hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 加入貼文指引(最後修訂)
返回列表 發新帖
開啟左側

加入貼文指引(最後修訂)

關閉 [複製鏈接]
053h4 發表於 2005-7-4 22:26 | 顯示全部樓層

[ref=289749]CK4013[/ref]  在 2005-7-4 03:20 PM 發表:

問題係重組後M49/M49P既班次會否増加啦!
不過,如果合併後M49,可以増加班次
咁M49P會唔會有所影響呢?

所以亦要考慮原本之需要!

不過, 取消4, 對歷史不是不尊重嗎?
本人認為, 歷史是不需寫在指引的
053h4 發表於 2005-7-4 22:34 | 顯示全部樓層
[ref=289730]CK4013[/ref]  在 2005-7-4 02:54 PM 發表:

在馬鐵通車後,只係有因為合併同全冷既87K減價
究竟點解87K,可以點解可以減價
我認為這是經過區議會,運輸區同九巴進行協調
唔係單方面話減就得

另外,每一篇建議文章係獨立的
所以就算比貼哂全香港巴士線重組
我都只會睇個別文章既論點

其實在B3板,亦有板規去限制每日文章數目
但不是話板友影得太相,質數下降
所以C4板設立類似既板規同"質數"無關
目的只係想大家在貼文之後,應該要睇下其他板友既回應

不過, 一星期貼文多過5篇
等開文的站友不看其他回應嗎?

另外, 就路線重組, 延長導致減價, 保持原價的問題
如果板主能獨立處理, 不是硬性規定, 本板不能提出有關建議
並能接受板友在有理據下提出的建議
本人應為指引可加上這點

另外, 本人希望, 指引的目的
及執行懲罰的前題是
是開文板友沒有就建議題出充分的理據
 樓主| CK4013 發表於 2005-7-5 11:16 | 顯示全部樓層
[ref=290315]053h4[/ref]  在 2005-7-4 22:26 發表:

不過, 取消4, 對歷史不是不尊重嗎?
本人認為, 歷史是不需寫在指引的

我指野歷史唔係4號這個巴士編號
而且4原有既服務範圍班次等因素

如果有認為4應值得條留的話
不妨可以提出建議說明保留4都得!
Uh jjuh myun (左右為難)
 樓主| CK4013 發表於 2005-7-5 11:45 | 顯示全部樓層

[ref=290328]053h4[/ref]  在 2005-7-4 22:34 發表:
不過, 一星期貼文多過5篇
等開文的站友不看其他回應嗎?

這個未必有關
不過,在我過去數星期內
的確有人進行所謂既大規模重組之後,唔見人
然後就海底撈月咁,彈番上黎!

[ref=290328]053h4[/ref]  在 2005-7-4 22:34 發表:
另外, 就路線重組, 延長導致減價, 保持原價的問題
如果板主能獨立處理, 不是硬性規定, 本板不能提出有關建議
並能接受板友在有理據下提出的建議
本人應為指引可加上這點

我本人不認為"就路線重組, 延長導致減價"係必然既事實
更不認為加強競爭係一個充分既理由減價
雖然凡事總有例外,為何不考慮番一般既情況呢?
道理好簡單,使用行車里數作說明就已經係相當客觀啦!

其實在貼文指引中,本板之注意事項第6條
只係寫左"在建設收費時,應詳細地考慮以下項目"
因為只係叫大家考慮而唔係好硬性規定叫大家一定要咁做出來
不過,如果在建議裡面提出減價,但又不符合以上考慮項目
我相信要有詳細既解釋,而唔係話"加強競爭力"或"九巴91M"等理由!

在特別情況下,當然有特別既手法去處理
但我好肯定同所有人講,一些大幅度減價的路線建議
絕對是不容許!

另外, 本人希望, 指引的目的
及執行懲罰的前題是
是開文板友沒有就建議題出充分的理據

在貼文指引陸上路線建議中,
"建議原因"已經加入在建議內容必須項目內

[ Last edited by CK4013 on 2005-7-5 at 12:54 ]
Uh jjuh myun (左右為難)
KC3555 發表於 2005-7-5 17:58 | 顯示全部樓層
[ref=289204]fw1321[/ref]  在 3-7-2005 11:58 PM 發表:
即使一條路線長達 2 小時的可能性不大, 但是否代表
呢條路線沒有可能出現? 例如政府推廣「本地自由行」
, 巴士公司可以開辦上水至西貢的路線, 以方便遊客在
一日內前往多個地方, 認識本地不同文化、欣賞 ...

運輸署當年批395同396呢兩條路線,全部人都呆係度。
我地心諗,在九巴及城巴邊個肯做,叫巴士公司入標,好在開幾班,
如果係巴士公司提出,就俾人話無肉食唔俾開。
事實上395同396即是現在698R同T6,就係特別例子,係運輸署要巴士公司開。
之前都有人話(包括我),分分鐘有18區來往西貢路線出現的路線建議......
又話消閒路線,點樣點樣......
建議路線,都係一個大原則,我覺得唔係諗政府同運輸署想做乜,
而係諗巴士公司想做乜。
我都想開條路線由屯門去西貢,因為我曾經日日都要去那裡返工。
我姐姐都想開條路線由屯門入大埔,因為她日日都要去那裡返工。
但好明顯,香港的巴士公司係牟利機構,並不是善堂,除非政府壓力,
否則唔會開呢一種路線。
所以要列舉理由囉......
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
KC3555 發表於 2005-7-5 18:14 | 顯示全部樓層
[ref=288784]053h4[/ref]  在 3-7-2005 12:03 AM 發表:
本人相信, 如果九巴在重組沙田區內線, 能節省巨大的經營成本
並在抗衡馬鐵的情況下
這並不是不可能
如果一個指引限制任何可能成, 並可能要停板, 合理嗎?

另外, 板有多以按區域劃分方法貼文

如果有板友放大假, 又有心重組多區的路線
或有板有工作忙, 平日構思了不同分區的重組計劃
在空閒時貼出, 可必要限制他們?

本人強調, 質和量不是反比的關係

重組區內線係有可能發生的事,但是,現在不同以前70年代80年代,
巴士話大型重組就大型重組,巴士話改號碼就改號碼;
我們一班巴士迷要跟貼巴士消息都有一定的難度,
何況廣大市民呢?改一改條路都起碼要三個月班乘客先接受得到。
我反而建議,如果要重組路線,要提出對每條更改後路線的乘客影響,
有甚麼取代的途徑。

舉個比喻:如果取消289K,讓87K繞經289K餘下的路線。
如果提出了,289K的確係乘客稀少,但87K客量都已經下降,
攞埋班客都好正常,但係會嚴重影響乘客乘車時間,
馬鞍山班客遊行都似!

我不排除有大型重組,好像小型重組:
62x由鯉魚門改去油塘高超道時,巴士公司都提出了:
乘客量可能減少8%,路線時間縮短了2分鐘。

[ Last edited by KC3555 on 2005-7-5 at 18:22 ]
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....