hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 紅雨警告(24/06/2005)(已於1330取消)
開啟左側

紅雨警告(24/06/2005)(已於1330取消)

lauthomas 發表於 2005-6-24 18:17 | 顯示全部樓層

[ref=279062]nwfb1601[/ref]  在 24-6-2005 15:44 發表:

但放學0個陣搭城記 992@3B,去到薄扶林道0個陣見
到成條路俾呢場雨搞到損毀嚴重。

近幾天的大雨
亦令青衣及荃灣很多路面損毀
其中部份路面出現大洞
我唱我的歌,一唱天下和。
bigfish_hk2 發表於 2005-6-24 18:32 | 顯示全部樓層
[ref=279017]DIH[/ref]  在 2005-6-24 02:40 PM 發表:

I am sorry that I have no idea about this.
The bordmate was not asking for [where] but [why] did you use "Solution:".
I may be wrong here, further comments are welcome.

I have also noticed your usage of "Solution:" in almost all your posts,
but sometimes these are just unnecessary, redundant or even confusing.
Thank you very much for your attention, and if you have further opinions,
I would be glad to dicuss it in a new thread.

我之前係問點解係唔係都要開頭加個 solution 落去
我都留意到呢位同學所有回文都係會有理冇理加個 solution 架!

莫非呢個 "Solution:" 係佢個人簽名?
如果係o既就放o係簽名檔啦!
唔好o係開頭!
福建幫超市有過期30日叉燒包
dennislokawai 發表於 2005-6-24 22:07 | 顯示全部樓層
今日晌公司望落樂古道,
成條街塞滿晒車,
平時多數係有車阻先會係咁,
初頭仲以為係交通意外,
原來係「下面」水浸……

講番正題,
真係好多日都未試過全日無落雨啦,
次次都係集中晌返工放工時間,
攪到我隻腳濕到連生兩粒水泡都好唔到。
尋日落得仲勁!
d雨係打棋咁落,
攪到我帶左遮腰以下都可以全濕。
youtube.com/c/dennislokawai
TL 發表於 2005-6-24 23:10 | 顯示全部樓層

superay 發表於 2005-6-25 09:17 | 顯示全部樓層
總覺得天文台發警告的時間有點怪
在網上公布已有普遍地區降雨超過70毫米時什麼都沒有,但外面降雨大得很
相反一細起來(幾乎無雨)就出紅色警告。
FAST 發表於 2005-6-25 16:21 | 顯示全部樓層
[ref=279864]superay[/ref]  在 2005-6-25 09:17 AM 發表:

總覺得天文台發警告的時間有點怪
在網上公布已有普遍地區降雨超過70毫米時什麼都沒有,但外面降雨大得很
相反一細起來(幾乎無雨)就出紅色警告。

出紅雨既時候,中西區都仲係落緊"狗屎"

真係大得好離譜.....

*住中西區既板友就知呢個月o的雨點大法
bigfish_hk2 發表於 2005-6-25 18:03 | 顯示全部樓層

[ref=280164]FAST[/ref]  在 2005-6-25 04:21 PM 發表:

o個時候南區都係落緊"狗屎"啦!#
福建幫超市有過期30日叉燒包
break 發表於 2005-6-25 18:23 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
nwfb1601 發表於 2005-6-25 18:33 | 顯示全部樓層
[ref=279557]TL[/ref]  在 2005-6-24 11:10 PM 發表:
尋日(星期四)返工我都係下半身全濕,
但觀乎公司其他住新界西北, 荃灣,
長沙灣等地既同事, 佢地真係好幸福.

但今日(星期五)又唔同講法喇, 起碼我自己只係褲腳濕.
睇到其他大部份同事都要左吹右吹......#8)

你就好啦......

我呢個住堅城,係半山區返學0既人就慘囉,就算有擔遮,
返到學校之後,成半條褲一定濕哂,隻鞋一定入哂水,0個
陣仲見到好多同學除哂鞋係度慢慢吹!

最後我要用最少兩個鐘0既時間去整乾自己條褲......
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
nwfb1601 發表於 2005-6-25 18:44 | 顯示全部樓層

[ref=280164]FAST[/ref]  在 2005-6-25 04:21 PM 發表:

我都同意。

0個陣個天黑到朝早四、五點咁,D 雨真係大到無倫。

另外,差唔多十點小息完0左之後我行番去課室,係走廊
見到成班學生企哂係度睇0野,於是我都走去望兩眼。嘩
!奇景!球場隔離條樓梯變0左做瀑布,跟住有大量黃泥
水由二樓擴建工程地盤湧哂出0黎......

總之今次呢場雨真係玩殘我地。
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116