hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 為什麼同姓氏不能(不適合)相愛/ 結婚?
開啟左側

為什麼同姓氏不能(不適合)相愛/ 結婚?

2ac 發表於 2005-6-24 13:21 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

我只知這是老傳統
但到底點解呢?

歡迎討論
始終都係 978  第 1 - 50 集
Ketsu 發表於 2005-6-24 13:43 | 顯示全部樓層
[ref=278974]2ac[/ref]  在 2005-6-24 01:21 PM 發表:

我只知這是老傳統
但到底點解呢?

歡迎討論

聽聞咁係因為有d 人驚撞番d 同氏宗親
係同自己同一個俗系既
如果咁樣就驚會有「亂倫」既問題出現

(請問以下內容有冇犯板規呢?)
我阿媽同我講一個笑話
佢以前識得一個街坊去召妓
佢地交易之前個街坊問個妓女姓乜野
個妓女答完之後
個街坊即刻話「大吉利是」
之後立即著番衫走人
原來個妓女既姓氏係同個街坊一樣既
Abusing dead rule -> Denial of reality
joeli16 發表於 2005-6-24 16:05 | 顯示全部樓層
[ref=278984]Ketsu[/ref]  在 2005-6-23 09:43 PM 發表:

聽聞咁係因為有d 人驚撞番d 同氏宗親
係同自己同一個俗系既
如果咁樣就驚會有「亂倫」既問題出現

(請問以下內容有冇犯板規呢?)
我阿媽同我講一個笑話
佢以前識得一個街坊去召妓
佢地交易之前個街坊問 ...

我又聽過,
如果同姓氏結婚產子,
係會生畸形BB的。
唔知係咪大人用來嚇小朋友既...
Ketsu 發表於 2005-6-24 20:39 | 顯示全部樓層

[ref=279081]joeli16[/ref]  在 2005-6-24 04:05 PM 發表:

我又聽過,
如果同姓氏結婚產子,
係會生畸形BB的。
唔知係咪大人用來嚇小朋友既...

我有個friend既相親係同姓既
但我個friend都好正常丫......

其實就算真係亂倫而誕下下一代(講明先我唔係鼓吹呢樣野呀下!)
呢個出來既人都未必會係畸形
或者有異樣
佢都可以係正常人一個
不過有樣野係可以肯定既
就係如果你既族系係懷有某d 導致身體有缺陷或者致病既基因
咁樣大家出黎既下一代有畸型/患病既機會係會大d

始終覺同同姓氏既人相戀甚至結婚都唔係太大問題
反而你話同父親果邊既親戚朋友相戀/結婚就問題大d
(但係母親果邊就好似問題不大)
Abusing dead rule -> Denial of reality
kenny_hou 發表於 2005-6-24 20:53 | 顯示全部樓層
[ref=279351]Ketsu[/ref]  在 2005-6-24 08:39 PM 發表:

我有個friend既相親係同姓既
但我個friend都好正常丫......

其實就算真係亂倫而誕下下一代(講明先我唔係鼓吹呢樣野呀下!)
呢個出來既人都未必會係畸形
或者有異樣
佢都可以係正常人一個
不過有樣野係 ...

小弟身邊都有好多拖友係同姓氏的,另如果大家都係大姓氏的話
(好似姓陳),相信係同氏宗親的機會應該不大吧
只有傻大包先可以同小蛮永遠在一起
ming 發表於 2005-6-26 01:27 | 顯示全部樓層
以前小學的校長 - 梁梁聯婚
中一、二時的副校長 - 陳陳聯婚
中一一位老師 - 劉劉聯婚

兩位校長級人馬
一位已經退休
另一位應接受退休年齡
估計他們二人應該都在七八十年代結婚

這樣看來
似乎那時候也不見得是甚麼禁忌呢~
(當然,也可能是小弟"好運"遇上這些少數的例子吧!:D)

所以...
應該問題不是會太大吧~:D

P.s...
聽聞當年因為政府要某個職級以上的女公務員
姓名加上丈夫的姓氏
所以我們都知道不少女老師夫君的姓氏呢~
HK104 發表於 2005-6-27 16:37 | 顯示全部樓層

我諗唔係同姓氏唔可以結婚,只係近親唔得。如果清楚大家不是有親屬關係,
同姓是沒有問題,我也去過婚宴是男女方一樣姓氏。
中華巴士 DL20 ML77
2500 發表於 2005-6-27 19:42 | 顯示全部樓層
聞說近親生出尼d BB係畸形
當我還係兒時,我母親有時同我表妹(開玩笑)
娶我(表哥)好吾好 (我表妹約細有十年)
但個答案之前有板友提及
同父親果邊既親戚朋友相戀/結婚就問題大d
(但係母親果邊就好似問題不大)
da54 發表於 2005-6-28 13:54 | 顯示全部樓層
近親生出黎既的唔一定係畸形,不過統計上近親生出黎既 bb
出現畸形的情況比正常人高,呢個係基因上的問題 (Double
recessive gene 會 show up).....

相信同姓不能結婚係因為古時 d 人發現近親結婚比較易出現
問題 bb,加上古代社會多數係一姓一村,因而有如斯結論。
至於你們信不信?反正我信了
kenny_hou 發表於 2005-7-4 03:06 | 顯示全部樓層

[ref=283510]da54[/ref]  在 2005-6-28 01:54 PM 發表:

近親生出黎既的唔一定係畸形,不過統計上近親生出黎既 bb
出現畸形的情況比正常人高,呢個係基因上的問題 (Double
recessive gene 會 show up).....

相信同姓不能結婚係因為古時 d 人發現近親結婚比較易出現 ...

咁依家d人仲有無呢d忌諱呢
只有傻大包先可以同小蛮永遠在一起