hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 香港政府應否捐100億予四川災民?
開啟左側

香港政府應否捐100億予四川災民?

S3BL343@66 發表於 2008-7-8 21:19 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

- 個人係支持捐錢
- 但是100億係咪多左d
  - 100億的目的好似是擦鞋show同扯民調多過幫人
  - 仲咩5去幫其他香港貪苦的人呢
  - 調查顯示只是得兩成人支持捐80億以上
  - 舒緩通脹仲實際

歡迎討論,但不喜勿鬧
barking 發表於 2008-7-8 22:14 | 顯示全部樓層
唔好話我涼血
捐咁多做咩?
如果係要捐, 捐物資仲好啦, 原因如下:

捐HKD(港幣)上去, 到大陸最終都係兌換RMB(人民幣)然後內購物資, 換句話說, 假設其他因數不變
捐錢便做成HKD貶值

如果捐物資, 可以先購買美國貨再捐畀大陸, 便減低對貨幣的干擾

至於捐畀香港的窮人, 相信輿論會話; 憑什麼? 那些窮人有交稅嗎? 點解有著數佢要畀窮人?
跟住就會有D資本家出來說三道四云云...

至於舒緩通脹, 我自己認為, 現在通脹是外圍因素帶動, 即便政府派錢也於事無補
而且, 通脹對中高階層的形響甚微 (這班人, 通脹升, 人工升, 扯平之餘仲有賺)
政府又何須重視通脹?
kiwai 發表於 2008-7-8 22:24 | 顯示全部樓層
祖國有成萬億儲備, 有足夠財力重建四川
政府倒不如用呢百億支持本土經濟啦
106116_1023 發表於 2008-7-8 22:48 | 顯示全部樓層

個頭話貧富懸殊,個頭就捐成百億上去
漁民因油價上升而提早收工,政府只補貼幾百蚊既牌照費
(另外)醫管局成日話冇$、長者津貼少
政府就偏偏唔理..
相反政府仲高薪請高官、給過多既$比人

自己都未搞得掂,仲要出手咁高去幫人
幫人唔係話唔好,但過左火

我地幫人,誰幫我地
Chelsea FC
JX9097 發表於 2008-7-8 23:23 | 顯示全部樓層
唔係冷血...請問有冇必要即時俾100億上去呢?

100億已經夠做好d社會福利
係咪應該顧一顧自身先呢?

即使上面真係要100億
係咪可以分幾次俾
而唔係一嚟就100億呢?
053h4 發表於 2008-7-8 23:45 | 顯示全部樓層
~誰@359~ 發表於 2008-7-9 00:00 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2008-7-8 23:45 發表
事實上, 香港明明可以分幾年捐100億的同時
撥款解決深層社會矛盾

重點係點解佢一方面咁慷慨踢舊錢上去,但係對住低下階層就只係肯拔一條毛
字大只顯得人自大
tonyton 發表於 2008-7-9 00:13 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2008-7-8 23:23 發表
唔係冷血...請問有冇必要即時俾100億上去呢?

補充:特首話唔係1次性,係分階段夾埋比100億重建
orange 發表於 2008-7-9 03:39 | 顯示全部樓層
捐100億其實唔係問題,只係擔心政府支出不斷(免柴油稅又要起西九)
加上經濟環境同通脹下,政府收入無06-07年咁多,一來一回最終搞到
政府出現財赤,又要向市民開刀加稅,結果"充闊佬"去幫人重建,自己
經濟又搞唔掂,再次變成03年翻版,引發市民不滿
益童學校,全民教育
 樓主| S3BL343@66 發表於 2008-7-9 10:54 | 顯示全部樓層

原帖由 orange 於 2008-7-9 03:39 發表
捐100億其實唔係問題,只係擔心政府支出不斷(免柴油稅又要起西九)
加上經濟環境同通脹下,政府收入無06-07年咁多,一來一回最終搞到
政府出現財赤,又要向市民開刀加稅,結果"充闊佬"去幫人重建,自己
經濟又搞唔掂,再次變 ...

我驚它財赤時都要捐