hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) [好文共賞]要求屯門、天水圍增加鐵路站 ...
開啟左側

[好文共賞]要求屯門、天水圍增加鐵路站

3AD60 發表於 2008-7-14 02:32 | 顯示全部樓層

原帖由 AVW56 於 2008-7-13 10:51 發表

說話又唔可以咁講wo兄台

睇返與天水圍同期發展的將軍澳
兩者均屬第3代新市鎮
將軍澳有幾多個地鐵站?
相比之下, 天水圍有兩個重鐵站
一點也不過分

但係港鐵將軍澳線每一個車站除了有較多既屋苑
去支持咁多既人口外,仲有既就係將軍澳線每一個
車站都仲有好多大型商場去支持人流(包括:東港城,
新都城,將軍澳廣場等等...),但係天水圍呢邊就算
有大型商場(包括:新北江,嘉湖銀座)都冇將軍澳
果面有咁多大型商場吸引到咁多區外/區內既人行街,
購物,所以天水圍北就算要起重鐵站起碼都要有多D
大型商場去支持人流.
 樓主| ChickenTong 發表於 2008-7-14 02:50 | 顯示全部樓層
3AD60 發表於 2008-7-14 02:54 | 顯示全部樓層
原帖由 SunnyJacky9094 於 2008-7-13 14:21 發表

既然天北人有輕鐵, 佢地大可以利用輕鐵轉西鐵嘅方法, 點解仲要浪費公帑去將條線屈番入去?
講真, 天北交通已經好好, 有輕鐵仲想點? 香港仲有大把地方要起鐵路, 好似東九, 南區咁樣, 我個人覺得點起到未到天北起, 至 ...

我都唔覺得輕鐵轉西鐵線既模式係差,
只不過現時有D人總係會覺得天水圍
有咁多既人口仲要得一個重鐵站只係
覺得唔足夠.

其實我覺得而家天水圍區既情況同大埔區
差唔多,只不過大埔區既東鐵線有兩個重鐵
車站,反觀天水圍區只得一個西鐵線既重鐵
車站,我反而想知道既係東鐵線係太和站設站
既時候當年大埔區既人口有幾多先設站?

同埋我覺得天水圍北以現時來講一動不如一靜,
兼且現時天水圍北已經有頻密既輕鐵705路線及
輕鐵706路線去天水圍站接駁西鐵線,與其要係
天水圍北興建另一條重鐵既支線去設站倒不如
珍惜現有既資源仲好過,
3AD60 發表於 2008-7-14 03:10 | 顯示全部樓層

原帖由 張偉沖 於 2008-7-13 20:10 發表

天北搭K76 只係短短的十分鐘,
難道這樣都不能接受?

天水圍北搭咁短程既鐵巴K76路線
去天水圍站仲可以免費轉埋西鐵線
我係會接受,反觀大埔區既富亨村
搭完九巴71A路線之後係大埔墟站
轉東鐵線都仲要另外俾錢果種先至
係最難受,起碼大埔區其他屋村/屋苑
都仲有好多免費K巴係平日提供緊
免費接駁東鐵線既服務.
SunnyJacky9094 發表於 2008-7-14 10:29 | 顯示全部樓層
原帖由 AVW56 於 2008-7-13 20:14 發表

其實, 咩叫做 "輪都未輪到" ?
閣下究竟用咩criteria去決定邊個區應該優先興建鐵路?
本人覺得你的言論有些少歧視及不禮貌成份

仲有, #57都講左
我地無講過南區無需要有鐵路
我地只係講緊天水圍北居民有冇呢個需要
...

