hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) [新聞]葵芳站男子遭列車撞死
開啟左側

[新聞]葵芳站男子遭列車撞死

北角---九龍城 發表於 2008-6-12 02:15 | 顯示全部樓層

其實佢好近尾卡咩...又伸個頭好出咩...咁易撞到的...
相信d議員又會投訴港鐵加快起幕門
石頭 發表於 2008-6-12 02:40 | 顯示全部樓層
原帖由 北角---九龍城 於 2008-6-12 02:15 發表
相信d議員又會投訴港鐵加快起幕門

咁梨木樹+北葵涌都關事la,

因為每日都有好多人去葵芳站轉車往返梨木樹/北葵涌,

尤其是往返港島極不方便,非繁時係無車,主要靠搭巴士落葵芳站轉港鐵

(係我先行落葵興站搭港鐵,慳返$$$姐
pakchi70 發表於 2008-6-12 03:11 | 顯示全部樓層
DIH 發表於 2008-6-12 05:02 | 顯示全部樓層

死者已矣~

可能年紀大,視力唔好先要睇車......唔好同我講有廣播,
朝朝早九龍塘站,落馬洲羅湖的廣播都冇人聽,
係就算企在月台等三分鐘都唔聽廣播唔睇顯示,乜年紀的人都有......

我都試過在葵芳往中環的月台尾等車,該處其實有陷阱,幅牆好貼,要探頭好出先見到條隧道,
廣播話車到時,架車已經開始衝出隧道,而雖然條隧道黑的,但唔似九龍塘筆架山隧道睇到車頭燈反映,
係真係要架車衝出隧道先見到佢,到時想縮已經太遲。
ccya965041 發表於 2008-6-12 09:44 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2008-6-12 05:02 發表
死者已矣~

係就算企在月台等三分鐘都唔聽廣播唔睇顯示,乜年紀的人都有......

我都試過在葵芳往中環的月台尾等車,該處其實 ...

葵芳站的月台尾部(這裏亦指往中環方向的車尾部分),
其實與葵興站的車尾部分(同是往中環方向)相約,
大家可以留意到,一出隧道/隔音屏後不遠處,就是車站(大約相差40-50米),
而兩個車站都有一個特點,就係當你企係車尾部分時,係完全睇唔到隔音屏/隧道內既列車,
往往你需要伸到勁出個頭先至睇到架車(我的拍攝經驗,曾在以上兩個車站拍攝列車),
的確月台尾部是一個『黑點』,因為當你伸個頭好出之時,你以經超哂條黃線,
萬一有車,真係同上的板友所講一樣,有可能被列車快速衝入車站時產生的氣流,
令個人企唔定/郁左一郁,當然,平常人唔會覺得有問題(在正常精神情況底下),
但萬一個一個精神不夠/病/老人家,就好有可能被個一郁『搞掂左』

有見及此,我建議大家在有關月台尾部拍攝或等車的時候,切勿超出黃線,
特別係影車的鐵迷,往往聚焦點在相機當中,反應一定不及一般情況下快,
所以影車/等車都係選擇適當的位置

如真的想知道架車係咪真係就快黎到,我建議你應該站在月台的中間,
因為外牆在此時不會遮蔽你視線(望向隧道/隔音屏)

相近例子的車站有九龍灣,牛頭角,觀塘,
不過就沒有葵芳同葵興站咁誇張

KWH

KWF

不過我都覺得港鐵應為未有月台幕門既車站,
加建月台閘門,減少呢一類悲劇發生

亞空 發表於 2008-6-12 10:47 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2008-6-12 05:02 發表
死者已矣~

我都試過在葵芳往中環的月台尾等車,該處其實 ...

同意,廣播真係會冇人聽,東涌線青衣特車到左青衣之後廣播完仲有人留起車廂,要職員趕
 樓主| Seiko 發表於 2008-6-12 11:10 | 顯示全部樓層

港鐵對聽障人士既支援不足,
車站入站或列車/PSD即將關門時, 聽障人士都好難知道,
港鐵應該增加一D閃燈指示, 好似前九鐵咁在月台邊加閃燈光管,
月台同車廂內外都應該加關門警告燈, 提醒乘客車門/PSD即將關上.
rickycheng 發表於 2008-6-12 11:21 | 顯示全部樓層
原帖由 亞空 於 2008-6-12 10:47 發表

同意,廣播真係會冇人聽,東涌線青衣特車到左青衣之後廣播完仲有人留起車廂,要職員趕

完全同意,我今年成日搭青衣特車,每朝總係有D人人到左青衣唔知發生什麼事...我都唔知係青衣解答過幾多次D人既問題了

數個月前首次撘經馬場東鐵線...廣播都叫人去火炭要轉車或等下班....但有D人可以無視廣播..到馬場先問點去火炭
AD15113 發表於 2008-6-12 18:34 | 顯示全部樓層
原帖由 rickycheng 於 2008-6-12 11:21 發表

完全同意,我今年成日搭青衣特車,每朝總係有D人人到左青衣唔知發生什麼事...我都唔知係青衣解答過幾多次D人既問題了

數個月前首次撘經馬場東鐵線...廣播都叫人去火炭要轉車或等下班....但有D人可以無視廣播..到 ...

呢d人睇都唔睇就上車,
回正題,其實你地所講有呢個問題存在的唔只系葵芳葵興,我個人覺得所有同類車站,好似荃灣同杏花邨往市區方向,都有呢d問題,但唔會對乘客有大影響,因為乘客冇咁既需要去留意列車駛入站,只要見到車門開左就上車,就冇咩問題
Kaix 發表於 2008-6-12 21:18 | 顯示全部樓層

原帖由 亞空 於 2008-6-12 10:47 發表

大部分海外香港留學生都養成了「聽廣播,睇顯示」的良好習慣,
唯一改變香港人陋習的方法就是送到西方勞改