hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) [隔段時間統計]大家用緊乜野手機
開啟左側

[隔段時間統計]大家用緊乜野手機

gordon 發表於 2008-6-7 00:41 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

我自己就用緊:

HTC P3600i白色(二手九成九新行貨, 配Smartone-Vodafone 3G, 與手上的HP rx4240 Pocket PC合併)(2008.6購入)
Nokia N73白/莫加色(淨機行貨, 配3-3G)(2007.4購入)
Sony Ericsson K770i珍珠白(淨機行貨, 配Peoples)(2008.5購入)
Sony Ericsson W580i灰藍色(淨機, 後備, Max Power進口貨)(2008.6購入)

以前用過:
Sony Ericsson K530i黑色(2007.11-2008.5)(3仔台機, 買K770i時Trade-in左)
Sony Ericsson W850i黑色(2007.8-2008.5)(Smartone-Vodafone台機, 於2008年6月16日出售)
Nokia 6280黑色(2006.5-2007.8)(3仔台機, 買左SE W850i後出售)
Sharp SX313(2006.4-2007.4)(Smartone-Vodafone台機, 買N73時Trade-in左)
Sony Ericsson K608i(3仔台機, 2005.12-2006.5, 買Nokia 6280後轉售朋友)
LG U8330(2005.11-2005.12)(3仔台機, 操作性能差, 買SE K608i後出售)
Nokia 6230i白色(2005.8-2006.11)(Smartone-Vodafone台機, 買左Sharp SX313後轉作後備, 再出售)
Nokia 6230啡黑色(2005.5-2005.11)(淨機行貨, 買左Nokia 6230i後轉售朋友)
Nokia 6100藍色(2004.5-2005.5)(買錯鬼機, 買左Nokia 6230後壞機出售)
Nokia 6210啡色(2000.11-2004.4)(澳洲行貨, 壞震機出售)
Ericsson T10藍色(2000.9-2000.11)(澳洲Optus台機, 鎖SIM, 換Nokia 6210後出售)
Samsung SCH470香檳色(1998.5-1999.1)(和記CDMA機, 去澳洲後停用)

喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
AVD1 發表於 2008-6-7 08:51 | 顯示全部樓層
Now:
Sony Ericsson K810i (2007/08/30 - Now)
Spare - Sony Ericsson T610

以前用過 (屬於自己):
Sony Ericsson K700i (現我阿媽用緊)
Nokia 8250 (現作 Spare)
Motorola C550 (現作 Spare)
Ericsson T18SC (現作 Spare)

曾經試用一段時間
Nokia 6120C (2007)
Nokia 3220 (2004)
Nokia 2600 (2007)
Sony Ericsson K610 (2006)
Sony Ericsson K618 (2006)
Sharp SX833 / 903SH (2007)
NEC N840 (2004)
LG U830 (2007)
LJ7006 = MF5119 = AVD1
CK4013 發表於 2008-6-7 12:03 | 顯示全部樓層
對於我呢個用到電話壞既人黎講
就應該無用得咁多電話:
由2000年開始:

Panasonic GD90
Nokia 8250
Simen 2128
LG U8138
SonyEricsson W810i (NOW)
Uh jjuh myun (左右為難)
fm1234 發表於 2008-6-7 12:25 | 顯示全部樓層

現在:
SonyEricsson K530i (剛出,用Samsung U608 trade, Smartone$0 預繳$880)
覺得呢部好好,前兩部用過摺機同推機,都係直機簡單好用
以前對SE機無咩信心,但見依家評價都唔差,便決定用佢,都好滿意~

以前:
Samsung U608 (用到發火, trade鬼左去)
Sharp GX293
Panasonic VS7
Samsung T408
Sony J16
Nokia 3210
zoom...zoom...M6
chan6723 發表於 2008-6-7 13:03 | 顯示全部樓層
Now:
Nokia 6120c,15/6/2008 購入,配 3 - 3G

