hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 中銀香港發行2008年奧運會港幣紀念鈔票
開啟左側

中銀香港發行2008年奧運會港幣紀念鈔票

nwfb1601 發表於 2008-7-15 20:20 | 顯示全部樓層

原帖由 limited 於 2008-7-15 00:33 發表

可能中銀香港覺得排隊可以「營造」奧運氣氛嘛...

今日中銀總行條龍真係嚇死你......

頭先搭 104 路過0個陣見到總行外大空地
逼滿哂人,最勁0個陣條隊由中銀大廈正
門開始,係空地打0左十幾個蛇餅,然後
排返上去紅棉路。0個陣時睇到全車人都
眼定定......

真係唔明點解中銀唔俾人係網上申請......
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
AVD1 發表於 2008-7-16 05:11 | 顯示全部樓層
原帖由 nwfb1601 於 2008-7-15 20:20 發表

今日中銀總行條龍真係嚇死你......

頭先搭 104 路過0個陣見到總行外大空地
逼滿哂人,最勁0個陣條隊由中銀大廈正
門開始,係空地打0左十幾個蛇餅,然後
排 ...

係 law
本來屋企人都想去買

而家都唔知搞成點
睇黎都買唔到 ....

PS. http://hk.news.yahoo.com/article/080715/4/76tx.html

當中有句 "部分紀念鈔的購貨憑證已經派完"

LJ7006 = MF5119 = AVD1
053h4 發表於 2008-7-16 17:00 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2008-7-16 17:02 | 顯示全部樓層

樓主| butterfly 發表於 2008-7-16 19:04 | 顯示全部樓層
睇到新聞真係又嬲又震,有些內地人搵十幾個人排隊,之後拎十幾份返去內地賣,令本身係香港人的我想買來支持一下也不可以,我自己排左4個幾鐘,結果也只是得21日早上的換領證,看來想買到可能性同0也沒有大分別啦,鬼唔望佢加印,等之前買那些跌到唔清唔楚呀。
蝴蝶空中伴你飛翔
limited 發表於 2008-7-16 22:59 | 顯示全部樓層
原帖由 butterfly 於 2008-7-16 19:04 發表
睇到新聞真係又嬲又震,有些內地人搵十幾個人排隊,之後拎十幾份返去內地賣,令本身係香港人的我想買來支持一下也不可以,我自己排左4個幾鐘,結果也只是得21日早上的換領證,看來想買到可能性同0也沒有大分別啦,鬼唔望佢加印,等之 ...

21 號的話唔保證有 35 連張同港澳四連張
但香港四連張仍是很大機會買到的

今日第一日出街, 炒賣價錢應該係最高
當兩萬份「全套」出晒街而大部分都用來轉讓的話
睇怕都好難保持到呢個價

樓主| butterfly 發表於 2008-7-17 00:52 | 顯示全部樓層

原帖由 limited 於 2008-7-16 22:59 發表

21 號的話唔保證有 35 連張同港澳四連張
但香港四連張仍是很大機會買到的

今日第一日出街, 炒賣價錢應該係最高
當兩萬份「全套」出晒街而大部分都用來轉讓的話
睇怕都好難保持到呢個價 ...

小弟而家個首個目標係港澳四連張
不過睇呢個日子同新聞,買到的機會同零無咩大分別
至於第二目標係港澳各一張那套,因為我覺得單一款港幣無咩紀念價值
反而一張香港,一張澳門就反而更有紀念價值啦
蝴蝶空中伴你飛翔
AVD1 發表於 2008-7-17 06:23 | 顯示全部樓層
原帖由 butterfly 於 2008-7-17 00:52 發表

小弟而家個首個目標係港澳四連張
不過睇呢個日子同新聞,買到的機會同零無咩大分別
至於第二目標係港澳各一張那套,因為我覺得單一款港幣無咩紀念價值
反而一張香港,一張澳門就反而更有紀念價值啦 ...

同意,
35 連張真係冇望 ~
睇下有冇機會四連張 + 港澳各一張

單一款港幣 有成二百萬套
就算點都應該買到
以 $ 138, 根本可以話係唔值....

而家希望屋企人可以買到 港澳各一張 那套 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
S3N280_FX8032 發表於 2008-7-17 13:24 | 顯示全部樓層
北京2008奧運會港幣紀念鈔票最新消息:
五環連心迎奧運(冇貨)
八面生輝迎奧運(冇貨)
四方同賀迎奧運(今日17/7打去中銀土爪灣分行馬鞍山廣場分行問過都冇晒貨了,唔知其他分行銷售情況如何)
東方之珠迎奧運(尚有大量)
港澳攜手迎奧運(尚有貨,但取得越後籌的話想買港澳攜手迎奧運機會很微)
喜歡Ail李佳芯與Mandy黃智雯
053h4 發表於 2008-7-17 16:02 | 顯示全部樓層