hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) skyline多問
開啟左側

skyline多問

307 發表於 2005-6-29 10:34 | 顯示全部樓層

嘩...咁樣都得...
不過好似果個年代的Silvia唔係好靠得住....

S14應該係因為改左市場定位的問題....
佢係要做高檔GT而唔係做飛仔車嘛....
只罵不建議=不負責任
CZ_6686 發表於 2005-6-29 10:39 | 顯示全部樓層
[ref=284410]307[/ref]  在 2005-6-29 10:34 AM 發表:

嘩...咁樣都得...
不過好似果個年代的Silvia唔係好靠得住....

S14應該係因為改左市場定位的問題....
佢係要做高檔GT而唔係做飛仔車嘛....

果個年代更加唔係入Silvia啦...入隻1.8既叫200sx..真係吹都啤一聲!
講真,如果廠一開始就比到最正你,佢D改裝部門咪乞米?
日本仔就係咁架喇!

哈哈!!如果係高檔GT應該入GT-R而唔係S14..
(P.S:我唔係質疑你,因為我都唔知)
Bridgestone POTENZA RE001 Adrenalin
307 發表於 2005-6-29 10:45 | 顯示全部樓層
[ref=284414]CZ_6686[/ref]  在 29.6.2005 10:39 發表:
果個年代更加唔係入Silvia啦...入隻1.8既叫200sx..真係吹都啤一聲!
講真,如果廠一開始就比到最正你,佢D改裝部門咪乞米?
日本仔就係咁架喇!

哈哈!!如果係高檔GT應該入GT-R而唔係S14..
(P.S:我唔係質疑你,因 ...

200SX...呢架野真係...
RPS13...不過佢真係好樣過Silvia S13 K's.....

高檔GT?
唔駛GT-R...當年都唔識GT-R...
淨係入返架HR32, ER32都好呀....
個樣惡幾多,而且又跑得好多....
S14? 只係入門車....不過因為要離開飛仔車的形象,
唔咁樣包都唔得....

都唔係咁講...
雖則Skyline車系唔算得話十分正,
但係架車見得人先啦...
下盤都穩穩陣陣啦....
Silvia一路都俾人彈話操控差,
唔知點解行行下都甩ga ma....
只罵不建議=不負責任
CZ_6686 發表於 2005-6-29 10:50 | 顯示全部樓層

咁梗係靚仔過PS13啦,當年日產設計Silvia係想佢入到酒店都唔失禮嘛,所以
搞到房車咁款,不過我又係鍾意呢隻多過180SX

S14入果陣都出左R33 GT-R!
Bridgestone POTENZA RE001 Adrenalin
307 發表於 2005-6-29 10:55 | 顯示全部樓層
咁就更加應該入ECR33啦....
講似GT,點會有車比ECR33更似GT?

不過33一代的Skyline,
操控好似更差...
見佢好似入彎入得好辛苦咁款....
只罵不建議=不負責任
307 發表於 2005-6-29 10:59 | 顯示全部樓層
[ref=283137]CZ_6686[/ref]  在 28.6.2005 00:43 發表:
至少HR32及ER32則是比較低級型號,
同樣有兩門的轎跑車版本及四門房車版本
引擎有兩副選擇,
分別為自然吸氣的RB20DE(175匹)及渦輪增壓的RB20DET(205匹)
驅動方式為全時間後驅,兩款車均沒有由代理引入香港

坐過日本版的HR32無turbo版中古車,
應該係2500來的...馬力應該唔止175匹咁少呱?
只罵不建議=不負責任
CZ_6686 發表於 2005-6-29 11:00 | 顯示全部樓層

[ref=284430]307[/ref]  在 2005-6-29 10:55 AM 發表:

咁就更加應該入ECR33啦....
講似GT,點會有車比ECR33更似GT?

不過33一代的Skyline,
操控好似更差...
見佢好似入彎入得好辛苦咁款....

咦?唔係WOR!行貨真係入左GTS-t無入GT-R WOR當年!

肥左咁多,梗係論盡過瘦果陣啦!
CZ_6686 發表於 2005-6-29 11:01 | 顯示全部樓層
[ref=284435]307[/ref]  在 2005-6-29 10:59 AM 發表:

坐過日本版的HR32無turbo版中古車,
應該係2500來的...馬力應該唔止175匹咁少呱?

RB20來的,佢同Cefiro A31係一樣Engine!
307 發表於 2005-6-29 11:02 | 顯示全部樓層
係喎...
你呢頭講完我又唔記得....

當年行貨無入GT-R咩?
呢個我真係唔清楚....當年連小學都未讀完....
只罵不建議=不負責任
307 發表於 2005-6-29 11:04 | 顯示全部樓層

[ref=284438]CZ_6686[/ref]  在 29.6.2005 11:01 發表:
RB20來的,佢同Cefiro A31係一樣Engine!

咪講笑,
呢架野真係幾鬼爽...
話去就去,
就算當年只係四前速自動波,
反應一d都唔差。
只罵不建議=不負責任