hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) 新學車有問題~~
開啟左側

新學車有問題~~

2A_DL13 發表於 2005-7-3 00:03 | 顯示全部樓層

其實都想順便問下學車的程序。

我聽朋友講要考M.C.,然後合格後才可以正式出街
「學車」,但中間time frame如何的?

小弟本身有相熟教車師傅,不過我從來沒有同佢提
過「小弟打算跟佢學車」,亦未決定短期內會否學
車。

我反而先想知道,正式開始囉車牌進程,去到考到
牌,時間需要幾多?
Your global lifestyle partner..
hk4sure 發表於 2005-7-3 00:11 | 顯示全部樓層
[ref=288783]2A_DL13[/ref]  在 2005-7-3 12:03 AM 發表:

其實都想順便問下學車的程序。

我聽朋友講要考M.C.,然後合格後才可以正式出街
「學車」,但中間time frame如何的?
...
我反而先想知道,正式開始囉車牌進程,去到考到
牌,時間需要幾多?

之前已有人問過, 請參考:
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/ ... d=26293&fpage=2
《遇見你,我更懂自己》— 吳若權
240SX 發表於 2005-7-14 01:22 | 顯示全部樓層
唔好意思
又推番個topic上黎#
想再問下, 齋睇李X本野o個二百幾題夠唔夠?
我見有d網上既例題有成四百幾題...
人們說愛情就如等巴士...
JN6854 發表於 2005-7-14 01:35 | 顯示全部樓層

[ref=301366]240SX[/ref]  在 2005-7-14 01:22 發表:

唔好意思

最重要都係知佢出題技巧
同埋要熟守則0者
(比如「斷續白線」都...幾考人0架)
放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例
DE5729 發表於 2005-7-14 11:08 | 顯示全部樓層
[ref=301366]240SX[/ref]  在 2005-7-14 01:22 AM 發表:

唔好意思

李健果本既內容主要係熱門試題來的,

無論睇邊本都好, 最好都花點時間去睇一睇
"道路使用者守則".
MEMPHIX 發表於 2005-7-14 21:34 | 顯示全部樓層
[ref=301366]240SX[/ref]  在 2005-7-14 01:22 發表:

唔好意思

果二百幾題同考試果啲既字眼係唔同,要小心呢樣
老婆打老公?因住比雷劈呀妳!
FX8173 發表於 2005-7-14 22:55 | 顯示全部樓層

[ref=302192]MEMPHIX[/ref]  在 2005-7-14 09:34 PM 發表:
果二百幾題同考試果啲既字眼係唔同,要小心呢樣

其實最易錯係佢D字眼好易令您誤解個意思﹗所以唔使急﹗慢慢諗真先做﹗

*不過講真,筆試真係完全唔係問題,係咁倚睇睇果D tip 題,之後加自己o既
 Common Sence 去考已經有 80 % 機會合格﹗
240SX 發表於 2005-7-15 01:25 | 顯示全部樓層
如果筆試都fail...真係唔知返去點面對d鄉親父老...#
之前上網見有d題目係李X本野冇既, 最驚到時考o個時有d題目係未見過既...
240SX 發表於 2005-7-26 12:48 | 顯示全部樓層
今日考左筆試了
路試考天光道#

想問下通常應該幾時開始學車? (我10月4日考)
CZ_6686 發表於 2005-7-26 13:34 | 顯示全部樓層

[ref=302550]240SX[/ref]  在 2005-7-15 01:25 AM 發表:

如果筆試都fail...真係唔知返去點面對d鄉親父老...#
之前上網見有d題目係李X本野冇既, 最驚到時考o個時有d題目係未見過既...

就算見到有,都未必一樣
只會係相似,其實只要讀熟D酒後駕駛法例,煞車距離等等既野
加埋對路牌既Common Sense根本就唔會衰

如果考筆試衰左既,自己番屋企反省下