hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 問路專區 (A19) 去小欖燒烤樂園兩問
開啟左側

去小欖燒烤樂園兩問

fai 發表於 2008-5-28 15:40 | 顯示全部樓層

近火車站既話應該去紅隧口坐102/112/117/118/171去
深水埔或長沙灣轉52X。

102/171可以o係怡閣苑轉車,112怡竫苑,117可以坐
到總站轉(同52X同總站),118就要o係汝州街近桂林街
落車行過去西九龍中心52X總站上車。

原帖由 AVD1 於 2008-5-28 06:47 發表

紅磡睇下佢起邊個位

如果近黃埔個邊, 不如 30X > 61M

PS. 12A > 30X (有 $ 2.7 / $ 3.5 轉乘優惠)

如果紅磡解作紅磡火車站那邊的
那麼我建議你行去尖東坐 234X 轉 61M
有 $ 3.5 Discount ~ ...

[i]影像.從心[/i]
石頭 發表於 2008-5-28 18:54 | 顯示全部樓層
原帖由 fai 於 2008-5-28 15:27 發表
其實6C/6F/美孚小巴都可以轉52X,當然取道加士居道較易受
擠塞影響,但轉車唔駛行咁遠。

6C/6F去埋紅磡兜大圈,俾我就唔搭la...
只計紅磡隨時塞你20分鐘,原因只係多車路窄

美孚小巴都可以考慮,不過俾我都係會搭12A算數,因為一定唔會點塞車,時間上有保證

按樓主要求,俾埋車費:
6,6A $4.3
11 $4.2
14 $5.5
12A $3/4.3
52X $9.5
962/962B西隧口分段 $12.8

42C $6/$8
61M $7.5
98A $3.5/4.7

smal 發表於 2008-5-28 21:23 | 顯示全部樓層
原帖由 石頭 於 2008-5-28 18:54 發表

42C $6/$8
61M $7.5
98A $3.5/4.7

98A -> 42C, BBI discount
42C -> 61M, BBI discount.
but 98A -> 42C -> 61M only one BBI discount
老二做PR, GER 走晒, Inevitable
 樓主| alex93 發表於 2008-5-28 23:03 | 顯示全部樓層

唔該晒樓主咁多位

特別係提供埋車費既版友

98A > 42C > 61M ... 係唔係肯定無連環轉乘

因為小弟試過 91M(去鑽地方向)>42C(藍田方向)>98A 係有連環轉乘

42C > 61M 應該係邊度轉車呢 ?

同埋 61M / 52X 應該係邊個站落車 ?

98C 轉 52X 又如何呢 ?
熱狗不要走 >_<
石頭 發表於 2008-5-29 04:49 | 顯示全部樓層
原帖由 alex93 於 2008-5-28 23:03 發表
98A > 42C > 61M ... 係唔係肯定無連環轉乘

因為小弟試過 91M(去鑽地方向)>42C(藍田方向)>98A 係有連環轉乘

42C > 61M 應該係邊度轉車呢 ?

同埋 61M / 52X 應該係邊個站落車 ?

98C 轉 52X 又如何呢 ?

98A > 42C > 61M 肯定無連環轉乘
只要61M放最後一程,便沒有連環轉乘(但反方向61M擺第一程又得...原因不明)

42C-->61M可在健全街及大窩口地鐵站轉車

98C轉52X?都是不要入油尖旺區會較快!
42C是黃大仙<--->葵涌特快,計埋61M慢左都會比98C轉52X快!
fai 發表於 2008-5-29 09:23 | 顯示全部樓層
樓主話係紅磡出發喎,某程度上12A兜土瓜灣九龍城才是
兜大圈。不過我都同意12A比較少機會塞車既(唔係冇,特
別係九龍城一帶)。

另外俾埋紅磡兩條小巴線車費
紅磡~美孚 $8.5
紅磡~荃灣 $12(6月1日會加價至$13)

原帖由 石頭 於 2008-5-28 18:54 發表

6C/6F去埋紅磡兜大圈,俾我就唔搭la...
只計紅磡隨時塞你20分鐘,原因只係多車路窄

美孚小巴都可以考慮,不過俾我都係會搭12A算數,因為一定唔會點塞車,時間上有保證

按樓主要求,俾埋車費:
6,6A $4.3
11 $4.2
14 $5.5
12A $3/4.3 ...

[i]影像.從心[/i]
石頭 發表於 2008-5-29 16:17 | 顯示全部樓層

原帖由 fai 於 2008-5-29 09:23 發表
樓主話係紅磡出發喎,某程度上12A兜土瓜灣九龍城才是
兜大圈。不過我都同意12A比較少機會塞車既(唔係冇,特
別係九龍城一帶)。

另外俾埋紅磡兩條小巴線車費
紅磡~美孚 $8.5
紅磡~荃灣 $12(6月1日會加價至$13)

...

都係,不過12A最多都係塞3-5分鐘,

同6C/6F幾條街都差不多必定塞20分鐘塞到個人唔耐煩(上次試過),

爭好遠喎~趕時間我會搭紅小,因為紅小滿客可以改道,巴士就無得改!
 樓主| alex93 發表於 2008-5-29 16:56 | 顯示全部樓層
本人搭地鐵有半價, 如果 MTR 轉 52X  /  61M

要幾耐時間 ?

同埋 98A>42C>61M 又要幾耐呢 ?

THX
熱狗不要走 &amp;amp;amp;amp;gt;_&amp;amp;amp;amp;lt;
smal 發表於 2008-5-29 21:44 | 顯示全部樓層
原帖由 alex93 於 2008-5-29 16:56 發表
同埋 98A>42C>61M 又要幾耐呢 ?

THX

without missing bus -45mins! yes, 45!
miss all buses > 1hr15mins........
老二做PR, GER 走晒, Inevitable
 樓主| alex93 發表於 2008-5-29 23:58 | 顯示全部樓層

想請教埋落左車點行入去呀 ?

因為小弟真係未去過個度...向前向後行都唔知

THX
熱狗不要走 &amp;amp;amp;amp;gt;_&amp;amp;amp;amp;lt;