hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 建築物機電裝置及設備 (A16) [跟進] 屋企部迅達 lift 被雜
開啟左側

[跟進] 屋企部迅達 lift 被雜

OtisLeung 發表於 2008-7-6 23:31 | 顯示全部樓層

原帖由 T.C. 於 2008-7-6 18:04 發表

S 公司收取客人每個扲掣為 800 個大洋...........
平唔平, 見仁見智.....

迅達常用的長方形輕觸式按鈕每個盛惠$2600
如要鏡面(例如旺角雅蘭中心新lift那款)每個再加$80
FIAM巨型貨機51MU0898 / U0988
OTIS401 發表於 2008-7-7 12:35 | 顯示全部樓層
原帖由 OtisLeung 於 2008-7-6 11:31 PM 發表

迅達常用的長方形輕觸式按鈕每個盛惠$2600
如要鏡面(例如旺角雅蘭中心新lift那款)每個再加$80

原來咁貴架....
我仲以為幾百蚊tim

講起旺角雅蘭中心,那裏的客lift非常奇怪
有部話只停20樓,但實際上係層層停,外面也能call到
雖然lift裏面不停的樓層按制已封住,但有些仍然可隔住紙按到
 樓主| nwfb1601 發表於 2008-7-7 20:50 | 顯示全部樓層
原帖由 OTIS401 於 2008-7-7 12:35 發表

原來咁貴架....
我仲以為幾百蚊tim

仲有非繁時換掣0既話迅達會收
你 surcharge 添。

所以養一部迅達機真係一 D 都
唔平。
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
ChickenTong 發表於 2008-7-8 08:10 | 顯示全部樓層

樓主| nwfb1601 發表於 2008-7-11 10:25 | 顯示全部樓層
原帖由 ChickenTong 於 2008-7-8 08:10 發表

應該係繁時換掣掛

咦,乜原來係咁架?

因為我記得好耐之前(應該係呢度仲
未轉做 Discuz 0個陣)有人講過 D 大
廈業主寧願俾多小小,都想迅達班師
傳係非繁時先0黎整 lift 換掣。
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
shinobu 發表於 2008-7-18 02:29 | 顯示全部樓層
樓主住果度咁好既? OTIS做仲有野送?
我住果度就慘啦...乜都冇不特止(起碼接手3個月都唔見有換)
D LIFT仲日日有壞(六部梗有一部唔妥)  (以前長安原廠維修半年至有一次故障)
加上停車唔穩定, 等開門要30秒

都唔知OTIS 係咪唔識整SABIEM LIFT??
OtisLeung 發表於 2008-7-18 11:35 | 顯示全部樓層

原帖由 shinobu 於 2008-7-18 02:29 發表
樓主住果度咁好既? OTIS做仲有野送?
我住果度就慘啦...乜都冇不特止(起碼接手3個月都唔見有換)
D LIFT仲日日有壞(六部梗有一部唔妥)  (以前長安原廠維修半年至有一次故障)
加上停車唔穩定, 等開門要30秒

都唔知OT ...

OTIS如果整舊款的Sabiem升降機(60年代的)尚可, 但迫力都唔係調得咁好
OTIS對於前GEC後期安裝的Fiam(採用Kone摩打與Kone制板的)有時亦唔多好

不過現在好多地方都"鼓勵"開放市場, 連政府都係咁做,
一些地方如有超過一種牌子, 則往往會一起招標, 由一間做晒
估計閣下的屋企所在大廈的Sabiem升降機, 是OTIS為了保住同場其他本身是OTIS的升降機,
才"硬食"該些Sabiem升降機

又例如三菱最近都幾慘, 為了保住一些政府轄下的三菱產品,
逼不得已硬食一些三菱公司難以招架的東西,
例如香港仔市政大廈的美善高升降機, 星瑪電梯, 鴨[月利]洲市政大廈的Kone, 都要"硬食", 而且相當惡搞
OTIS401 發表於 2008-7-18 11:45 | 顯示全部樓層
現在是否已經冇保養商唔做雜廠?
哥本哈根 發表於 2008-7-18 20:32 | 顯示全部樓層

回復 18# 的帖子

日立!雖有細公司,好似仲未用大廠名,去做雜機!
OtisLeung 發表於 2008-7-18 21:50 | 顯示全部樓層

原帖由 哥本哈根 於 2008-7-18 20:32 發表
日立!雖有細公司,好似仲未用大廠名,去做雜機!

大角嘴合桃街2號福星工業大廈,
客lift雖然已被更換為日立,
但兩部貨lift仍然是CEN(上下門, 上手新豐)
未有換lift跡象, 由日立維修~