hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) R11, R21, R22 14/7 服務調整 (及 E23 改路預告) ...
開啟左側

[服務調整] R11, R21, R22 14/7 服務調整 (及 E23 改路預告)

KE7782 發表於 2008-7-6 20:21 | 顯示全部樓層

原帖由 BL69 於 2008-7-6 15:11 發表
E23慈南開係咪右轉毓華街落山
真係好難想像12米車會搞成點

(我「落山」升學果陣2F都重響慈南, 你話我無上去幾耐 )

慈南每日晚上有收工車泊站的。
另問樓主,R21是取消?

KE7782@27
eric278 發表於 2008-7-6 20:27 | 顯示全部樓層
原帖由 亞空 於 2008-7-6 19:09 發表
R線最遲班車幾點到迪士尼?

約早上10時
迪士尼正常是每日早上10時開放
還看香港公交
ccicoltd 發表於 2008-7-6 20:31 | 顯示全部樓層
原帖由 Choi 於 2008-7-6 20:10 發表
R11九龍區前往銅鑼灣/北角收幾錢?
如果與一般過海線相若,有助"分流"112客量

路線相若的 X11 九龍往港島分段收費 $10,但 R 線一直以 Cityflyer 標準訂價,恐怕不會收 $10 這麼便宜。
現時 A / R 線西隧口往港島收費 $19。
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
JX9097 發表於 2008-7-6 21:32 | 顯示全部樓層

原帖由 KE7782 於 2008-7-6 20:21 發表
慈南每日晚上有收工車泊站的。

但係d車嘅出入時間唔係繁時
影響相對比較小
AD15113 發表於 2008-7-6 21:59 | 顯示全部樓層
唔知E23會唔會加車,
第時,佐敦返東涌,唔使諗有得坐
其實R11咁,不如取消佢,
比R21行仲好啦!!
而家搞成咁仲有邊個會香港上車,九龍遊入去WOR,地鐵一早到左 早D入去玩唔好?

JN6854 發表於 2008-7-6 22:07 | 顯示全部樓層
原帖由 ccicoltd 於 2008-7-6 20:31 發表
路線相若的 X11 九龍往港島分段收費 $10,但 R 線一直以 Cityflyer 標準訂價,恐怕不會收 $10 這麼便宜。
現時 A / R 線西隧口往港島收費 $19。

按此推算 過0左青嶼之後到紅隧口都係「$19.0」
(照估佢都唔會減價...)

回#25 AD5113篇文
樓主已經提過早上入迪士尼0既班次會cut晒
只係得放完煙花之後番巿區0既R11同R22

放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例
AD15113 發表於 2008-7-6 22:39 | 顯示全部樓層

原帖由 JN6854 於 2008-7-6 22:07 發表

回#25 AD5113篇文
樓主已經提過早上入迪士尼0既班次會cut晒
只係得放完煙花之後番巿區0既R11同R22 ...

sorry,我睇完唔記得左
AP147 發表於 2008-7-6 23:12 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2008-7-6 19:40 發表

2F/3M都試過用11米車
用12米應該會再偷多d位
唯有靠大家忍讓吓

P.S.未知閣下讀邊間學校呢?
       小弟喺慈雲山都渡過咗七年寒暑

咦 你又邊間呀
我喺慈雲山都過左啱啱五年喎 (計埋小學=六年)
superbus 發表於 2008-7-6 23:34 | 顯示全部樓層
慈雲山南響平日有 3D 特車
成日都有12米車行
 樓主| da54 發表於 2008-7-7 00:22 | 顯示全部樓層

原帖由 JN6854 於 2008-7-6 22:07 發表

無錯,會照用現時 R11 收費標準,即九龍往港島 $19,
港島往港島 $6.5,不設九龍往九龍短途分段。

另外,小弟無留意 R11 新線仲經唔經海麗村;而小弟
依稀記得新線九龍分段由維景酒店開始,後來有朋友提醒
R21 本身經海麗村,所以有點疑惑,希望各位板友可以再
證實一下。
至於你們信不信?反正我信了