hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 請問點樣可以幫到佢呢
開啟左側

請問點樣可以幫到佢呢

kenny_hou 發表於 2005-6-27 01:20 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

小弟有個朋友,佢妹妹自從會考之後就開始精神緊張,最近更經常
懷疑佢哥哥夾埋外人去害佢,又話成日有人跟蹤佢,依家佢係屋企
又經常大肆破壞,把家中的東西例如電器等打爛,而佢父母又唔知應該
點做,只有容許佢個妹繼續破壞,而佢父母有勸過小弟的朋友搬出去住,
但小弟的朋友基於經濟上的原因而無能力搬出去住,同時佢認為佢係
最無辜的一個,無理由要佢搬出去住而遷就個妹,此事對小弟個朋友都
造成很大的因困擾,佢經常向小弟申訴,但小弟都唔知應該點樣幫佢r
唔知大家有什麼方法幫幫佢呢

另小弟想問下佢個妹的徵狀係咻已經患上左思覺失調呢,有無D心理
輔導可以幫到小弟個朋友呢(因為佢話為左佢個妹的事有好大心理壓力)
同埋如果下次佢個妹再次破壞家中的東西,可唔可以報警求助呢
只有傻大包先可以同小蛮永遠在一起
053h4 發表於 2005-6-27 01:24 | 顯示全部樓層
winston 發表於 2005-6-30 21:12 | 顯示全部樓層
難道她患上創傷後壓力症? 意即經歷過失敗後產生抑鬱/
給自己壓力. 及早找出病因,康復程度愈好,否則病情可能會
惡化...甚至會傷害自己/其他人
gn3509 發表於 2005-6-30 22:05 | 顯示全部樓層

思覺失調網頁

呢個網址列左好多關於思覺失調既資料可能岩用
今期流行:690是原罪
U-157星之Kelvin 發表於 2005-6-30 22:07 | 顯示全部樓層
[ref=286166]winston[/ref]  在 2005-6-30 21:12 發表:

難道她患上創傷後壓力症? 意即經歷過失敗後產生抑鬱/
給自己壓力. 及早找出病因,康復程度愈好,否則病情可能會
惡化...甚至會傷害自己/其他人

小弟亦是過來人,當時乜事都覺得好灰,對將來沒有希望,又覺得無人會關心我
這些情緒日積月累下,會令自己的負面情緒在最後一次過爆發,輕則作出社會不容的事,重則會做出儍事無得返轉頭

我坦言,有一日覺得生無可戀,在作出走向絕路的行徑,竟然在書櫃睇到一套勵志片的VCD,
在睇完套勵志片後覺得活著比走向死亡更有意義,現在的我懂得將負面情緒化為正面能量

不過我的經歷只供參考,請尋求專業人士意見方為上策
亦請注意,懂得自救比醫冶創傷能更快康復,更能走出絕境

有用電話
心晴行動慈善基金:  2301-2303
香港健康情緒中心:  2833-0838
cmho1010 發表於 2005-7-1 23:16 | 顯示全部樓層
[ref=286261]U-157星之Kelvin[/ref]  在 2005-6-30 10:07 PM 發表:

小弟亦是過來人,當時乜事都覺得好灰,對將來沒有希望,又覺得無人會關心我
這些情緒日積月累下,會令自己的負面情緒在最後一次過爆發,輕則作出社會不容的事,重則會做出儍事無得返轉頭

我坦言,有一日覺 ...

小弟好奇一問﹕咩片咁勁呀﹖
不如推介俾大家(尤其是樓主朋友的妹妹)睇下呀﹗
hksf 發表於 2005-7-4 02:29 | 顯示全部樓層

[ref=281986]kenny_hou[/ref]  在 2005-6-27 01:20 發表:
小弟有個朋友,佢妹妹自從會考之後就開始精神緊張,最近更經常
懷疑佢哥哥夾埋外人去害佢,又話成日有人跟蹤佢,依家佢係屋企
又經常大肆破壞,把家中的東西例如電器等打爛,而佢父母又唔知應該
點做,只有容許佢個妹繼續破壞,而佢父母有勸過小弟的朋友搬出去住,
但小弟的朋友基於經濟上的原因而無能力搬出去住,同時佢認為佢係
最無辜的一個,無理由要佢搬出去住而遷就個妹,此事對小弟個朋友都
造成很大的因困擾,佢經常向小弟申訴,但小弟都唔知應該點樣幫佢r
唔知大家有什麼方法幫幫佢呢

另小弟想問下佢個妹的徵狀係咻已經患上左思覺失調呢,有無D心理
輔導可以幫到小弟個朋友呢(因為佢話為左佢個妹的事有好大心理壓力)
同埋如果下次佢個妹再次破壞家中的東西,可唔可以報警求助呢

情緒病都可能有呢d 反應,
你可以帶佢去睇醫生...

如果佢情況急轉直下,
可以直接送佢去急症室
要求安信兄弟拯救雷曼兄弟