hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 消費著數及飲食資訊 (A11) 商號/名品牌出的雨傘?
開啟左側

商號/名品牌出的雨傘?

請勿下車 發表於 2008-7-13 23:21 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

最想講下7仔個種
細個個時7仔D傘(個時仲係直既木扶手)
出晒名大把又硬淨,D布又拉得衡
長期好貴(唔記得幾貴?)都好抵用,真係好耐用
直到早排ok7仔不停開分店
7仔就出$18一把傘
唔通真係一分錢一分貨?
轉左U型膠扶手,把傘又短左,巢皮薄布
軟林林,骨又歪,大風D就變型斷骨...
OK個D唔好提,D線又霉,用一次就壞!!!
佐丹奴既防風傘初初出又係好好用
整下整下用料差左,有D似7-11(不過都仲算好用)
依家好多時D傘,骨同骨之間都好大機會有小孔漏水(成頭濕)
依家D傘就越出越差定係我手臭?
唔通要搵梁蘇記?
(P.S.一直唔鐘意太大標誌既傘,好似同人賣廣告咁)
SmiTHy 發表於 2008-7-14 01:21 | 顯示全部樓層
Delifrance D Umbrella好似好掂咁...唔知有冇人用過?
我用過一把似個把Umbrella既野...幾次8波出街100以上km/h...一d野都冇..
Seiko 發表於 2008-7-14 23:47 | 顯示全部樓層
原帖由 SmiTHy 於 2008-7-14 01:21 發表
Delifrance D Umbrella好似好掂咁...唔知有冇人用過?
我用過一把似個把Umbrella既野...幾次8波出街100以上km/h...一d野都冇..

Delifrance 絕對係正野, 用料上乘, 不過把遮好重, 價錢亦唔平.

7仔最好用既遮應該係橙白綠大logo果款, 當年既沙灘遮都好好用,
唯一唔好處係佢既金屬遮頭, 用黎做武器絕對可以插死人...
新款遮logo唔明顯, 用料亦差左.

惠康既First Choice遮就品質不一, 有d做得好好, 有d好唔掂.
841211 發表於 2008-7-15 00:24 | 顯示全部樓層

我就覺得m記的遮幾好用,....
brian 發表於 2008-7-15 00:37 | 顯示全部樓層
原帖由 841211 於 2008-7-15 00:24 發表
我就覺得m記的遮幾好用,....

M記的遮,而家十居其九都有各種不同o既殘破…
同埋太細把,多個人都遮唔到…

百佳遮都唔錯,可能因為比較唔靚、同埋分店較M記唔就腳,少d人借… 少d損壞~
但係百佳退錢退現金~ 唔錯~

Delifrance 果d遮同 ICE FIRE 果d幾似,唔知係咪一樣呢?

ahbong 發表於 2008-7-15 02:02 | 顯示全部樓層
用過唔同既遮
我始終最鐘意 BODY SHOP
夠重量,夠實淨,又有 PRINT

已經唔見左幾把但每次都會買番佢
nwfb1601 發表於 2008-7-15 11:10 | 顯示全部樓層

原帖由 請勿下車 於 2008-7-13 23:21 發表

7仔就出$18一把傘

七仔十八蚊一把遮?

之前我係MegaBox 七仔想買把
木柄遮,點知一聽到賣五十九
蚊之後即刻掉頭走。
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
頭文字TRIDENT 發表於 2008-7-15 18:18 | 顯示全部樓層
原帖由 Seiko 於 2008-7-14 23:47 發表

Delifrance 絕對係正野, 用料上乘, 不過把遮好重, 價錢亦唔平.

7仔最好用既遮應該係橙白綠大logo果款, 當年既沙灘遮都好好用,
唯一唔好處係佢既金屬遮頭, 用黎做武器絕對可以插死人...
新款遮logo唔明顯, 用料亦 ...

新個堆7仔遮轉左廠做,質素極差,試過一技一開就成個遮頭甩出來
又試過一開就反骨

原帖由 nwfb1601 於 2008-7-15 11:10 發表

七仔十八蚊一把遮?

之前我係MegaBox 七仔想買把
木柄遮,點知一聽到賣五十九
蚊之後即刻掉頭走。 http://img.photobucket.com/albums/v337/1601/lipsrseale ...

最平個隻都要39蚊(原價35,7月2號上調至39)
'*^*''*^*' 「女包黑絲」即將啟動  '*^*
 樓主| 請勿下車 發表於 2008-7-16 11:54 | 顯示全部樓層
原帖由 頭文字TRIDENT 於 15/7/2008 18:18 發表

新個堆7仔遮轉左廠做,質素極差,試過一技一開就成個遮頭甩出來
又試過一開就反骨

最平個隻都要39蚊(原價35,7月2號上調至39)

下,唔知wor,家人話佢買都係18蚊(衹限一日),仲話個日賣到斷晒]
如果唔係突然平,點解突然全街人都用7仔遮?
AD18 發表於 2008-7-16 15:26 | 顯示全部樓層

梁蘇記既遮真係好耐用
係就係比較貴
但係把遮一有事就可以免費拎去整 , 仲要係永久保用  
要針對ADL呢間如此垃圾既車廠,理由唔需要多