hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 年輕人大駛問題
開啟左側

年輕人大駛問題

U-157星之Kelvin 發表於 2005-6-30 19:08 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

近日有調查指香港年輕人好大駛,有o的人一個月換一部手機、MP3,此情況是一種浪費主義,一部手機竟只有30-90日壽命,真令人慨嘆

有人指這情況是某些歌星一手造成,其中楊千嬅正是「人辦」,她的「浪費」程度是完全緊貼時下的年輕人,曾有某電台DJ不點名指摘她經常「瘋狂購物」,是年輕人的「反面教材」,該名DJ更指,我們應是追求實用手機,還是追求潮流而換新手機?

小弟從前每半年換畫一次,但自從該名DJ「鬧」完之後,已戒掉這「壞習慣」,現在所用的手機也用了一年半

唔知各位有何感覺/感受?
winston 發表於 2005-6-30 20:42 | 顯示全部樓層
不過年青人應該要知道自己的花錢及賺錢能力是否平衡.
如果收入多過支出就問題不大

其他人如何花錢不一定會影響到別人

另外廣告等宣傳策略是增加產品知名度,
目的增加消費者市場訊息
karenwhy 發表於 2005-6-30 22:59 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
Ketsu 發表於 2005-6-30 23:32 | 顯示全部樓層

我記得以前約過一班網友出黎
有個女仔令我印象極為深刻
話說我地去食飯
佢叫左個餐係可以三文治同油菜對揀
佢揀左油菜(果日油菜係芥蘭)
但之後我見佢食完個餐之後
碟菜未郁過
我問佢點解唔食
佢話唔鍾意食
我再問佢點解唔鍾意食又做乜唔揀三文治
佢就話佢根本兩樣都唔鍾意食
所以求其揀一樣......

最衰係成班人冇人食芥蘭
結果成碟菜原封不動咁左響度

家陣d 細路......d 錢唔係佢賺都唔係咁浪費法呀話!
Abusing dead rule -> Denial of reality
barking 發表於 2005-7-1 02:14 | 顯示全部樓層
以前我對亂花錢的年青人產生厭惡感。
不過現在諗深一層,不論是他的父母錢也好;自己的錢也好,
他必然是有能力付錢才去燒銀紙(廢話)。
始終是別人的事,又對自己無害,另一方面可促進消費,帶旺經濟,我不需動怒。
主觀地認為這些消費是不理智的,不過正是這些不智理而營造多元的商機。
cmho1010 發表於 2005-7-1 23:27 | 顯示全部樓層
係囉﹐既然果D錢又唔係你同我0既﹐
而佢地阿爸阿媽又肯俾錢佢地洗﹐
咪由得佢地促進經濟囉﹗
佢地製造好多就業機會架﹗
如果個個好似我咁四年幾先換一部電話﹐
應該好難響條街見到咁多人張凳仔收二手電話喇﹗
joelty 發表於 2005-7-1 23:41 | 顯示全部樓層

如果是用自己辛苦賺來的錢買自己喜愛的東西,
我就不覺有什麼問題
用自己賺的錢是一件樂事,
而且是令自己更努力工作的一個原動力
4056 發表於 2005-7-2 00:48 | 顯示全部樓層
[ref=287459]joelty[/ref]  在 2005-7-1 11:41 PM 發表:

如果是用自己辛苦賺來的錢買自己喜愛的東西,
我就不覺有什麼問題
用自己賺的錢是一件樂事,
而且是令自己更努力工作的一個原動力

一部手機閒閒地都千零銀,mp3機或許平d

假如一個月換一次的話,矣不是將自己既全副身家晒落去?

而家d父母畀咁多錢d仔女駛,話要乜就畀乜佢,盲目追隨潮流,完全渡跟據實際需要黎買野,只係識得有錢就花。就算係父母畀,都唔應該花得就花,大概可以儲起佢,用黎交學費/買必需品果d都好...

我自己一個月暫時賺得果千二蚊,但發覺係完全唔夠駛,淨係食野同去街搭車已經差唔多駛晒,同frd去街都要駛下...駛下駛下故然之,冇晒#

我千二蚊都唔夠駛,我難以想像一個月換一次手機既人平時生活要幾多支出...可能佢地隨左換手機之外咩都唔做,終日留響屋企掛::咁未咩都唔駛做,咁就唔駛駛$啦~~~

我有日陪個同學去買袋,睇住佢買左個名牌既,六百幾蚊,我即刻嘩嘩聲#:-*
chrisappear 發表於 2005-7-2 01:05 | 顯示全部樓層
[ref=287441]cmho1010[/ref]  在 2005-7-1 23:27 發表:
係囉﹐既然果D錢又唔係你同我0既﹐
而佢地阿爸阿媽又肯俾錢佢地洗﹐
咪由得佢地促進經濟囉﹗
佢地製造好多就業機會架﹗
如果個個好似我咁四年幾先換一部電話﹐
應該好難響條街見到咁多人張凳仔收二手電話喇﹗

雖然自己長期緊縮開支,捨不得盡情消費;不過,假如人人也這樣做,只怕本地零售業會嚴重萎縮,間接損害經濟.
在社會中,財富流動速度愈快,某程度反映該處經濟愈繁榮,都係好事一樁.
joelty 發表於 2005-7-2 06:52 | 顯示全部樓層

[ref=287563]4056[/ref]  在 2005-7-2 12:48 AM 發表:

一部手機閒閒地都千零銀,mp3機或許平d

假如一個月換一次的話,矣不是將自己既全副身家晒落去?

而家d父母畀咁多錢d仔女駛,話要乜就畀乜佢,盲目追隨潮流,完全渡跟據實際需要黎買野,只係識得有錢 ...

只要佢地可以負擔得到,
不會碌爆卡,
有什麼問題?

當然, 你可以說佢地現在唔儲錢,
到退休時如何生活