唯有樣樣嘢都慳d使
以前都習慣買零食汽水
依家盡量少買
要買都盡可能返大陸先買

我以前都習慣日日飲啤酒, 但4,5個月前已經戒買, 但唔戒飲.
有次去酒吧, 仲屈其他fd請我飲4個pints, 果次真係慳唔少
kmb~mcw1 發表於 2008-5-24 21:58 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2008-5-24 22:11 | 顯示全部樓層
原帖由 winston 於 2008-5-24 05:16 發表
交通費好快又加啦, 除左返工外, 如非必要, 我真係唔會出街.
一諗起出街就要洗錢, 真係無心機. 就算出街, 我都只係會選擇留係本區.

個人又認為shopping 只會為自己造成負累, 簡單到由買貴左某件貨品,
或者買野買到 ...

交通費真係好離譜
(小弟住/出末之處正正係加得最勁嘅地區 )
將軍澳出旺角俾$9.2
真係你搭埋我嗰份
(幸好小弟仲有港鐵優惠,未死得咁"應")

shopping呢樣嘢,好睇自己control能力
control唔到真係隨時買到cover唔到

女朋友呢方面又未必嘅
小弟女朋友都唔太使錢,有時佢見我唔夠使
都會同我分擔吓
(另外小弟有d fd都係唔太使錢嘅)
butterfly 發表於 2008-5-24 22:33 | 顯示全部樓層
我自己都減少出街,另外每餐份量減少
有時午餐食個麵包就當一餐,因為出街食,而家真係隨時超過$30,或者可以自己帶野出去食,總之盡力而為啦。
至於衫那些,我而家著$20-$40一件左右啦,有時貴也不定好睇,穿得舒服,理佢是否名牌
有時真係要坐車,盡量選最平那些,唔理要用幾多時間,至於好似板友咁唔出街,暫時對我來講似乎不太可能。
蝴蝶空中伴你飛翔
AD18 發表於 2008-5-25 10:21 | 顯示全部樓層

我自己都盡量少 d 出街 , 除非係有必要既情況之外
坐車都盡量係平
好似係佐敦返粉嶺
我就寧願慳番幾蚊搭 70 返屋企
因為夠晒平

同埋食野都盡量唔好過 $30-40
衫既都係著到唔岩著先再買
要針對ADL呢間如此垃圾既車廠,理由唔需要多