hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) [即日]Euro4 Enviro500新底盤抵港
開啟左側

[即日]Euro4 Enviro500新底盤抵港

牛奶仔 發表於 2008-6-14 22:39 | 顯示全部樓層

原帖由 hjhj 於 2008-6-14 19:45 發表

不用想得太複雜,
九巴自己裝嵌一部巴士,成本不會比委托新巴貴吧!

兩地薪酬相距還遠,裝嵌巴士又是labour intensive!

上一個回文都提過, 九巴裝車一向都外判. 而另一方面, 新巴肯唔肯幫你嵌, 肯裝又收你幾多錢又係另一個問題. 不過就算無屯裝, 九巴要搵個地方裝身都應該唔太難, 反正都唔會好似以前咁多車.
唔大得,唔少得,點至得呀?
牛奶仔 發表於 2008-6-14 22:42 | 顯示全部樓層
原帖由 Anpretext 於 2008-6-14 20:48 發表

真係唔知
同類例子有ATS/ATR(DM vs Alx, E2 VS E3)

呢D都係同3ASV o個時同期嘛! 不過而家涉及歐四車可能係一個因素, 因為呢批車要加尿素, 在日常營運的後勤工序都同歐三有分別, 為了要識別兩批不同規格o既車, 另組車隊編號都有可能!

唔大得,唔少得,點至得呀?
garyfirst 發表於 2008-6-15 01:26 | 顯示全部樓層
原帖由 on11358 於 2008-6-14 00:35 發表

最好香港本地客車車廠都入股投資(亞洲/捷聯),
到時直頭跟新界坡一樣自行研製車身(單/雙層)。

(發夢中)

捷聯老早已經在廣西跟桂客合作生產
但最近經已消聲匿跡......

而中港最近在廣西玉林起緊廠,生產大陸版 "中港之星" -- "港福之星" 作外銷
hkcoach.info
es5582 發表於 2008-6-15 02:45 | 顯示全部樓層

原帖由 hjhj 於 2008-6-14 19:41 發表

工業北移已不是新課題了
香港經濟一早轉型,九巴反應算很慢
香港人還堅持一套人家非請你不可,非加你薪酬不可
不要說繁榮,連進步的空間都難有
請盡快自我增值,勿故步自封 ...

故步自封...
香港的進修率其實已經很高
有唔少打工仔為左份工
朝早返工, 夜晚讀書
你估成香港無人知咩叫"自我增值"
但連九巴這間大機構
日日所賺都係香港人一分一毫
佢有今日成果除左營運方式外都係香港市民成就佢既基業
以致可以衝出香港揚名亞洲以及世界
才有機會進入中國市場經營業務
"取之於民....但"   
飲水思源相信才不是一個"新課題"

但工業北移的就沒有是所有都係倚靠"香港市場"

反觀即使係去進修
如果個個老闆都有樣學樣學九巴
香港還哪裡老闆
以至你再進修都好
出現只有一群又一群的失業者
而原本可自力更生的最終都可能成為"綜緩"受助人
而非他想
而再好彩如果你有一份工作的話
你可能都會成為受助人的資助人
但如果個個老闆都有樣學樣學九巴一樣
長此下去原本"資助人"都可能變更了身份成為"綜緩"受助人

這一個"循環效應"
應該沒有進修的朋友們都會想得到!~

再者香港的非法勞工隨著"自由行"開通都急步上升
事實唔係香港人唔
進修而係有人可以利用這個方便成為自己利益。

評分

參與人數 1aPower +5 收起 理由
jm7548 + 5 good!~

查看全部評分

hjhj 發表於 2008-6-15 03:45 | 顯示全部樓層
原帖由 S3N92 於 2008-6-14 20:45 發表

我唔係社會及福利主義
只不過就係呢d諗法
搞到香港...老細大曬
打工仔做到跌響度
賺就老細..做就打工仔

小弟讀過econ...間中睇財經新聞
香港經濟點大家都知...有咩方法解究轉型亦都知
我淨係想講....香港地打份工 ...

