hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) [好文共賞]要求屯門、天水圍增加鐵路站 ...
開啟左側

[好文共賞]要求屯門、天水圍增加鐵路站

AVW56 發表於 2008-7-13 20:19 | 顯示全部樓層

原帖由 張偉沖 於 2008-7-13 20:10 發表

天北搭K76 只係短短的十分鐘,
難道這樣都不能接受?

你知道 k76 尾車開幾點嗎?
是2215

但西鐵尾車幾點返到天水圍站呢?
是0038
Kaix 發表於 2008-7-13 20:25 | 顯示全部樓層
原帖由 張偉沖 於 2008-7-13 16:28 發表
點解要以前地鐵方式建造?
唔好忘記現時機快唔係通勤鐵路,
仲有, 你估下以現時機快收費標準, 屯門直出香港要收幾錢?
再者, 機快唔停荔景架......

我不是說機場快線服務延長至屯門,
我只是說機場快線路軌延長至屯門

屯門到香港的收費與機場快線收費標準完全沒有關係
Kaix 發表於 2008-7-13 20:30 | 顯示全部樓層
原帖由 張偉沖 於 2008-7-13 15:54 發表

如果係咁, 真係唔知要加多幾多個西鐵站先掂....
良田又一個, 屯碼又一個, 安友又一個......

根本西鐵(重鐵)係冇可能滿足全部人,
直接唔到的咪坐輕鐵接駁囉,
再唔係係西鐵站步行囉......況且西鐵轉輕鐵都係免 ...

那麽將軍澳線只需一個將軍澳站就足夠了,
用不著寶琳又一個,坑口又一個,調景嶺又一個,現在連將軍澳南又一個......
mmlcs36 發表於 2008-7-13 21:20 | 顯示全部樓層

張偉沖 發表於 2008-7-13 21:31 | 顯示全部樓層
原帖由 AVW56 於 2008-7-13 20:19 發表

你知道 k76 尾車開幾點嗎?
是2215

但西鐵尾車幾點返到天水圍站呢?
是0038

似乎係應該將K76 尾車時間延遲更適合.....

況且仲有輕鐵705,706......

張偉沖 發表於 2008-7-13 21:38 | 顯示全部樓層
原帖由 Kaix 於 2008-7-13 20:30 發表

那麽將軍澳線只需一個將軍澳站就足夠了,
用不著寶琳又一個,坑口又一個,調景嶺又一個,現在連將軍澳南又一個......

有人開始有點打橫來,
將線那數個站根本已經預留了位置去起,
況且屋苑集中沿線, 所以每一個站都可以連埋一齊起, 同埋將線做到貼近民居,
附近的屋苑亦用天橋連接.....

按照閣下說法,
葵涌邨, 葵盛, 安蔭石蔭一早要加站.....
青衣邨, 青衣南一早要加站......

可惜, 屯門絕對唔相同,
屯門河已經將兩邊隔開,
屋邨非常分散, 要重鐵兜足咁多個屋邨根本無可能,
唔好講話每條村建一個站......
唔好忘記當初西鐵係唔到屯門的......

張偉沖 發表於 2008-7-13 22:10 | 顯示全部樓層

原帖由 AVW56 於 2008-7-13 20:14 發表

其實, 咩叫做 "輪都未輪到" ?
閣下究竟用咩criteria去決定邊個區應該優先興建鐵路?
本人覺得你的言論有些少歧視及不禮貌成份

仲有, #57都講左
我地無講過南區無需要有鐵路
我地只係講緊天水圍北居民有冇呢個需要
...

宜家樓主個重點係現有鐵路資源之下新增鐵路站,
而唔係建一條新鐵路, 閣下需攪清楚呢一點......

不如我問你丫,
為了一個天水圍北而將現有西鐵線大幅改道值唔值得?

仲有, 閣下會唔會過於敏感?

如果連輕鐵同免費接駁巴都唔用就係度嘈呢樣嘈那樣
真係有點兒那個......

石頭 發表於 2008-7-13 23:05 | 顯示全部樓層
原帖由 張偉沖 於 2008-7-13 21:38 發表

有人開始有點打橫來,
將線那數個站根本已經預留了位置去起,
況且屋苑集中沿線, 所以每一個站都可以連埋一齊起, 同埋將線做到貼近民居,
附近的屋苑亦用天橋連接.....

按照閣下說法,
葵涌邨, 葵盛, 安蔭石蔭一早要加站.....
青衣邨, 青衣南一早要加站......

可惜, 屯門絕對唔相同,
屯門河已經將兩邊隔開,
屋邨非常分散, 要重鐵兜足咁多個屋邨根本無可能,
唔好講話每條村建一個站......
唔好忘記當初西鐵係唔到屯門的......

屯門的情況同荃灣/葵涌類似,鐵路在中間,兩旁是民居,

要像將軍澳那般處處有鐵路站根本行不通,就算一早已經有計劃去咁樣起樓都係咁話,

情況就如荃灣線不可能西至海濱,東至梨木樹也加站吧?
declan 發表於 2008-7-13 23:08 | 顯示全部樓層
分開兩樣野黎講:
1. 天北建重鐵站,論難度實在很高。
  試退一步去想,假如屯元天能夠有共識,
  其實輕鐵路線重組方案是一個不錯的解決方法。
  更多車行短途線,班次可加密,縱使路程始終要十分鐘,
  起碼繁時可以更快地去疏導候車人潮。

2. 至於西鐵線延長至屯南,其實是有希望的。
  《鐵路發展策略2010》會更確實地提出更多新鐵路走線,
  當中西鐵線南延相信會是當中之一,說不定會過海連接大嶼山。
  (現在大部份人提起西鐵線南延,總是想到機場,然後推想機場快線的價錢如何不親民……
   不如大家「解放思想」也許有其他可能:例如港珠澳大橋陸路口岸,或是物流園)
迪 仔
tonyng 發表於 2008-7-14 01:35 | 顯示全部樓層

其實早已預留了天水圍第六期支線的興建用地(濕地公園站 - 天業路 - 天水圍西鐵站,最快全程約5分鐘),可惜一直沒有下文。