hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 是年七一「大遊行」僅有一萬人參加
開啟左側

是年七一「大遊行」僅有一萬人參加

Citybus10 發表於 2005-7-2 00:45 | 顯示全部樓層

今年好似行慢左,我o係金鐘 由3:45等左一個多小時先見到個頭,上年好似早o的。
條龍今年短少少,未入夜見龍尾。
如果真係行慢左,咁2萬應該都合理。
superbus 發表於 2005-7-2 01:04 | 顯示全部樓層
[ref=287558]Citybus10[/ref]  在 2005-7-2 12:45 AM 發表:

今年好似行慢左,我o係金鐘 由3:45等左一個多小時先見到個頭,上年好似早o的。
條龍今年短少少,未入夜見龍尾。
如果真係行慢左,咁2萬應該都合理。

愛國陣形的"遊行"
行的時間比下午的大遊行為短
所佔的空間也少好多
但警方竟然都話有二萬幾人
比佢0地公佈七.一大遊行的人數仲多#
小弟真係好唔明白警方點樣數人的
307 發表於 2005-7-2 01:08 | 顯示全部樓層
[ref=287281]guia[/ref]  在 1.7.2005 22:02 發表:
搭單問: 為什麼舊年會誇大逾五十萬人遊行?

每個人都可以有自己的政治取向,
唔該尊種一下

你舊年有無睇新聞,
有無行過?

有無見過果種多人法?
只罵不建議=不負責任
053h4 發表於 2005-7-2 01:11 | 顯示全部樓層

cky 發表於 2005-7-2 05:17 | 顯示全部樓層
[ref=287586]307[/ref]  在 2005-7-2 01:08 AM 發表:
唔該尊種一下

你舊年有無睇新聞,
有無行過?

有無見過果種多人法?

今次人係少左
但開始時坐滿四個維園場
我相信不可能只有二萬一千人

成條遊行路線有四公里,
由於最後一批出發的市民出發時大隊大約過左金鐘
咁我計佢三公里吧
三修行車線大約係10米來計算
大約總面積係 30000 平方米
如果真係得二萬一千人, 即係每平米都企唔夠一個人?
呢個都唔係好合邏輯喎

早上的遊行, 唔好計人
一架車的位置都已經可以係下午的六七個人
表演隊伍間又有好多空位
如果佢地都話自己有三萬人
前者就一定唔止呢個數

行二點五公里
第一批十點半出發, 十一點半到達
行的時間
 樓主| M 發表於 2005-7-2 08:14 | 顯示全部樓層
[ref=287415]guia[/ref]  在 2005.7.1 23:16 發表:

再係咁, 我諗如果下年仲搞遊行, 可能要搞倒曾許倒胡溫先吸引到人注意?

無錯了,家陣香港人已經唔再係好似兩年前咁成日話要打
倒邊個。反之,昨天的大遊行吸引了30000人參加,這證明
香港最需要的是穩定和諧的社會。
抵制家樂福‧打倒妖僧達賴
3ASV196 發表於 2005-7-2 08:31 | 顯示全部樓層

[ref=287685]cky[/ref]  在 2005-7-2 05:17 AM 發表:

今次人係少左
但開始時坐滿四個維園場
我相信不可能只有二萬一千人

成條遊行路線有四公里,
由於最後一批出發的市民出發時大隊大約過左金鐘
咁我計佢三公里吧
三修行車線大約係10米來計算
大約總面積 ...

今日睇報紙, 話人數係民陣叫人統計得出黎的結果,
本身民陣係搞手, 自然係想多d人參加的, 而佢地
叫人統計, 我相信本身亦係中立, 即使唔少人認為
唔只咁少人, 但既然大家本身都係估估下, 民陣
同警方自己數字又出左, 其實話唔只咁少人, 個意義
在於邊? 多d人, 如即使3萬, 意義分別又真係咁大?
我相信2萬一千人本身的不同訴求, 也是一個幾大
的數字吧......我相信只針對住人數, 意義唔大, 尤其
今次連搞手統計數字都出左...如果係要好準, 不如
數埋多少人係爭取普選, 多少人係反曾, 多少人係要求
工資問題? 相信呢d數字會更有意思...

[ Last edited by 3ASV196 on 2005-7-2 at 08:35 ]
3ASV196.KE7270
3ASV196 發表於 2005-7-2 08:43 | 顯示全部樓層
[ref=287590]053h4[/ref]  在 2005-7-2 01:11 AM 發表:

不過, 確實, 各民調機構
都指遊行在 20~30 萬之數

好多人成日以為自己去過, "覺得"好多人, 就認為係
係好多好多人, 好似今次, 連民陣委託團體點算得出
的數字, 好多人都唔信, 更唔好話上年其他民調, 佢地
會相信.....
3ASV196.KE7270
guia 發表於 2005-7-2 08:59 | 顯示全部樓層
[ref=287726]3ASV196[/ref]  在 2-7-2005 08:43 發表:

好多人成日以為自己去過, "覺得"好多人, 就認為係
係好多好多人, 好似今次, 連民陣委託團體點算得出
的數字, 好多人都唔信, 更唔好話上年其他民調, 佢地
會相信.....

我只是講事實, 呢個事實亦是出自向調查機構,
你們攻擊我對你們有何好處?
原來講事實都會俾人打壓的
guia 發表於 2005-7-2 09:01 | 顯示全部樓層

[ref=287586]307[/ref]  在 2-7-2005 01:08 發表:

唔該尊種一下

你舊年有無睇新聞,
有無行過?

有無見過果種多人法?

我的提問同政治取向好似冇關係喎
如果係咁, 咁唔該你尊重下我的言論自由啦