hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 兩岸三地巴士 (B4) 巨鷹珍寶 (即日攝)
開啟左側

[中國大陸] 巨鷹珍寶 (即日攝)

樓主| AD18 發表於 2008-5-30 11:12 | 顯示全部樓層

原帖由 葵盛東居民AMN36 於 2008-5-30 11:04 發表
原來如此, 我都多數食埋野先上去, 所以搭到既珍寶唔多, 次次去都係搭得3部
我仲差34996未搭過, 次次上去都係搭緊其他珍寶時中途見到佢, 好似好難搭到呢部 ...

呢架車
起步加速都好爽

如果想睇到架車發圍既一面
要睇埋個人肯唔肯去
要針對ADL呢間如此垃圾既車廠,理由唔需要多
葵盛東居民AMN36 發表於 2008-5-30 11:17 | 顯示全部樓層
原帖由 AD18 於 2008-5-30 11:12 發表

呢架車
起步加速都好爽

如果想睇到架車發圍既一面
要睇埋個人肯唔肯去
幾次見34996都係一位比較大份既車長
有朋友搭過話佢唔多拖波, 但算幾肯去, 同埋佢話覺得34996把聲仲靚過34999
之前搭過34999都覺得把聲唔差, 所以更加想試34996

幾部入面, 我覺得34952都唔差, 算爽同埋聲靚, 34911以前把聲沉d同唔響
但而家有返d嗚嗚聲, 29438我覺得最差係佢啦, 把聲拆之餘好慢, 有次6點幾
搭佢返動物園, 相信果單都係返動物園收車, 車長下下都拖盡, 但都覺得部
車唔識行既, 又冇力
 樓主| AD18 發表於 2008-5-30 11:21 | 顯示全部樓層
原帖由 葵盛東居民AMN36 於 2008-5-30 11:17 發表
幾次見34996都係一位比較大份既車長
有朋友搭過話佢唔多拖波, 但算幾肯去, 同埋佢話覺得34996把聲仲靚過34999
之前搭過34999都覺得把聲唔差, 所以更加想試34996

幾部入面, 我覺得34952都唔差, 算爽同埋聲靚, 34911以前把聲沉d同唔響
但而家有返d嗚嗚聲, 29438我覺得最差係佢啦, 把聲拆之餘好慢, 有次6點幾
搭佢返動物園, 相信果單都係返動物園收車, 車長下下都拖盡, 但都覺得部
車唔識行既, 又冇力

呢架 29438 加埋只係坐過兩次
力水麻麻 , 平路起步加速都好一般
同埋比起其他珍寶黎講 , 佢就真係跑唔起

34996 把聲真係好靚 , 一定係靚過 34999
但性能方面反而就不相伯仲
LA16-3ASV465-51 發表於 2008-5-30 11:34 | 顯示全部樓層

原帖由 AD18 於 2008-5-30 11:21 發表

呢架 29438 加埋只係坐過兩次
力水麻麻 , 平路起步加速都好一般
同埋比起其他珍寶黎講 , 佢就真係跑唔起

29438呢部野一路都唔掂,係早排神秘失蹤
等大家都以為佢退左之後又出番黎果陣叫做好少少,跟住又係打回原形

奇就奇在29438一直都死唔去,好多掂過佢既都已經行先一步(例如29445,34961)
 樓主| AD18 發表於 2008-5-30 11:39 | 顯示全部樓層
原帖由 LA16-3ASV465-51 於 2008-5-30 11:34 發表

29438呢部野一路都唔掂,係早排神秘失蹤
等大家都以為佢退左之後又出番黎果陣叫做好少少,跟住又係打回原形

奇就奇在29438一直都死唔去,好多掂過佢既都已經行先一步(例如29445,34961) ...

今年年頭果次同個 fd 上去
果陣都唔見部 29438

不過係上年 11 月聽到佢把聲
一聽完之後真係好想部車快 d 退
但估唔到架車咁都可以死唔去

*如果 3 月尾報廢果 5 部車係有 29438 既
你話有幾好呢
葵盛東居民AMN36 發表於 2008-5-30 11:45 | 顯示全部樓層
原帖由 AD18 於 2008-5-30 11:39 發表

今年年頭果次同個 fd 上去
果陣都唔見部 29438

不過係上年 11 月聽到佢把聲
一聽完之後真係好想部車快 d 退
但估唔到架車咁都可以死唔去

*如果 3 月尾報廢果 5 部車係有 29438 既
你話有幾好呢 ...
29438都算好命, 佢係而家幾部珍寶唯一29字頭, 同佢差一個數字
果d真係唔同命, 睇返d舊相29437, 29439都死左好耐

之前話10部退5部時, 留低只有最fit的5部, 但我總係覺得, 早前死左果5部
點都有部好過29438掛
 樓主| AD18 發表於 2008-5-30 11:47 | 顯示全部樓層

原帖由 葵盛東居民AMN36 於 2008-5-30 11:45 發表
29438都算好命, 佢係而家幾部珍寶唯一29字頭, 同佢差一個數字
果d真係唔同命, 睇返d舊相29437, 29439都死左好耐

之前話10部退5部時, 留低只有最fit的5部, 但我總係覺得, 早前死左果5部
點都有部好過29438掛 ...

之前青山居士都話部 34961 好過部 29438 好多
葵盛東居民AMN36 發表於 2008-5-30 11:57 | 顯示全部樓層
原帖由 AD18 於 2008-5-30 11:47 發表

之前青山居士都話部 34961 好過部 29438 好多
34961真係同佢無緣啦, 之前仲有10部時, 部部都影過係未影過呢部
聽講把聲都唔錯的
 樓主| AD18 發表於 2008-5-30 12:00 | 顯示全部樓層
原帖由 葵盛東居民AMN36 於 2008-5-30 11:57 發表
34961真係同佢無緣啦, 之前仲有10部時, 部部都影過係未影過呢部
聽講把聲都唔錯的

架車仲行得果陣
我反而就係影過佢一次咁大把
之前仲諗住有機會試下坐部 34961
點知 3 月尾果陣
報廢既巨鷹珍寶既 list 入面竟然有佢份  
blueblue 發表於 2008-5-30 12:38 | 顯示全部樓層

原帖由 AD18 於 2008-5-30 10:11 發表

而家得番 5 部

車牌為 (粵B 開頭)

我星期六就唔係咁得閒喇

希望佢地唔好咁早退啦
唔得閒下次啦.. 有冇其他板友ok?~
中華民國.精彩一百