hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 兩岸三地巴士 (B4) 巨鷹珍寶 (即日攝)
開啟左側

[中國大陸] 巨鷹珍寶 (即日攝)

樓主| AD18 發表於 2008-6-1 18:03 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV427_KS8246 於 2008-6-1 16:34 發表

34996係最難撞到的一部, 次次都撞到29438, 34911
搭過一次真係好正

29438, 34911 我都撞過
34999 都試過撞過一兩次

*對我而言, 最難撞既係 34952
不過 29438 既表現就有點兒那個 ....
要針對ADL呢間如此垃圾既車廠,理由唔需要多
葵盛東居民AMN36 發表於 2008-6-1 18:14 | 顯示全部樓層
原帖由 AD18 於 2008-6-1 18:03 發表

29438, 34911 我都撞過
34999 都試過撞過一兩次

*對我而言, 最難撞既係 34952
不過 29438 既表現就有點兒那個 ....
雖然冇車序同特定時間, 不過兩次去都係1點8-9左右, 34952
就會響南油出現, 兩次都係返赤灣, 所以我覺得34952都幾易撞
 樓主| AD18 發表於 2008-6-1 18:16 | 顯示全部樓層
原帖由 葵盛東居民AMN36 於 2008-6-1 18:14 發表
雖然冇車序同特定時間, 不過兩次去都係1點8-9左右, 34952
就會響南油出現, 兩次都係返赤灣, 所以我覺得34952都幾易撞

可能巧合 , 亦可能你同佢有緣  

*我自己好少係南油酒店去撞佢地
多數都係動物園 / 赤灣
葵盛東居民AMN36 發表於 2008-6-1 18:41 | 顯示全部樓層

原帖由 AD18 於 2008-6-1 18:16 發表

但我最想試埋34996
我去親都係南油因為對我黎講比較方便到達珍寶出現的地方, 都係響口岸出黎
搭一兩個站車就到, 加上南油可以睇晒兩邊車, 邊邊有車黎先就去搭左先
 樓主| AD18 發表於 2008-6-1 19:07 | 顯示全部樓層
原帖由 葵盛東居民AMN36 於 2008-6-1 18:41 發表
但我最想試埋34996
我去親都係南油因為對我黎講比較方便到達珍寶出現的地方, 都係響口岸出黎
搭一兩個站車就到, 加上南油可以睇晒兩邊車, 邊邊有車黎先就去搭左先 ...

不過比你搭到都未必有用
有 d 兩邊唔對岸
一邊就爬山 , 無得跑
一邊就有得跑 , 無得爬山

3AD172004 發表於 2008-6-1 23:04 | 顯示全部樓層
原帖由 AD18 於 2008-6-1 18:16 發表

我第一次去尋找巨鷹珍寶時,正正就是在南油酒店遇到珍寶。
主賜我異象,來委身香港!
 樓主| AD18 發表於 2008-6-3 15:05 | 顯示全部樓層

原帖由 3AD172004 於 2008-6-1 23:04 發表

我第一次去尋找巨鷹珍寶時,正正就是在南油酒店遇到珍寶。

你算好彩啦
我上左去都有 5 次喇
我只係得一次先係呢頭見到
當時都差唔多落 245
果陣已經見到有部珍寶係南油酒店上落客
之後就立即跑過去蘭園等車黎
3350 發表於 2008-6-7 17:03 | 顯示全部樓層
上次去有幸坐到34996 ,真係一試難忘
咁大個仔真係第一次坐到咁爆飛既珍寶

加片兩段
http://tw.youtube.com/watch?v=uZ9dvJ6w_Ig
http://tw.youtube.com/watch?v=ocpcn5j7m3U
可惜既係當日部機冇咩電淨 ,拍唔到最精彩果段 ,希望仲有機會坐到34996配肥佬啦

KOLOR 圍城
 樓主| AD18 發表於 2008-6-11 21:47 | 顯示全部樓層
今日終於再上去 , 兩次只係隔左兩個星期
而今日既車序 , 坦白講 , 我個人就覺得有 d 無奈
34996 , 41320 (珠江牌) , 34999 , 29438 , 34911
另外之後隔左好多架車先到 34952

貼相先

另加一張非標準相

*好耐都未試過一次過有 3 部寶泊埋一齊

今日就坐左 34996 同 34999
34996 確係聲靚 , 人勁既
但係避震就真係十分之唔掂囉
坐到個 " 八月十五 " 都有 d 痛
而 34999 副避震就好過部 34996 好多喇
gordon 發表於 2008-6-14 02:19 | 顯示全部樓層

由西麗去赤灣的方向, 過左沙河/茶光冇耐要經過條公路, 上次坐34996行呢條公路, 架車又好飛, 把聲又勁靚, 十分回味.

反而早前有板友指把聲靚的34999, 上次由赤灣坐去西麗, 沿途死了兩次火, 一次在蛇口太子路, 一次在南頭.

亦坐過退左的29442, 架車基本上個波箱好似黐住咁, 跑極都冇.
喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法