hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) [即日報導]地鐵西港島線建築籌備工作展開 ...
開啟左側

[即日報導]地鐵西港島線建築籌備工作展開

solomon 發表於 2005-7-3 02:29 | 顯示全部樓層

韓車是平, 但除初投入服務時的微調問題外,
現時韓車是否故障比翻新車高呢, 又在那一
方面出問題呢, 就算未來增購韓車, 可能又加
在觀塘線, 甚至全部轉投將線也說不定, 個人
認為新線只是延長港島線, 使用新車的機會
不大! 另前西營盤站於屈地街附近的預留位,
又是否成為另一棄用的地方呢.
nwfb1601 發表於 2005-7-4 09:51 | 顯示全部樓層
[ref=289042]solomon[/ref]  在 2005-7-3 02:29 AM 發表:
另前西營盤站於屈地街附近的預留位,
又是否成為另一棄用的地方呢

創業中心同太平洋廣場0個兩個預留位無乜可能駁去西
營盤站架喇,但駁去大學站0既話式者仲有機會0既。
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
ronaldlau 發表於 2005-7-4 11:11 | 顯示全部樓層
[ref=289498]nwfb1601[/ref]  在 2005-7-4 09:51 AM 發表:

創業中心同太平洋廣場0個兩個預留位無乜可能駁去西
營盤站架喇,但駁去大學站0既話式者仲有機會0既。 ...

可能經大道西行到和合街轉入寶翠園o羅,
不過有冇人會行反方向搭車 ga~
gsrc0525 發表於 2005-7-10 16:39 | 顯示全部樓層

[ref=287093]nwfb1601[/ref]  在 2005-7-1 19:00 發表:

0個度已經唔算係石塘咀範圍囉播......

不過講真,我始終都係鐘意「寶翠(園)站」呢個舊名
多 D,因 ...

是的。
本人認為地鐵的大學站應該更改名稱成為港大,
同樣東鐵的大學站亦應該更改名稱為中大...#:-X
2+2 = 2*2 = 3+1 = 5-1= 2^2 = sq16 = 4
nwfb1601 發表於 2005-7-21 17:29 | 顯示全部樓層
咁0既話西港島線0個三個新站0既月台有無講到係用島
式定側式月台架?
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
gsrc0525 發表於 2005-7-21 17:35 | 顯示全部樓層
[ref=309749]nwfb1601[/ref]  在 2005-7-21 17:29 發表:

咁0既話西港島線0個三個新站0既月台有無講到係用島
式定側式月台架?

是。
只有提及到是甚麼位置(架空﹑地面和地底)和轉線安排等資料,沒有提及島式月台或側式月台等資料。
2+2 = 2*2 = 3+1 = 5-1= 2^2 = sq16 = 4
ronaldlau 發表於 2005-7-21 20:03 | 顯示全部樓層

[ref=309751]gsrc0525[/ref]  在 2005-7-21 05:35 PM 發表:

是。
只有提及到是甚麼位置(架空﹑地面和地底)和轉線安排等資料,沒有提及島式月台或側式月台等資料。

有ga~
除了灣仔及香港仔是側式外,
所有都應是島式月台,
轉線安排... 在大學應要上 / 落一層轉車~
china 發表於 2005-7-23 15:02 | 顯示全部樓層
[ref=286206]nwfb1601[/ref]  在 2005-6-30 09:42 PM 發表:

到時地鐵通車之後,我反而唔驚 18 系0既去留問題(因為佢地
仲快過地鐵);但驚到時5系 10 仔是但一(幾)條會因為地鐵
而捱唔住。話哂0個陣大部份原本搭開巴士去銅鑼灣0既客 ...

哈哈,我等左呢日成廿年起碼..........

西環人對巴士公司人至義盡!
去銅鑼灣捱足幾十年特慢巴士!
新城合一後,更連班次密呢個優點都無埋
晨早繁時嘉安街上5系/10注定罰企
小巴混水漠魚,照早收十蚊出銅鑼灣
收足十幾廿年

平日任何時間修頓等5系番西環又有機會罰企
呢掛日日三十幾度就更多人幫趁
如果唔係坐電車仲好過/密過

地鐵一開,5系取消晒我都無意見
(當年荃灣線一開,33系四線死剩33A)
反正仲有電車,留番條10號都夠啦
再唔係拉2號入西營盤啦

地鐵港島西線唯一死穴係西營盤站和大學站
相距太遠,同灣仔/銅鑼灣相似
石塘咀(即水街至創業一帶)兩頭唔到岸
看來在創業整定地鐵特惠站,貼錢俾人坐電車
接駁啦.....
(一係跟番廿幾年前計劃,創業地底開站)
母畏國際橫逆挑戰,以仁除暴必勝必成
china 發表於 2005-7-23 15:08 | 顯示全部樓層
[ref=287825]053h4[/ref]  在 2005-7-2 11:04 AM 發表:

問題係, 904\905 近西隧入口....
地鐵吸引力, 對他們來說, 是不是很大?

904/905搭客一定會下跌
原因如下﹕

1:地鐵有學生價,去旺角的客中,好多人是學生

2:904/905往荔枝角方向,往奧海城就方便,不過去彌敦道就差唔多
太子先有得落車,呢個原因現時都影響到904/905的客量
12蚊紅小大把客就是這個原因
母畏國際橫逆挑戰,以仁除暴必勝必成
nwfb1601 發表於 2005-7-25 16:04 | 顯示全部樓層

[ref=311802]china[/ref]  在 2005-7-23 03:02 PM 發表:
地鐵港島西線唯一死穴係西營盤站和大學站
相距太遠,同灣仔/銅鑼灣相似
石塘咀(即水街至創業一帶)兩頭唔到岸
看來在創業整定地鐵特惠站,貼錢俾人坐電車
接駁啦.....
(一係跟番廿幾年前計劃,創業地底開站)

0個度仲好 D,至少地鐵可能會用番創業個預留位去起出
口打通大學站(因為大學站近 D)。

我反而想知第時如果政府真係批屠房0個塊地俾地鐵起樓
的話,到時地鐵會點樣幫呢幢「離站萬丈」0既物業接駁
堅尼地城站同埋點樣宣傳呢幢樓近地鐵。

P.S. 第 5800 篇回文!