第一, 我諗你要搞清楚先, 歧視係因為一些不合理原因、甚至無關係嘅原因而對某一社會團體成員做出負面嘅行為,而呢個行為會導致對呢一個社會團體成員不利嘅後果。我想問下我點歧視先, 呢樣野要搞清楚, 我完全冇歧視你甚至係天北居民, 只係因為我覺得香港有太多地方要起鐵路, 而天北已經擁有如此優越(e.g.輕鐵+巴士)嘅交通條件, 到目前為止仲未有理由要大幅改動西鐵路線, 請問歧視何在? 請閣下先搞清楚, 唔好同人亂扣法律帽子。

第二, 我用嘅criteria係要睇下地區有冇足夠人口支持, 仲要加上本身地區交通如何, 區內係咪有重鐵站, 而且夠唔夠接駁交通。講緊天水圍北居民有冇呢個需要? 儘管天北居民有需要, 但係而家天水圍交通網絡完善, 以可見嘅將來, 天北仲未有需要要起重鐵 or 將西鐵拉入去。

第三, 好明顯, 兄台misunderstand左"輪都未輪到天水圍北"呢句。 我嘅意思係, 既然香港仲有咁多地方等住要公帑, 等住要鐵路, 用排隊黎形容, 我相信天水圍北未能擠入排隊之列, 所以係可見嘅未來, 天北都冇需要要起, 原因係天北人口暫時都唔會有大幅增長, 唔似東九, 南區等, 東九有個啟德計劃, 南區有個海洋公園, 天北有咩? 只係部份屋苑新盤入伙, 完全唔見得人口會大幅增長。

700萬人裏, 我選擇了你。
石頭 發表於 2008-7-14 11:02 | 顯示全部樓層
天水圍屬元朗區,元朗已經有元朗、朗屏站,

就算只計天水圍,當年打算發展洪水橋並併入天水圍區,

洪水橋亦有預留位多建一個車站,情況與太和類似,只是沒正式建站
fai 發表於 2008-7-14 11:24 | 顯示全部樓層

題外話:新鴻基透露過想o係鄰近元朗站既yoho town打造
另一個好似沙田新城市廣場咁旺既商場,各位覺得呢個計劃
會唔會成功?

原帖由 3AD60 於 2008-7-14 02:32 發表

但係港鐵將軍澳線每一個車站除了有較多既屋苑
去支持咁多既人口外,仲有既就係將軍澳線每一個
車站都仲有好多大型商場去支持人流(包括:東港城,
新都城,將軍澳廣場等等...),但係天水圍呢邊就算
有大型商場(包括:新北 ...
[i]影像.從心[/i]
ahbong 發表於 2008-7-14 12:25 | 顯示全部樓層
原帖由 fai 於 2008-7-14 11:24 發表
題外話:新鴻基透露過想o係鄰近元朗站既yoho town打造
另一個好似沙田新城市廣場咁旺既商場,各位覺得呢個計劃
會唔會成功?

如果發展商成功於元朗站上蓋及元朗東巴士總站起屏風樓
包圍新元朗中心
元朗站人流一定大增
張偉沖 發表於 2008-7-14 14:03 | 顯示全部樓層
原帖由 ahbong 於 2008-7-14 12:25 發表

如果發展商成功於元朗站上蓋及元朗東巴士總站起屏風樓
包圍新元朗中心
元朗站人流一定大增

不過會帶來通風不足的問題,
隨時會成為旺角的翻版.......
waichiu 發表於 2008-7-14 15:45 | 顯示全部樓層

原帖由 3AD60 於 2008-7-14 02:54 發表

我都唔覺得輕鐵轉西鐵線既模式係差,
只不過現時有D人總係會覺得天水圍
有咁多既人口仲要得一個重鐵站只係
覺得唔足夠.

其實我覺得而家天水圍區既情況同大埔區
差唔多,只不過大埔區既東鐵線有兩個重鐵
車站,反觀天 ...

其實以輕鐵轉重鐵的模式是好的, 但香港的輕鐵只是現代版的"電車",行街路, 停燈位, 避行人, 這個模式不合香港!

如果輕鐵系統能夠"全架空", 而只得一條線, 只有天北至天南來回西鐵, 例如中間只有四個至五站, 這樣有效率好多!