hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 八號波後的681有佢!!
開啟左側

八號波後的681有佢!!

epsilon 發表於 2008-7-4 00:05 | 顯示全部樓層

原帖由 lf5499 於 2008-7-2 16:24 發表

如果我係一般乘客呀 我點知一班車可載到幾多人 部部雙層都載得多人架啦
如果我係一般乘客呀 架車比平時座個d舒服咁多 不知幾開心 當然係指上到呢班車而有位座個d
如果我係一般乘客呀 我見呢班冇位咪上下架囉 個日既 ...

而家係一班車載少左三十幾四十人,一般乘客就唔會留意到,唔會在乎?
咁密車仍然班班爆,証明幾密車都好,乘客依然希望上得早一班得一班,即係載客量依然好重要。

我就當真係冇幾多個乘客知道載少左人,咁大家係咪認為只要乘客唔察覺,巴士公司做野就可以得過且過呢?
「話之你仲要等多幾耐先上到車啦,總之我就加派左車黎畀你架啦」?

原帖由 CTBVolvo637 於 2008-7-3 12:33 發表
Smithy兄 . , 算吧la , 同呢D人嘈都waste gas.....

城巴肯找到俾你 , 車你出中環咪好囉
班人埋得你咩車姐 , 有架巴士車到你咪ok lor...
仲係度依依哦哦.....

兄台,覺得同我討論係浪費你時間既,大可以一笑置之,用咁既語氣講呢d說話,就唔係君子所為。

642 發表於 2008-7-4 00:33 | 顯示全部樓層
兄台
如果你依然為左果幾個位而咁執著既話
咁你如果見到大線行細車唔好上喇
費事迫親尊貴的你喇

俾著我係客黎架Cityflyer有車黎仲upgrade左tim
一定開心死喇
你唔係唔知果日幾亂架喇
有車黎唔使你企街  仲可以點
有d人想上車都唔得   仲妄想話坐

係咁唔like請行出去中環吧

「而家係一班車載少左三十幾四十人,一般乘客就唔會留意到,唔會在乎?
咁密車仍然班班爆,証明幾密車都好,乘客依然希望上得早一班得一班,即係載客量依然好重要。」
你都講明人地既心聲
人地真係無晒車先出21 22  有車仲洗乜拉車行?
我係客佢就算出Hiace我都照坐

lf5499 發表於 2008-7-4 01:05 | 顯示全部樓層
BigHeadB 發表於 2008-7-4 01:46 | 顯示全部樓層

睇左咁耐我都忍唔住要回番句
有車你坐唔使企係條街等, 仲想點?
有車又鬧冇車又鬧, 我個人覺得好搞野lor
鍾意既自己行出中環啦

我真係唔知背後係咩道理
530 發表於 2008-7-4 02:36 | 顯示全部樓層
原帖由 epsilon 於 2008-7-4 00:05 發表

而家係一班車載少左三十幾四十人,一般乘客就唔會留意到,唔會在乎?
咁密車仍然班班爆,証明幾密車都好,乘客依然希望上得早一班得一班,即係載客量依然好重要。
我就當真係冇幾多個乘客知道載少左人,咁大家係咪認為只要乘客 ...

難道你覺得城巴有其他車都唔搵左先, 而得登搵架Flyer黎做加班車?
城巴已經盡晒力拉車, 連Flyer都要拉就知道唔夠車, 唔係淨係681一條線要車, 其他線都要車架
而家落波將原本兩個幾三個鐘o既繁忙時間壓到個幾兩個鐘, 正常繁時就話d客量分得散d, 但落波個個一窩蜂返工, 有車就要用啦
唔通你覺得好似對面海咁某d蛇車都收埋無車搭會開心d?
nwfb1601 發表於 2008-7-4 10:36 | 顯示全部樓層
原帖由 530 於 2008-7-4 02:36 發表

難道你覺得城巴有其他車都唔搵左先, 而得登搵架Flyer黎做加班車?
城巴已經盡晒力拉車, 連Flyer都要拉就知道唔夠車, 唔係淨係681一條線要車, 其他線都要車架
而家落波將原本兩個幾三個鐘o既繁忙時間壓到個幾兩個鐘,  ...

咪0係,咁0既時勢仲夠膽死玩跟時
間表開車同收車,班客仔第一件事
實唔放過師傅同站長,然後再打去
28730818 度 port 爆你。

惡劣天氣之後城記醒水加班疏導乘
客已經唔0係第一次啦......莫講話烏
蠅啦,就算整部青馬管制區部雙頭
MAN 呀,班客仔都有你無你上0左
車先啦......之後仲讚城記0既應變能
力高添......
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
 樓主| lch 發表於 2008-7-4 12:02 | 顯示全部樓層

我相信當日無一位681乘客會因為城巴係咁加班而投訴,
甚至會投訴佢用一部好好坐,但載得少有的巴士行。
因為事實係佢班次由約15分,加密到3,4分鐘一班。
如果682加班加到咁,就算用20xx單層車行,
乘客心情一定好過當日等個幾鐘都未有機會上車的朋友。

我覺得批評城巴今次做法的朋友,
好似本末倒置咗!
Anpretext 發表於 2008-7-4 13:11 | 顯示全部樓層
原帖由 lch 於 2008-7-4 12:02 發表
我相信當日無一位681乘客會因為城巴係咁加班而投訴,
甚至會投訴佢用一部好好坐,但載得少有的巴士行。
因為事實係佢班次由約15分,加密到3,4分鐘一班。
如果682加班加到咁,就算用20xx單層車行,
乘客心情一定好過當日等個幾 ...

就算係平時, 出部11米你都要搭啦,
何況係打風, 車源緊拙係時候喎...
隔離岸公司平日拎部龍仔代大富豪都成日見啦,
係唔係仲抵打先...
epsilon 發表於 2008-7-4 23:49 | 顯示全部樓層
回文#43已表明我點解對城巴既安排未盡滿意,我已經講左好多次我欣賞有加班車,
但唔可以因為有加班車,就完全抵過應變計劃唔周詳既錯。
前面我已經講得好清楚,抽車加強服務唔係到當日先黎安排既工作。

總站上車有得揀車黎坐係好幸福,但中途站有更多冇呢種優勢既乘客要逼上車,
唔係班班頂閘離開馬鞍山既話,城巴都冇必要抽車入黎加強服務啦。
ml27 發表於 2008-7-5 01:02 | 顯示全部樓層

回復 59# 的帖子

應變計劃唔係大晒o架lor唔該

等同於走火警, 公司有教你在可行的情況下使用滅火器,然後走A梯B梯定C梯離開寫字樓
即係遇上火警o既應變計劃, 就係「在可行的情況下使用滅火器,然後走A梯B梯定C梯離開寫字樓」
咁請問,火勢不受控制o既時候,係咪繼續用滅火器滅火?A梯B梯都有濃煙果陣, 係咪唔好行C梯走呀, o力人

有應變計劃, 都要睇情況執生先得o架... 好似你咁, 只識一本通輸睇到老, 咪死晒lor