hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 校園生活及上班一族 大家有乜環保心得?
開啟左側

大家有乜環保心得?

komodo 發表於 2005-6-28 09:06 | 顯示全部樓層

還有,改用慳電膽。一來慳電;二來減低室內溫度。
EL8061 發表於 2005-6-28 15:02 | 顯示全部樓層
[ref=282561]bigfish_hk2[/ref]  在 2005-6-27 05:07 PM 發表:

梗係算啦!
之前試過三十五度你地都唔駛開冷氣訓覺都訓得著
真係佩服佩服#:-*

其實我盡量不開冷氣睡覺除左想環保些外仲有另一個原因,
就是我有老毛病鼻敏感,好幾年前試過太熱而開了冷氣睡覺,
結果翌日早上起床後狂流鼻水,有些鼻水更留在鼻內引致鼻塞,
自此以後如果天氣太熱我都盡量開風扇而不開冷氣睡覺。
愛車:EL8061,最鐘意的熱龍:FY5856
 樓主| Wright---AVW16 發表於 2005-6-28 18:07 | 顯示全部樓層
大家有冇特別D既環保心得呢?
TL 發表於 2005-6-28 21:04 | 顯示全部樓層

S3N267 發表於 2005-6-28 23:33 | 顯示全部樓層

講環保,講起都冇人會信,由細到大小弟家中一部冷氣機都冇,
可以算係極之環保同埋香港少見吧!

雖則小弟十分怕熱,但只需開風扇就足夠了。而開大道大門,
D風就會"含含"聲咁吹入屋,偶爾連風扇都可以慳返唔駛開。#;D

另外的環保心得:
1.)將廢紙拎去回收
2.)儲起膠袋再用
3.)A4紙印完一面之後,另外o個面用o黎印結他譜

hk4sure 發表於 2005-7-1 05:08 | 顯示全部樓層
[ref=283709]Wright---AVW16[/ref]  在 2005-6-28 06:07 PM 發表:

大家有冇特別D既環保心得呢?

其實係人都識得講一大堆環保方法,
做唔做到就真係好睇自己的決心,
我自己平時也做了很多不環保的事,#
環保這東西真係知易行難,
所以我認為最重要的環保心得係能夠「講得出, 做得到」。

而自己現在能夠落實的環保方法有:

1. 家中全用慳電膽代替燈泡(神燈除外),
   其實用慳電膽長遠係平過燈泡,
   各位不理環保也請理會自己的銀包,
   請用光管/慳電膽(LED更好, 不過還未普及)代替燈泡
2. 今年還未開過冷氣, 開住大門其實都不會太熱
3. 在室內種了多棵盤栽
4. 單面空白的廢紙會留下作草稿/記事等用途
5. 廢紙/鋁罐/膠樽一定會掉去回收箱
    (雖然大部分回收箱內的膠樽最後也去了堆填區)
6. 膠袋會循環再用作垃圾袋用途
7. 不主動買魚翅/髮菜等食物, 但有時朋友或家人買了也會忍不住吃:mad:

[ Last edited by hk4sure on 2005-7-1 at 05:13 ]
《遇見你,我更懂自己》— 吳若權
hksf 發表於 2005-7-1 09:52 | 顯示全部樓層

[ref=286709]hk4sure[/ref]  在 2005-7-1 05:08 發表:

其實係人都識得講一大堆環保方法,
做唔做到就真係好睇自己的決心,
我自己平時也做了很多不環保的事,#
環保這東西真係知易行難,
所以我認為最重要的環保心得係能夠「講得出, 做得到」。

而自己現在能夠落實的環保方法有:

1. 家中全用慳電膽代替燈泡(神燈除外),
   其實用慳電膽長遠係平過燈泡,
   各位不理環保也請理會自己的銀包,
   請用光管/慳電膽(LED更好, 不過還未普及)代替燈泡

市面上有d 家居燈飾,
用4-6個燈泡

但照明效果唔及一支20w 光管

[ref=283309]komodo[/ref]  在 2005-6-28 09:06 發表:

還有,改用慳電膽。一來慳電;二來減低室內溫度。

買慳電膽除o左睇幾多火之外,
最好睇埋有幾多lumen

[ Last edited by hksf on 2005-7-1 at 10:17 ]
要求安信兄弟拯救雷曼兄弟
yuenpo 發表於 2005-7-1 11:02 | 顯示全部樓層
環保係從注重小節帶出黎的
小弟的方法有:

唔需要的燈就唔好開
草稿紙用果D Print 錯或者用過的紙
少開空調多開窗
D報紙鋁罐膠樽收起去回收
自備水樽出街
帶備毛巾仔抹汗及如廁後抹手
少買外賣
少食快餐

仲有好多,一時想唔起
komodo 發表於 2005-7-2 09:18 | 顯示全部樓層
想起的還有,多善用預覽列印功能,好多時在MS EXCEL,先預覽可以看清楚邊界是否合適。

另外,善用信封。以前收好多賬單都附上回郵信封,由於我多數用電子繳費,個信封就變得冇用武之地。我就會搵張單面廢紙,在後面印個地址,黐上個信封就用得。基本上,除了重要的信件(例如求職信),我都會用呢個方法善用信封。

[ Last edited by komodo on 2005-7-2 at 10:45 ]
gsrc0525 發表於 2005-7-6 22:58 | 顯示全部樓層

[ref=283555]EL8061[/ref]  在 2005-6-28 15:02 發表:

其實我盡量不開冷氣睡覺除左想環保些外仲有另一個原因,
就是我有老毛病鼻敏感,好幾年前試過太熱而開了冷氣睡覺,
結果翌日早上起床後狂流鼻水,有些鼻水更留在鼻內引致鼻塞,
自此以後如果天氣太 ...

本人是一個高度鼻敏感的患者。上次因為開冷氣調校了26度,結果翌日早上起床後連續打了30多個噴嚏,結果本人只好把冷氣調校到最環保的28度呢。(因為本人每天早上起床後會半小時打達40多個噴嚏呢:
2+2 = 2*2 = 3+1 = 5-1= 2^2 = sq16 = 4