hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 尖沙咀碼頭巴總新進展:會起最高五層高的商場!! ...
開啟左側

[問題] 尖沙咀碼頭巴總新進展:會起最高五層高的商場!!

Kaix 發表於 2008-6-29 18:23 | 顯示全部樓層

原帖由 superbus 於 2008-6-29 13:44 發表

反而要大批市民犧牲固有既通勤習慣而去成全呢個所謂既本土文化廣場  V& u$ H& f$ p6 |1 d3 X2 Q
咁又有乜意義?

我作為香港市民,
會覺得香港市區空曠空間嚴重不足,
即使不從本土文化角度出發,只從空間概念出發,
我會願意犧牲固有通勤習慣去換取轉船或巴士期間的一個空間解放

在一些西方國家,即使一條公路如何塞車,
也不會破壞公路中心及行人路上廣闊的綠化帶來擴闊公路,
因為他們非常重視空間感
DM17 發表於 2008-6-29 19:38 | 顯示全部樓層
原帖由 Kaix 於 2008-6-29 18:23 發表

我作為香港市民,
會覺得香港市區空曠空間嚴重不足,
即使不從本土文化角度出發,只從空間概念出發,
我會願意犧牲固有通勤習慣去換取轉船或巴士期間的一個空間解放

在一些西方國家,即使一條公路如何塞車,
也不會破壞公路中 ...

東九同西九正正有閣下「所要」既「空曠空間」
如果要抹殺同擾亂大眾既通勤習慣而換取所謂既空間
我覺得係極之自私同不通人性
史上空前最強大戰!
238X 發表於 2008-6-29 21:01 | 顯示全部樓層
原帖由 DM17 於 29/6/2008 19:38 發表

東九同西九正正有閣下「所要」既「空曠空間」
如果要抹殺同擾亂大眾既通勤習慣而換取所謂既空間
我覺得係極之自私同不通人性

我唔認為空曠空間要特定喺某個地方出現。
你呢個諗法同地產商其實無乜分別。

不如咁講,其實而家個問題只係個
實施細節 (Implementation) 唔掂,
但以曾蔭權為首的高官同公務員就認為行暴政
(各位記住,強政勵治 = 暴政!)
就可以令政策推行,呢樣先至係自私同不通人性。

而市民同壓力團體就因為唔團結,實力不足,
無得同政府討價還價。政治係好現實,你練唔大個拳頭,
做咩都唔會成功。

Kaix 站友忽略咗呢一點。我認為佢個中心思想 (公共空間)
有值得支持之處,但佢就將巴士迷推到對立面,
而唔係諗辦法統戰佢地,我相信咁落去最後只會大家一齊輸。

另外,我認為個討論方向唔應該同遊客有關。
廣場又好、巴士總站又好,其實呢啲公共設施,
最緊要始終係方便市民,唔係做景點。
喺度拗對遊客影響,係本末倒置。

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
Pendolino 發表於 2008-6-30 00:55 | 顯示全部樓層

原帖由 superbus 於 2008-6-29 13:44 發表
抑或係叫人睇雜技、玩滑板、塗鴉?# @6 O7 p$ E4 M' s+ @* Q/ f9 d' \

唔好睇少呢幾樣,滑板唔知,其它兩樣一樣可以好有中國特式。

還記得我們的九龍皇帝?
Pendolino 發表於 2008-6-30 00:59 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2008-6-29 21:01 發表
8 b! f! q& L  _) @  H( CKaix 站友忽略咗呢一點。我認為佢個中心思想 (公共空間)
/ f5 f" I5 `8 {7 u1 d1 x9 f1 k巴士,鐵路,生活有值得支持之處,但佢就將巴士迷推到對立面,
! `" c* ^2 P; c  ^/ ~; d) W而唔係諗辦法統戰佢地,我相信咁落去最後只會大家一齊輸。: Y  n& P% `3 w; W' s2 E

其實不如話巴迷將自己放到支持者的絕對對立面
睇左咁耐,實在太多All or nothing的聲音

晒冷,都要睇下有幾多冷可以晒,
現時好明顯巴迷方的理據唔好講話平手,
究竟有幾站得住腳都成問題
始終公共空間呢粒炸彈實在太大,依家似係出現水能覆舟的情況

有心的話,不如直接搞個簽名集會,拳頭係自己練番黎,絕對唔可以等突然發大