hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 尖沙咀碼頭巴總新進展:會起最高五層高的商場!! ...
開啟左側

[問題] 尖沙咀碼頭巴總新進展:會起最高五層高的商場!!

AVD1 發表於 2008-6-20 01:57 | 顯示全部樓層

本人極力反對起商場
而家尖沙咀仲唔夠商場 ?

無啦啦起個個位起五層高建築物
阻外海風入尖沙咀
尖沙咀只會更焗
對環保一樣冇好處 (與佢自己藍天行動, 有點自相矛盾)
LJ7006 = MF5119 = AVD1
530 發表於 2008-6-20 02:05 | 顯示全部樓層
又商場又乜露天茶座, 為左呢d野改變大量市民生活習慣, 明明搭船平靚正, 但又要人行餐死
要起野就拎麼地道巴總塊地攪掂佢啦... 個plan掂o既麼地道一樣有人會去...
da87 發表於 2008-6-20 02:57 | 顯示全部樓層
而家政府的方案係咪唔會保留"交通"總站?

如是者, 可唔可以叫政府在原址的地底起返個車站,
並且進行擴建, 以容納更多各類車輛
例如增設旅遊巴停車處, 比接待旅行團的旅遊巴使用 等.......

當然, 在重建果陣要搞好碼頭同"臨時"交通總站之間的轉乘
並提供優惠甚至免費的服務比市民
ATR83 發表於 2008-6-20 09:30 | 顯示全部樓層

班友無野呀
要在這個咁有歷史意義的地方起商場 隔離的星光行+海港城是什麼??
遠少少的新世界中心又是什麼??
正如某版友所言,現在其實已經幾塞,你起埋過商場,車輛/行人唔駛行都似
要起商場,在西九龍個邊起都得啦,咁多地方,強烈反對這個愚蠢決定
知足‧就能活得幸福
2A_DL13 發表於 2008-6-20 09:36 | 顯示全部樓層
原帖由 亞空 於 2008-6-20 00:09 發表
之前又話起廣場既,仲咩變左做商場架

原帖由 a_drew 於 2008-6-20 00:45 發表
http://paper.wenweipo.com/2008/06/18/HK0806180022.htm
我反而想知多D進一步資料! 為何跟2天前報導完全不同??
另外水平基準15米點建五層建築物?

原帖由 KZ9314@YCC 於 2008-6-19 22:55 發表
購物商場隔離多的是
海港城,星光行,新太陽廣場,新港中心,新世界中心等等……

根本無需要再起商場

而且拆巴總等於拆香港招牌
不知有幾多遊客響尖碼附近行幾個鐘睇維港,搭船,行街,睇巴士等等

煩請政府不要拆這個大型休閒區 ...

以上既問題,似乎6月18日的成報俾到大家清楚D既答案..

1. 擬建的廣場會發展為地區休憩用地,在設計時不可以影響現有的
三項建築,如天星碼頭、尖沙咀鐘樓及五支旗杆,而在該用地內可
建某些建築物,惟面積只可佔整個地段的一成,而建築物的高度不
得超過15米。
當局認為,在該區可興建遮蔭設施及有蓋行人通道,
惟這些設施不可以阻礙廣場的開揚海景。

2. 測量師學會理事會成員陳旭明昨日表示,以高達15米的建築物,
最高可建4層的商業樓宇,但由於地盤面積較小,可建樓面面積其實好
少,商業效益不高
。他相信或許會興建一些遮蔭設施,或成為區內新
地標。

3. 油尖旺區議員陳文佑擔心日後巴士總站變身後,出現較大的管理問題,如
由私人公司管理,會否成為時代廣場的翻版,令市民不可以享用這片臨海地
段。他又說,其實尖沙咀碼頭巴士總站運作多年,已成為區內地標區域,對
居民非常方便,如今搬遷巴士站至較遠地方,對居民極不方便。

個人意見,其實我一直覺得呢個issue,相對唔會咁多人關注,其中重點
Pendolino已經講左。我亦覺得遊客唔會concern尖沙咀碼頭係咪有個巴士總
站,而香港人,只要乘車方便,話之係總站定係分站,5號巴士會extreme,
因為真係縮短左,至於其他路線,其實唔少都係麼地道開,再去番第時新設
既分站(而且呢個分站仲講緊上落加埋可以同時停8架巴士),我又覺得對於市
民影響唔會好大。

誇張D講,搬巴士總站同埋拆碼頭係兩碼子唔同既事,呢個唔係文件保育團
體關注既事情。

在巴士愛好者的角度,當然唔希望搬總站,但在香港市民及乘車的角度,只
要乘車方便,我又唔覺得有乜理由反對,在遊客角度,呢度唔係我故鄉,我
就算行遠D搭車,都唔覺得有問題,因為我未必知原來我係行遠左。

Your global lifestyle partner..
ricky619 發表於 2008-6-20 09:50 | 顯示全部樓層
原帖由 Pendolino 於 2008-6-20 01:05 發表

問題係尖碼巴總理據比皇后碼頭薄弱太多
上次都話有集體回憶可以用,今次好難故技重施
巴迷角度梗係唔想拆尖碼巴總架
但係如果只能夠係巴迷角度成立的話,說服人基本上並不可能 ...

我覺得又未必既, 皇后碼頭本身已經冇用都可以有理由保留,
個巴士總站日日有人用緊, 他們都有集體權利呢.
問題只係有冇人會主動有行動.
cong 發表於 2008-6-20 10:00 | 顯示全部樓層

nwfb1601 發表於 2008-6-20 10:37 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2008-6-20 01:57 發表

無啦啦起個個位起五層高建築物
阻外海風入尖沙咀
尖沙咀只會更焗
對環保一樣冇好處 (與佢自己藍天行動, 有點自相矛盾)

林鄭終於露出狐狸0既尾巴......

呢個 point 有得拗,試0下 send 俾環保觸覺
,睇0下佢地會唔會 take action。

不過今次林鄭真係唔知 short 0左邊條筋,
尖咀咁多大型商場,想開多十間 LV、YSL
、D & G 都得啦......都唔明點解硬係要郁尖
碼巴總0既......

塊地咁細,起蚊型商場就得;起第二個海
港城?難囉......

呢首歌,真係好0岩「凸驅正苦」班高官聽
→古巨基0既《錢錢錢錢》。
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
JX9097 發表於 2008-6-20 11:45 | 顯示全部樓層
政府無啦啦又要起多個商場
依家尖咀都已經夠哂多ga la
仲要起多個做乜
行多兩步入海港城係咪咁辛苦
要起多個商場link up住先得呀=.="
053h4 發表於 2008-6-20 11:51 | 顯示全部樓層