打工難,做老細更難!
通脹上升,成本上升又不能全部轉嫁到客人身上,
巴士公司就是一個例子
想法子降低成本很容易嗎?
這些年,不用虧蝕已是萬幸,當中不知多少就挨不住
「蝕到入肉」的風險,打工的很難感受得到「箇中滋味」
打工辛苦,但做老細非你們想得那麼好,大家都有辣有唔辣

es5582 發表於 2008-6-15 05:45 | 顯示全部樓層
原帖由 hjhj 於 2008-6-15 03:45 發表

打工難,做老細更難!
通脹上升,成本上升又不能全部轉嫁到客人身上,
巴士公司就是一個例子
想法子降低成本很容易嗎?
這些年,不用虧蝕已是萬幸,當中不知多少就挨不住
「蝕到入肉」的風險,打工的很難感受得到「箇中滋味 ...

「蝕到入肉」的風險

九巴整體而言虧蝕嗎?有利潤嗎?

成本上升又不能全部轉嫁到客人身上

行政會議已在2008年5月22日通過九巴加價
http://www.thb.gov.hk/tc/psp/pressreleases/transport/land/2008/200805201.pdf
哪有沒有轉嫁到客人身上??
JA5674 發表於 2008-6-15 09:56 | 顯示全部樓層

原帖由 牛奶仔 於 2008-6-14 22:39 發表

上一個回文都提過, 九巴裝車一向都外判. 而另一方面, 新巴肯唔肯幫你嵌, 肯裝又收你幾多錢又係另一個問題. 不過就算無屯裝, 九巴要搵個地方裝身都應該唔太難, 反正都唔會好似以前咁多車. ...

九巴大可以學新城裝E500果時咁...

係廠搵位裝...

只係九記肯唔肯做姐....

評分

參與人數 1aPower +3 收起 理由
es5582 + 3 正確分析

查看全部評分

九廣鐵路100周年
MEMPHIX 發表於 2008-6-15 12:09 | 顯示全部樓層
原帖由 es5582 於 2008-6-15 05:45 發表

「蝕到入肉」的風險

九巴整體而言虧蝕嗎?有利潤嗎?

成本上升又不能全部轉嫁到客人身上

行政會議已在2008年5月22日通過九巴加價
http://www.thb.gov.hk/tc/psp/pressreleases/transport/land/2008/200805201.pdf ...

如果成本真係全部轉嫁到客人身上,加就唔止甘少啦
呢次加價同上一次加之間,成本多左幾多?
先有油價不停上升左成五六成,再有司機加人工,仲有多左轉乖
若果真係轉嫁的話…加價一倍度啦
老婆打老公?因住比雷劈呀妳!
es5582 發表於 2008-6-15 12:46 | 顯示全部樓層
原帖由 MEMPHIX 於 2008-6-15 12:09 發表

如果成本真係全部轉嫁到客人身上,加就唔止甘少啦
呢次加價同上一次加之間,成本多左幾多?
先有油價不停上升左成五六成,再有司機加人工,仲有多左轉乖
若果真係轉嫁的話…加價一倍度啦 ...

事實上佢賺大錢時都無同市民分享
我地經濟低迷時有無認真地與我們"共渡時間"

現在可以有機會轉嫁到客人身上已經好好
但佢都仍然把有關工序撤出香港
創造失業率

我都是一個"巴士迷"但又作為一個公民的關係
並非所有巴士公司事務都需要支持

所以佢加價算合理
但佢創造失業率

就真係好難過關
我相信大家既職能應該係公民責任大於"巴士迷"責任
因為我一出世以來以經係香港公民
es5582 發表於 2008-6-15 12:47 | 顯示全部樓層

原帖由 JA5674 於 2008-6-15 09:56 發表

九巴大可以學新城裝E500果時咁...

係廠搵位裝...

只係九記肯唔肯做姐....

佢現在好明顯就以最大利潤行頭!~