hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 9月立法會選舉最新消息:
開啟左側

9月立法會選舉最新消息:

238X 發表於 2008-7-13 00:28 | 顯示全部樓層

原帖由 12A 於 12/7/2008 12:15 發表

補充 九西會由馮檢基排頭位, 新西則是將志偉

即係話民協終於承認嚴天生唔掂,
用蔣志偉喺業界號召力
同上次港島區補選排第三嘅聲望去搶議席。

但我硬係覺得蔣志偉同民協呢個合作好怪。

原帖由 leslie 於 12/7/2008 03:08 發表

我反而覺得,白鴿黨東區唔少票會落了阿牛(紅花會)

阿牛在東區的號召力其實唔弱...反而白鴿黨同大狀黨的票倉是中西區同南區

依家最想睇, 是"孽瘤"會唔會帶到"史太早"入局, "蔡菜子"不幸下馬, 同埋"阿牛"定"何家嫂"定"奴醫生"邊個入局

總之, 花生有排食啦...

不反對你對阿牛的分析。
中產在東區沒有中西區和南區那樣佔壓倒性優勢,
保守人仕的確不太吃香。

不過如果你要我喺嗰三個民主派揀,
我都可能會揀阿牛 (尤其是長毛連任機會不大的情況下)
勞永樂就真係咪搞。

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
053h4 發表於 2008-7-13 02:50 | 顯示全部樓層
thomasman 發表於 2008-7-13 12:50 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2008-7-13 00:28 發表 即係話民協終於承認嚴天生唔掂,用蔣志偉喺業界號召力同上次港島區補選排第三嘅聲望去搶議席。但我硬係覺得蔣志偉同民協呢個合作好怪。 ...
始終民協係新界西的地區工作來講只有屯門,在其它區知名度有限,又唔可以話嚴天生唔掂,只係票源唔夠
238X 發表於 2008-7-13 18:49 | 顯示全部樓層

原帖由 thomasman 於 13/7/2008 12:50 發表

始終民協係新界西的地區工作來講只有屯門,在其它區知名度有限,又唔可以話嚴天生唔掂,只係票源唔夠

咁梁耀忠、陳偉業都只有荃葵,
李永達同何俊仁都各自代表所屬地區,咪一樣得。
307 發表於 2008-7-13 20:57 | 顯示全部樓層
民協今次都係要搏一鋪,
佢哋再次走返剛回歸時「又傾又砌」的路線。
不一定沒作為,
但效果在現今情況下理想與否卻未可知。
只罵不建議=不負責任
238X 發表於 2008-7-13 21:03 | 顯示全部樓層
原帖由 307 於 13/7/2008 20:57 發表

但效果在現今情況下理想與否卻未可知。

如果社會兩極化不算太嚴重,攞支持未必好難。

不過如果你話達到目的...
問心,大黨都做唔到,遑論細黨。

而且民協當心搞到裏外不是人。
leslie 發表於 2008-7-14 01:25 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2008-7-13 00:28 發表
不過如果你要我喺嗰三個民主派揀,
我都可能會揀阿牛 (尤其是長毛連任機會不大的情況下)
勞永樂就真係咪搞。

如果我是港島人, 好坦白, 一定唔投何家嫂同奴某. 第一, 何家嫂跟本已經玩完啦, 同埋佢在泛民中唔算係一個得人心之人(要講又一長篇故仔), 奴某ma...我實在是對佢失望非常, 黨內個位要佢讓俾d後生就反檯, 俾佢入到, 分分鐘再來個180度轉彎都似

要在阿牛,白鴿威同公文袋靚女比, 我真係好難決定選邊位. 我本身是泛民中較偏左翼的思想, 但阿牛, 真係好怕佢又"提携"埋那些會180度轉彎d人(e.g.x登去年十月之星票后梁女士, 奴某), 公交袋靚女, 係個樣討好, 不過無咩其他理由咁就投佢架...白鴿威, 係因為白鴿個品牌, 不過呢幾年白鴿有咩做過?

幸好, 我是新界東人, 不過唔太同意238X兄說長毛會下馬(特別是經過近日多種針對長毛的事件), 我反而覺得, 危險的是卿姐...所以真係要維持現狀,一定要繼續"痴"線-社民連線以及前線,家中兩票一人一票...(因為呢2位都是為我住的村做了唔少野的議員)
L. Chan - 我們堅持才有希望!
12A 發表於 2008-7-14 16:37 | 顯示全部樓層
原帖由 leslie 於 2008-7-14 01:25 發表
公交袋靚女, 係個樣討好, 不過無咩其他理由咁就投佢架...

幸好, 我是新界東人, 不過唔太同意238X兄說長毛會下馬(特別是經過近日多種針對長毛的事件), 我反而覺得, 危險的是卿姐...所以真係要維持現狀,一定要繼續"痴"線-社民連線以及前線,家中兩票一人一票...(因為呢2位都是為我住的村做了唔少野的議員)

公民袋  阿莊排第一, 阿薇第二,
阿薇在香港島爭取連任的人中表現不差, 投得過
如果唔想阿玉再坐一屆就更加要投公民袋

新界東, 老實講, 劉小姐聲勢不如前, 真是危危地
公民黨又是起得很快, 至少湯記應該有得再做
不過d 票有可能不足夠給落排第二的曾國豐擴展業務
所以大家投票時要投給一些非主流民主派, 如長毛

身為東九人的我, 應該會投公民袋,
因為民主黨口啤麻麻. 又唔想投左派
唯一吸引到我可算是公民袋

西九
之前有份在紅黑頻道賣廣告的李小姐應該有份
不過我都想看看馮檢基勝算如何, 聞說都是拖新人
九巴十六 與你在 GA5505 相見
leslie 發表於 2008-7-14 17:58 | 顯示全部樓層
原帖由 12A 於 2008-7-14 16:37 發表

身為東九人的我, 應該會投公民袋,
因為民主黨口啤麻麻. 又唔想投左派
唯一吸引到我可算是公民袋

東九唔投白鴿, 應該仲有紅花會的選擇, "姑爺仔"都幾做得野!
L. Chan - 我們堅持才有希望!
238X 發表於 2008-7-14 23:43 | 顯示全部樓層

原帖由 leslie 於 14/7/2008 17:58 發表

東九唔投白鴿, 應該仲有紅花會的選擇, "姑爺仔"都幾做得野!

但投紅花會好似好有同政府死過的感覺。

我認為 2004 年有此必要,但而家咁做我驚有反效果。