hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 建築物機電裝置及設備 (A16) 均益一、二、三期相片集
開啟左側

均益一、二、三期相片集

哥本哈根 發表於 2008-5-28 20:12 | 顯示全部樓層

原帖由 OtisLeung 於 2008-5-27 22:59 發表

大師兄確實故障跟查時,真係好難睇到它的動作,是否正常,再且它的干的太小,容易燒熔
以下是日立制板又如何呀
好大件喎又點睇呢
金星日立係咪好落後呢 ...

師兄,多謝回應,拍大個,需然跟查方便,但如要更換繼電器(拍),又要焬,又容易錯隔離,都好辛苦,都係電腦機好做,只是睇數字,入地址,便知它壞乜,另外有無見過有燈的盒仔拍呀!我曾見過,但少!
 樓主| OtisLeung 發表於 2008-5-28 21:08 | 顯示全部樓層
原帖由 哥本哈根 於 2008-5-28 20:12 發表

師兄,多謝回應,拍大個,需然跟查方便,但如要更換繼電器(拍),又要焬,又容易錯隔離,都好辛苦,都係電腦機好做,只是睇數字,入地址,便知它壞乜,另外有無見過有燈的盒仔拍呀!我曾見過,但少! ...

大師兄,有燈的盒仔拍!我曾見過不過唔常用
呢種SABIEM拍上方係行機拍下方係扲手拍都係差不多大個真佔用空間唔少
好大件喎又點睇呢
係咪扲手拍已=三菱一個行機拍呢
俁wor大師兄我想問問你有冇發覺o仔同3仔門頭都係有九成一樣請問3仔同o仔整法係咪一樣

FIAM巨型貨機51MU0898 / U0988
哥本哈根 發表於 2008-5-28 22:47 | 顯示全部樓層
3仔制板內,(你應該有相),通常埋摩打等"大A"野,才會用大個的拍(簡稱大拍)留意多用炭精,電流是AC,而一般拎手、一般運行回路,都會用一般細拍,電流是DC,而我想反問O記的控制電壓是否240V,因美國市電好似係240,上圖的大拍,有三條銅巴那種,是否用於AC回路呢!
哥本哈根 發表於 2008-5-28 22:52 | 顯示全部樓層

我唔多識O仔機,不過都係大同小二,但貼的3仔門頭,係電腦機嚟喎,而O記是舊機喎!
 樓主| OtisLeung 發表於 2008-5-28 23:12 | 顯示全部樓層
原帖由 哥本哈根 於 2008-5-28 22:52 發表
我唔多識O仔機,不過都係大同小二,但貼的3仔門頭,係電腦機嚟喎,而O記是舊機喎!

醒目wor冇錯哬
 樓主| OtisLeung 發表於 2008-5-28 23:15 | 顯示全部樓層
原帖由 哥本哈根 於 2008-5-28 22:47 發表
而我想反問O記的控制電壓是否240V,因美國市電好似係240,上圖的大拍,有三條銅巴那種 ...

O記控制大拍的電壓係380V轉110V
係dc做回路

T.C. 發表於 2008-6-8 00:33 | 顯示全部樓層

原帖由 哥本哈根 於 2008-5-28 22:52 發表

Otis 嘅門頭名稱叫做 OVL 同三菱有八, 九成相似 (我都唔知邊個抄邊個)............
以上師兄都有講三菱個部係電腦機, 因為在左上角有個 car station 站箱而右下角用了 "法式" 機械鎖, 呢部係 GPS 系列仲係 VFEL, 我有冇估錯呢..........!
 樓主| OtisLeung 發表於 2008-6-8 01:51 | 顯示全部樓層
原帖由 T.C.,哥本哈根  於 2008-6-8 00:33 發表

Otis 嘅門頭名稱叫做 OVL 同三菱有八, 九成相似 (我都唔知邊個抄邊個)............
以上師兄都有講三菱個部係電腦機, 因為在左上角有個 car station 站箱而右下角用了 "法式" 機械鎖, 呢部係 GPS 系列仲係 VFE ...

以上呢個三菱門頭係西鐵線都用緊

另外otis仲有一隻MRDS嘅門頭
其操作原理行DC加電阻控制,最討厭的係用油壓泵行減速之用日子久了經常漏油
就以中環怡和大廈為例:油溫一變令減速過慢落不到閘鎖便不能行機要用手推埋
或看見一條5MM的空隙照行機
而三菱至六十年代起已使用純DC加電阻控制門的加減速,所門控制得非常順
而otis要去到九十年代中才放棄行油壓泵嘅門頭設計
T.C. 發表於 2008-6-8 12:22 | 顯示全部樓層
原帖由 OtisLeung 於 2008-6-8 01:51 發表

以上呢個三菱門頭係西鐵線都用緊

另外otis仲有一隻MRDS嘅門頭
其操作原理行DC加電阻控制,最討厭的係用油壓泵行減速之用日子久了經常漏油
就以中環怡和大廈為例:油溫一變令減速過慢落不到閘鎖便不能行機要用手推埋 ...

如無記錯, 三菱西鐵只有 3款機種 VFEL (VVVF 系统) HVJ (油壓系統) 同無機房 (只有一台在西鐵美孚站外圍), 圖中所見應該係 VFEL...........

另文, 怡和大廈共 26台電梯由 5月初已由迅達接手保養, 預計 2008年尾進行換機工程, 同場告羅大廈 19台三菱電梯亦進行換機工程由三菱負責......
 樓主| OtisLeung 發表於 2008-6-8 13:28 | 顯示全部樓層

原帖由 T.C. 於 2008-6-8 12:22 發表

另文, 怡和大廈共 26台電梯由 5月初已由迅達接手保養, 預計 2008年 ...  同場告羅大廈 19台三菱電梯亦進行換機工程由三菱負責

係預計中事那處的機故障率極高
行機離心力好像飛機急降

唔知點解otis的舊款DC機的加速拍4級這麼少
而其它日本品牌起碼八級以上

另外告羅大廈的三菱電梯亦經常會打O.S又稱G.O.V   所以要進行現代化換機工程