hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 非巴士迷對巴士路線的認識真係咁薄弱? ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 非巴士迷對巴士路線的認識真係咁薄弱?

914 發表於 2008-6-28 11:17 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

今早我係昌榮路同珍站搭43A去葵芳(興芳路新都會落車),我落車後向前行,當時有一個客上車,當我係前門
的時候,聽到以下一段對話:

乘客:(好大聲)請問呢架車係咪去機場?
車長:呢架車唔去機場
乘客:(仍然好大聲)但係你呢條係A線,有咩理由去唔到機場架!

我無再聽下去,因為趕上班,我行到去興芳路與葵福路交界,架43A都仲未到!

我心林,43A你都當係機場A線,咁1A/2A/5A/6A/8A/12A/15A..........276A/373A/960A又係機場A線咩!
AP69意外貨櫃佬判終身監禁才合
ktbt 發表於 2008-6-28 11:24 | 顯示全部樓層
相反,將A10 A11 A12 M5 M47 等讀成10A 11A 12A 5M 47M 一D 都唔奇,聽過n咁多次。
FA9671 發表於 2008-6-28 11:46 | 顯示全部樓層
可能佢係第二度黎既,即係例如荃灣人去天水圍都可能唔識路一樣
唔可以用一個例子就話「非巴士迷對巴士路線的認識真係咁薄弱」
否則,未免以偏蓋全
brianlhm 發表於 2008-6-28 11:55 | 顯示全部樓層

我認同 <<年青人對巴士路線的認識係薄弱>>
而家d年青人淨係識搭港鐵,冇港鐵ge地方唔識去
甚至有人住港島都唔知自己搭緊城巴定新巴,咩線都唔知
arhang2001 發表於 2008-6-28 12:44 | 顯示全部樓層
原帖由 FA9671 於 2008-6-28 11:46 發表
可能佢係第二度黎既,即係例如荃灣人去天水圍都可能唔識路一樣
唔可以用一個例子就話「非巴士迷對巴士路線的認識真係咁薄弱」
否則,未免以偏蓋全 ...

我諗行去睇下路線資料,都應該唔係好難?
LAK2 發表於 2008-6-28 13:01 | 顯示全部樓層
原帖由 arhang2001 於 28-6-2008 12:44 PM 發表

我諗行去睇下路線資料,都應該唔係好難?

睇就唔難, 睇得明就好難...
(都唔知有咩咁難)
ml27 發表於 2008-6-28 13:33 | 顯示全部樓層

回復 1# 的帖子

起碼呢個乘客識得問, 我地做巴士佬,至怕係:
1. 唔問o既乘客
例: 乘客上車,完全唔問,到左總站之後先話「o下?架車唔係去XXX o架咩?你又唔話我知?」
2. 唔識問o既乘客
例: 某日我做緊101返裕民坊, 有乘客上車問「司機係咪去觀塘o架?」本住最佳服務o既精神,觀塘咁大,就問返佢「你去觀塘邊度?」,佢就話「我去觀塘lor」
 樓主| 914 發表於 2008-6-28 13:44 | 顯示全部樓層
原帖由 ml27 於 2008-6-28 13:33 發表
起碼呢個乘客識得問, 我地做巴士佬,至怕係:
1. 唔問o既乘客
例: 乘客上車,完全唔問,到左總站之後先話「o下?架車唔係去XXX o架咩?你又唔話我知?」
2. 唔識問o既乘客
例: 某日我做緊101返裕民坊, 有乘客上車問「司機係咪 ...

唔知架車去邊唔係問題,去問人/車長亦都唔係問題,
個問題係:呢位先生(操流利純正廣東話,估佢都係30歲左右)以為所有A字尾的路線都一定要去機場
(呢點先至離奇)
試問全香港有幾多區真係無A字尾的路線?林來林去真係得西貢(仲要唔計將軍澳)係咁
AP69意外貨櫃佬判終身監禁才合
barca_399 發表於 2008-6-28 13:53 | 顯示全部樓層
如果果個唔係本地人或唔熟悉香港o既就唔怪得佢啦...
但相反,佢係其中一類人,
佢肯睇睇43a去o既地點,同想一想自己所在位置,
都應該想到架車點都唔會兜到去機場啦.

再講,就算真係機場A線,都未必係去機場...
唔該睇睇個方向先......

brianlhm 發表於 2008-6-28 14:16 | 顯示全部樓層

原帖由 barca_399 於 2008-6-28 13:53 發表
如果果個唔係本地人或唔熟悉香港o既就唔怪得佢啦...
但相反,佢係其中一類人,
佢肯睇睇43a去o既地點,同想一想自己所在位置,
都應該想到架車點都唔會兜到去機場啦.

再講,就算真係機場A線,都未必係去機場...
唔該睇睇 ...

有d人都唔知某d地方係邊都唔知
藍田係新界?
鴨(月利)洲係邊?唔知
大埔係邊?唔知...沙田上邊?
呢d問題真係笑死人