hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 消費著數及飲食資訊 (A11) 英國零售業不景氣原因
開啟左側

英國零售業不景氣原因

winston 發表於 2005-6-29 19:31 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

今年英國零售業市道不景,市民都減少了消費意欲,但我覺得
英國的店舖開業時間短亦是主因,就以我所居住的城市為例,
星期一至三,五,六店舖大多開9am-6pm,星期四9am-8pm,星期日
11am-4pm.每日的營業時間不夠長,尤其週日有甚麼理由營業
時間不廷長,反而比平日早關門呢.英國今時今日店舖的服務
態度還有不少可以改善的地方,例如一間百貨公司點解不增設
多些收銀處,使顧客在星期六日購物經常要排長龍,明知生意好
但效率不作出改善,可能會倒自己米.

大家意見如何?
mmccormick 發表於 2005-7-1 16:16 | 顯示全部樓層

比較英國及香港的營業時間

零售業市道不景與店舖營業時間短
未必有直接關係
英國的店舖早關門不是剛發生的新鮮事
對於在香港生活慣的人來說
初到英國真的很容易撞板
平日店舖早收不在話下
星期天很多店舖不營業
開的或只做半天

這令我聯想到以下東西

可以早一點關門
即是老闆覺得收入還可以
員工亦多一些私人時間

有些已移居外國的朋友說
外國的聖誕節像死城一樣
只有香港才有聖誕氣氛
我反而覺得是他們一廂情願
其實聖誕節應是一家團聚的日子
所以平安夜的街道已很冷清
但香港人很珍惜賺錢機會
由其在經濟差的年頭
現在連年初一亦有很多店舖營業
如果他們覺得生活滿足的話
就算加班費多吸引
根本不會上班
所以眼見香港今天的情況
實在有點兒可悲
cmho1010 發表於 2005-7-1 23:06 | 顯示全部樓層
我覺得香港人同‘外國人’對聖誕節有唔同睇法係可以理解0既﹐
畢竟中國人有農曆年﹐冬至等中國節日去一家人聚首一堂﹐
而聖誕節只係愛黎一班朋友出黎玩0既節日。

不過我想問﹕香港今天咩野情況令你覺得可悲呀﹖
你講年初一都要開工﹖
ksmbh 發表於 2005-7-11 18:31 | 顯示全部樓層

[ref=284890]winston[/ref]  在 2005-6-29 07:31 PM 發表:

今年英國零售業市道不景,市民都減少了消費意欲,但我覺得
英國的店舖開業時間短亦是主因,就以我所居住的城市為例,
星期一至三,五,六店舖大多開9am-6pm,星期四9am-8pm,星期日
11am-4pm.每日的營業時間不夠長,尤其 ...

店舖貨種太少,
我始終覺得係英國行街好悶,
因為店舖貨品唔夠吸引,
好似同女仔睇文具等,
好多得意公仔產品係歐洲其他地方都有英國就冇.
我鐘意行百老匯豐澤,呢邊得返細細間Dixon,
都冇心機行,
百貨公司又冇電氣部,
D人又鐘意去幫襯睇Catalog買野既Argos,
行黎都無癮.....

買衫啦 ,
除左連鎖店外鋪頭仔賣既通常都好老,
冇行鋪頭仔買衫既樂趣,

行黎都無癮.....

其實英國的經濟主要係靠咩野產業?
以我住既城市而言,
見到好多人日頭都遊手好閒,
唔少靠政府錢生活.
工業又唔覺得有幾多野係英國做,
教育算唔算係一個主要收入來源呢?

[ Last edited by ksmbh on 2005-7-11 at 18:37 ]