hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 今年七一民陣再上街!
開啟左側

今年七一民陣再上街!

053h4 發表於 2005-6-29 21:56 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2005-6-29 22:37 | 顯示全部樓層
[ref=285057]053h4[/ref]  在 2005-6-29 09:56 PM 發表:

現在, 經濟好轉, 當然有人無得益, 包括本人
不過, 當問題係, 整體市民的銷費力高了, 不是事實嗎?

另外, 如果你早認為人家捐款是做show, 相信也沒有辦法說服你
不過, 人家是不是只捐了10億呢?
那位富豪過 ...

那麼, 誰才是最需要從經濟改善中得到好處, 改善生活的?
這些人的需要有給滿足嗎?
053h4 發表於 2005-6-29 22:39 | 顯示全部樓層
ming 發表於 2005-6-30 09:09 | 顯示全部樓層

[ref=285042]S3BL100[/ref]  在 29.6.2005 21:49 發表:

或者應該這樣說: 經濟復蘇, 小巿民完全得不到利益.

至於捐錢這些, 一, 他們有大把錢, 十億只是一小部分;
二, 不知是我偏見與否, 我總會覺得
有些人捐款是做show的.

他們捐錢是為了做show也好
是因為錢太多也好
他們捐了錢、對社會有貢獻是事實

若硬要說經濟復甦對市民全無益處
這未面太過片面了

依我之見
隨著這年來經濟復甦
失業率的確有所改善
而現在找一份工作的確是比過去的日子來得容易
難道這又不是商人對社會的貢獻嗎?
難道市民在這個問題上又沒有得益嗎?
我看不然。
S3BL100 發表於 2005-6-30 22:27 | 顯示全部樓層
[ref=285125]053h4[/ref]  在 2005-6-29 10:39 PM 發表:

不過, 難道失業率不是改善中嗎?
沒有商家製做就業機會, 怎樣全民就業呢?

商家無可稱善, 但不是一無事處

基層勞工人工加了多少? 工時又長了多少?
053h4 發表於 2005-6-30 22:32 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2005-6-30 23:32 | 顯示全部樓層

[ref=286311]053h4[/ref]  在 2005-6-30 10:32 PM 發表:

可不直接問下低層勞工, 了解一下?
小弟的家人\親戚, 大部份都只做一些低層工作

我認為, 怎能話一句, 低層不能受惠呢?

[ Last edited by 053h4 on 2005-6-30 at 22:34 ]

我在#45中只是反問閣下而已.
我相信你亦很清楚勞工權益團體
一直爭取最低工資, 最高工時的原因.
LNChickenRice 發表於 2005-6-30 23:37 | 顯示全部樓層
損不足以奉有餘,對嗎??
小弟雖然唔同意完全共產制度
不過,弱勢社群如果真係因為'肥上瘦下'0既政策
而餓死/激死/害死....等等0既話
得到以上好處0既人其實又係'發財唔立品'0既奸商同政治投機者

賺了窮人0既血價,放棄全人0既公義
到時候再整多十零二十單建築工人爬行人天橋頂之際
下一刻又重演67年大暴動0既場面
(小弟當然唔想參予其中 and/or 見到以上情況再現香江...)
火燒巴士,炸商場商廈之時
恐怕佢地0既身家唔暴跌就奇怪

小弟唔去遊行0既話,恐怕奸商同政治投機者
唔記得香港歷史0既慘痛教訓...
另外,團結所有被分化同被烙印化(標籤化)0既朋友
亦係反對政府分化式管治0既另一個理性行動方法
至少一句:如果明日唔Show up唔出聲
香港0既下一個政策受害者可能係你都唔定...
到時想搵人幫你手?可能幫唔到 and/or 唔肯幫手
自己食西北風...怕?

聽日下午三時維記遊行集合處
以維記鮮奶為記,不見不散~
嶺南雞飯老矣 尚能飯否??
053h4 發表於 2005-6-30 23:38 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2005-6-30 23:42 | 顯示全部樓層