hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 校園生活及上班一族 求職信、履歷表 的 寄發一問 ?
開啟左側

求職信、履歷表 的 寄發一問 ?

ac 發表於 2005-6-27 12:31 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

事原是這樣

小弟近日正在找工中 ,
在各大可以找到工的網站中 ,
均都會見到"請將履歷表傳給XXXX@XXXX.com某公司"的字眼 ,
沒有要求求職信

那究竟是我真的e_mail box 中 attach 左個 resume 就可以 send ,
那個內文的地方是保留空白 ,
定是要再另打一份求職信 ,
再 attach 履歷表 才寄 ?

小弟問過一些朋友 ,
都是眾說分云 ,
我有一位朋友 send 去旅行社見領隊 ,
就是空了內文 , topic 寫道"應徵領隊" ,
加 Attach 個 履歷表就 Send 左 ,
如是這一連幾日 Send 數間 ,
故不久被約見並成功被聘用 。

而我的另一位朋友即說 ,
她是見一想找文員的 ,
都是在勞工處網站在找 ,
但她是在 e-mail 的內文中打了一份簡短的求職信 ,
之後加履歷表才寄 ,
但它們的那一份招聘廣告中是沒有要求冰職信的 .
可是她這樣做 ,
一連 send 了幾十份 , 有十多份被約見及成功被聘用 .

之前在學校時上課都教過下 ,
它們如果那一份職是要求你什麼 ,
你就是要跟足 ,
不然人家可能視你沒有誠意 ,
不履行它的要求 ,
但內文不打東西而就這樣寄出 ,
真有點怪 ,

所以真的希望可以藉此問一下一些過來版友 ,
請教一下小弟該怎做 ,
好待小弟不要一開始基本東西就犯錯.
AC - Alexander Chan
238X 發表於 2005-6-27 12:34 | 顯示全部樓層
其實就算係用 E-mail,都應該自己打求職信。
唔好唔記得,無內容的 E-mail 係好礙眼的。

根據經驗,無寫明要求求職信的,只係唔想你
太過費心去諗點寫,唔係唔駛寫。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
ev5774 發表於 2005-6-27 13:11 | 顯示全部樓層
我就多理佢有冇要求喇........
寄出既履歷表我都會打埋求職信
由佢地決定睇唔睇

P.S.我到依家為止都寄左十幾封.....
只得兩個有回音#:-/

[ Last edited by ev5774 on 2005-6-27 at 13:14 ]
Sorry! Not In Service.
TL 發表於 2005-6-27 21:15 | 顯示全部樓層

TL 發表於 2005-6-27 21:17 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2005-6-27 22:23 | 顯示全部樓層
[ref=282340]ev5774[/ref]  在 2005-6-27 01:11 PM 發表:

P.S.我到依家為止都寄左十幾封.....
只得兩個有回音#:-/

[ Last edited by ev5774 on 2005-6-27 at 13:14 ]

同我差唔多喇,我 send 三十幾封, in 左六份,
但次次都炒米餅。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
KFC 發表於 2005-6-28 00:19 | 顯示全部樓層

[ref=282916]238X[/ref]  在 2005-6-27 10:23 PM 發表:

同我差唔多喇,我 send 三十幾封, in 左六份,
但次次都炒米餅。

我都行衰運了
寄左都起碼百幾封信a
先in得個兩次
都唔知搞咩鬼#
個人都頹晒
da54 發表於 2005-6-28 01:51 | 顯示全部樓層
[ref=283108]KFC[/ref]  在 2005-6-28 00:19 發表:

我都行衰運了
寄左都起碼百幾封信a
先in得個兩次
都唔知搞咩鬼#
個人都頹晒

有無叫人幫你 check 下封求職信呀?
至於你們信不信?反正我信了
 樓主| ac 發表於 2005-7-1 19:45 | 顯示全部樓層
我問一位最近才找到工的同學 , 它因為佢好直咁咩野內都冇 , 只attach左個resume就send ,
意為冇衰啦 , 點知行錯左路 .
AC - Alexander Chan
OtisLeung 發表於 2005-7-2 00:38 | 顯示全部樓層

[ref=283224]da54[/ref]  在 28-6-2005 01:51 AM 發表:

有無叫人幫你 check 下封求職信呀?

無回音的唔駛咁灰, 明白呢個世界大把人佢揀,
你已經盡力去搵了

有得in都唔代表乜野, 又係大把人佢揀,
有D僱主係會嫌棄後生仔, 無經驗的

不過, 去in時, 佢問你有甚麼問題問番佢,
其實呢個係最難的, 要多多注意
FIAM巨型貨機51MU0898 / U0988