以前用過:
Sony Ericsson K800i (朋友轉讓,5/2008 - 6/2008,計劃賣走 / 俾家人用)
Nokia N73 (12/2006 - 6/2008,大細聲掣壞左,已賣)
Nokia 6230i (CSL 台機,1/2006 - 12/2006,買 N73 時 trade 走)
Toplux AG300 (鴨記買入,10/2005 - 1/2006,始終唔鍾意用細牌子機)
Sony Ericsson T230 (5/2004 - 10/2005,俾人 tum 左買上面部 Toplux 機時 trade 走)
Nokia 3315 (11/2002 - 5/2004,俾家人用所以換左 T230)
Nokia 6150
Nokia 5130
Nokia 6120 (唔係 6120c,當年 CSL 1+1 出的台機,無 SIM 卡,但唔記得個制式,
呢部亦係我人生第一部手機)

教導子女遠離益童
JX9097 發表於 2008-6-7 13:38 | 顯示全部樓層
以前
Nokia 6150(數字台)
Nokia 8210(舊世界+洗馬桶)
Nokia 6230(洗馬桶+123)

現在
Nokia N73(123)

P.S.小弟乃Nokia dead hard fans

nwfb1601 發表於 2008-6-7 14:58 | 顯示全部樓層

新歡:

Nokia 6120C(PCCW 3G,4 / 2008 - now)

舊愛:

Nokia 7260(3 仔 GSM→人民台→PCCW,
3 / 2006 - 1 / 2008,最後玩到short機而換機

LG 8138(PCCW,1 / 2008 - 4 / 2008,部機
係老豆用完俾我用,因為反應超慢而俾我極
速換機
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
KE7782 發表於 2008-6-8 02:29 | 顯示全部樓層
現在
Nokia 6288(1/2/2007–)

之前:
Nokia 2100(8/2003–1/2006),第一部電話
SE k750i(1–4/2006),後來不見了
Sharp GX22(4/2006–8/2006)
Nokia 1600(8/2006–31/1/2007)大姊轉了N73後用的,因GX22電已支持不了。
以上全為SMARTONE
KE7782@27
KE7782 發表於 2008-6-8 02:30 | 顯示全部樓層
原帖由 chan6723 於 2008-6-7 13:03 發表
Nokia 6120 (唔係 6120c,當年 CSL 1+1 出的台機,無 SIM 卡,但唔記得個制式,
呢部亦係我人生第一部手機)

無SIM的是CDMA。
KE7782@27
kachun28 發表於 2008-6-8 17:37 | 顯示全部樓層

等我都入黎趁下熱鬧先......
本來我以為我己經換機換得密,點知各板友換機密到好似搭巴士咁......

小弟第一部手機係 2000年購入,為Nokia 6138。
當時我好鐘意呢部機,因為當時只有小數手機可以係電腦用紅外線入聆聲

之後約 2002年買左Erisccon 既經典之作 - T28se,呢部機既話音質素真係相當高 (但係唔知點解合組左做SE 之後會差左咁多......)
但係用左大約半年到就換左新機,原因係因為當時消委會測試話呢部機幅射超高......

新入手既就係Philips 9@9,呢部機又係我既其中一部最愛,
原因就係因為佢既stand by 時間超高,我試過用左接近三個幾星期先差電,都咪話佢唔勁......

到SE 正式登場既時候,第一時間就入手SE T68i。點解會換呢部機? 因為佢係當時頭幾部有彩Mon 既手機,而且非常好玩。
呢部機係我用得最耐既一部機,差唔多用左兩年既時間......

SE 另一部經典 T630,呢部用左一年多時間之後換過部,因為佢冇當時最hit 既 mp3 聆聲......

因為太鐘意玩聆聲,所以入左當時性價比幾高既Nokia 6230i。不過佢既相機真係幾屎......
自從呢部N 記機後,就未在換過第二個牌子。原因唔係我鐘意N 記,而係SE 太貴退而其次用N 記......
換左用N 記機之後,換幾速度大大加快,6280 一出就入手,但係用左三個月賣走。

6280 > N73。
N73 其實功能唔錯,但係外型唔多ok,影相慢又偏色,而且經常hang 機,
所以月左大半年就入左用到依家既N95。
部N95 都就快一年嚕,依家諗緊好唔好換HTC Diamond 定繼續等SE X1......
相信從投SE 懷抱既時候應該就係用X1 既時候了。