hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 校園生活及上班一族 滙豐的測驗
開啟左側

滙豐的測驗

3238 發表於 2005-6-30 17:09 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

大家有否應徵三大銀行的職位呢?
就以我為例,前陣子應徵滙豐銀行,
今日通知我後日參加測驗。
共分三部分:
1. 考英文乎?(唔記得個名)
2. 數字題
3. 圖像處理
2.5小時做MC。

各位曾參加這些測驗的朋友,
有什麼地方要注意呢?
238X 發表於 2005-6-30 20:58 | 顯示全部樓層
早少少上床,保持頭腦清醒,但不要太早,因為睡眠
時間太長亦會有問題。

第一 part 係數列,有時都幾整蠱,因為可能係兩個
數列鍊埋用分數表示。

第二 part 係文字推理,第三 part 係圖像推理。
兩 part 都唔難,但要小心唔夠時間。

一個在匯豐 first in 之後才死的人字
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
ricky 發表於 2005-7-2 09:53 | 顯示全部樓層
去中銀應徵都係考一模一樣的測驗,與匯豐同時取同一間人事公司
的測驗卷。
我去年兩間銀行的職位都試過考筆試,其中中銀有機會面試一次,
但面試失敗了。#

[ Last edited by ricky on 2005-7-2 at 11:18 ]
前荃葵青區居民
 樓主| 3238 發表於 2005-7-2 18:24 | 顯示全部樓層

今朝做完之後,簡直係爽,好耐都未試過咁滿足。
一. 數列題
全部是數列,例如:1, 4, 9 , x , 25,  x=?,
有深有淺,
15分鐘做30題。

二. 閱讀理解題
比一小段英文你睇,然後判斷四句句字邊句係TRUE, FALSE和Undefined,
全部和電腦的技術有關,但答案一定要跟題目。
25分鐘做48題。

三. 圖像處理題
此部分個人認為是最深的。比一幅流程圖,然後判斷output。
E.g. 若ABCD-> ● -> BCD, PQR ->○ -> PRQ
則MNO->○-> ● -> ?
35分鐘做40題。

考試前有example比做(不計分的),做完之後,考官講答案後,才正式開始考試。

注意:時間控制是十分重要,否則一定做唔切。
tungtung1212 發表於 2005-7-2 19:58 | 顯示全部樓層
想問問:樓主係報那一個職位?
謝謝。
Connected via Bluetooth
 樓主| 3238 發表於 2005-7-2 20:46 | 顯示全部樓層
[ref=288270]tungtung1212[/ref]  在 2005-7-2 07:58 PM 發表:

想問問:樓主係報那一個職位?
謝謝。

Programmer。
現在你可到http://www.hsbc.com.hk參考詳情,
然後用email寄CV比佢就得,
除了programmer之外,還有其它的職位的。

我補充一點,以上的測驗只是apply I.T.的職位,
如果係金融、人力資源、市場等職位可能會有其它的測試。
tungtung1212 發表於 2005-7-2 21:35 | 顯示全部樓層

[ref=288341]3238[/ref]  在 2005-7-2 08:46 PM 發表:

Programmer。
現在你可到http://www.hsbc.com.hk參考詳情,
然後用email寄CV比佢就得,
除了programmer之外,還有其它的職位的。

我補充一點,以上的測驗只是apply I.T.的職位,
如果係金融 ...

謝謝。不過我只是一個中六生。
但如果其他職位會有咩測驗?似乎好嚴咁!
另外我想知的係參加賽有幾多?成功率又係幾多?
謝謝你^___^
Connected via Bluetooth
 樓主| 3238 發表於 2005-7-2 22:17 | 顯示全部樓層
呢個係我的個人看法:
我覺得高分唔係一定可以面試,
低分唔一定無得面試。

點解咁講?
我做到圖像處理題個時,
覺得每個符號都可同時代表兩種東西,
認為短短一分鐘根本好難判斷符號用來做乜,
好似心理測驗咁。

正因為三份卷睇我地的分析和解難能力,
仲有最愛的數學題,
所以覺得好有趣。