hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 校園生活及上班一族 大家有乜環保心得?
開啟左側

大家有乜環保心得?

EL8061 發表於 2005-6-27 12:42 | 顯示全部樓層

我家夏天時都盡量開窗,風扇而不開冷氣,通常我家
要三十度以上和多人在家時才考慮開冷氣,以節省能源,
而且平時一日三餐
都在家或出街堂食,盡量不外賣返家食,以減少用紙杯碟,膠袋等。
愛車:EL8061,最鐘意的熱龍:FY5856
novkovsky 發表於 2005-6-27 13:54 | 顯示全部樓層
[ref=282310]EL8061[/ref]  在 2005-6-27 12:42 PM 發表:

我家夏天時都盡量開窗,風扇而不開冷氣,通常我家
要三十度以上和多人在家時才考慮開冷氣,以節省能源,
而且平時一日三餐
都在家或出街堂食,盡量不外賣返家食,以減少用紙杯碟,膠袋等。

##
唉…
可惜依家d樓好多都為求「高貴」或用盡地積比例…
都令「開窗」=無用…甚至搞到要開冷氣先可以得到合理室溫...
好似我個fd住果間「豪宅」…大廳一個窗都無禁滯…開左果「一條窗」都無用
所以佢好多時都要返自己房坐…如果屋企多幾個人…夏天基本上唔開冷氣就會
熱死....就算風扇都無用…因為d空氣嚴重焗響度…#

另外其實都有個小「貼士」比各位電腦用家的...
其實依家d電腦硬件耗電隨時不下於一個電飯煲
如果大家的電腦不過用來做如3ds max等要求高的軟件...
或者玩最新的電腦遊戲...其實一些舊電腦加點記憶體已有不錯的效能...
不但省錢,又可省電
如果真的要換機,也不需買最頂級的型號,
而且有可能的話不要長開電腦,因為電腦的積熱往往可令室溫升高...
如果可能的話,保留舊電腦,按需要而開哪一部機...
我現在如果只係想上網...多數也只開那七五年前買來的舊機#:D

[ Last edited by novkovsky on 2005-6-27 at 14:05 ]
hksf 發表於 2005-6-27 16:55 | 顯示全部樓層
我屋企今年都而家都未開過冷氣,
唔知算唔算呢?
要求安信兄弟拯救雷曼兄弟
bigfish_hk2 發表於 2005-6-27 17:07 | 顯示全部樓層

[ref=282551]hksf[/ref]  在 2005-6-27 04:55 PM 發表:

我屋企今年都而家都未開過冷氣,
唔知算唔算呢?

梗係算啦!
之前試過三十五度你地都唔駛開冷氣訓覺都訓得著
真係佩服佩服#:-*
福建幫超市有過期30日叉燒包
superay 發表於 2005-6-27 17:08 | 顯示全部樓層
用CRT Mon來乾衣
遇上感冒時,盡量避免用紙巾解決,而是用毛巾(但會立即洗淨)
去Toilet後不用乾手機
不用冷氣機
盡量選坐普通巴士(因為我坐的1A線不少冷車比熱車更熱)
用單面書寫紙
禮物盡量不包裝
購物不用膠袋(當然買魚、肉就不可以)
不用升降機,行樓梯
選用省電的電腦硬件(C-T)
bigfish_hk2 發表於 2005-6-27 17:23 | 顯示全部樓層
[ref=282563]superay[/ref]  在 2005-6-27 05:08 PM 發表:

用CRT Mon來乾衣
遇上感冒時,盡量避免用紙巾解決,而是用毛巾(但會立即洗淨)
去Toilet後不用乾手機
不用冷氣機
盡量選坐普通巴士(因為我坐的1A線不少冷車比熱車更熱)
用單面書寫紙
禮物盡量不包裝
購物不 ...

同學,去Toilet後不用乾手機莫非用抹手紙?
用抹手紙唔係仲唔環保咩?
gn3509 發表於 2005-6-27 17:45 | 顯示全部樓層

[ref=282575]bigfish_hk2[/ref]  在 2005-6-27 05:23 PM 發表:

同學,去Toilet後不用乾手機莫非用抹手紙?
用抹手紙唔係仲唔環保咩?

等佢自然風乾應該係最環保
尤其係商場等有冷氣既地方,洗濕隻手後好快就乾晒
今期流行:690是原罪
bigfish_hk2 發表於 2005-6-27 18:13 | 顯示全部樓層
[ref=282585]gn3509[/ref]  在 2005-6-27 05:45 PM 發表:

等佢自然風乾應該係最環保
尤其係商場等有冷氣既地方,洗濕隻手後好快就乾晒

阿媽話
洗完手唔抹手
因住到左年紀大o既時候風濕!#:-X#:-X
nwfb1601 發表於 2005-6-27 19:52 | 顯示全部樓層
至於我,就會將膠樽循環再用(裝水)、用過0既紙要0黎
做printer 用紙,同埋盡量少開冷氣(因為開哂廚房同客廳
0既露台門之後真係好凉)。
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
DIH 發表於 2005-6-27 21:55 | 顯示全部樓層

我呢:
-print錯/試print/剪貼了小部分的A4紙,留起用來再做同樣用途。
-盡量靠腦記憶,無必要不要print東西。
-在屋內屋外種半耐旱植物,既可吸收二氧化碳,蒸發水氣降溫,又可以少淋水。
-報紙及鋁罐一定拿去回收。
-得我和媽媽用膳時,選擇食簡單的麵食,減少電及煤氣的用量;
 可惜爸爸同四伯都要食「正餐」,卻浪費食物。
-少吃外賣食物,減少餐具浪費。即使係食,如餐具可再用都會再用。
-如非必要,買東西時聲明不要膠袋。
-少用紙巾,自備毛巾抺汗,一包六七張紙巾我可以一個月以上。
-洗完手後風乾。

冷氣方面,請恕我做唔到咁徹底,如果我焗病,醫藥費分分鐘貴過電費。
室內溫度超過27度開冷氣,我的是舊式冷氣,只可話畀你知較至「6 LOW COOL」。
有人會想為慳電,將恆溫器再較低(如4或5,數字越大則製冷越勁),
但部機的製冷部分長期無得休息,反而用更多電及傷機。
我廳部冷氣,由搬入至今,18年喇,老過AL1呀。
有很多人以為較到9會最凍,其實不然,咁樣好傷機,6就最好喇。
另外,上面有板友話訓覺唔開,我就相反,如果溫度容許的話,係訓覺才開,否則我訓唔著。

[ Last edited by DIH on 2005-6-27 at 21:58 ]