hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 政府出錢讓九鐵線提供學生優惠
開啟左側

政府出錢讓九鐵線提供學生優惠

AVW56 發表於 2008-7-14 20:38 | 顯示全部樓層

既然東鐵有, 西鐵無可能無ge

不過, 最重要係輕鐵要設有學生半價
如果輕鐵無份, 曾生只會被人罵多兩錢重

政府成日話要扶貧, 但貧民最多的屯元天
如果輕鐵不獲學生半價, 暴動都似!
|_arco 發表於 2008-7-14 21:16 | 顯示全部樓層
sunnykam 發表於 2008-7-14 22:21 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2008-7-14 17:35 發表

我就意會到另一個意思:點解只有鐵路先可以得到政府貼錢提供學生優惠

我覺得比起所有保鐵政策,呢個係更加之大細超

都唔知香港人乜野心態, 一邊話要爭取前九鐵網絡都要有學生優惠, 一邊就話呢D優惠係大細超, 我唔理, 我只係要搭平車
前地鐵嘅大股東都係政府WO, 咁政府即係補貼前地鐵嘅學生優惠補左廿幾年?
mckhgc 發表於 2008-7-14 22:54 | 顯示全部樓層

原帖由 |_arco 於 2008-7-14 13:47 發表

在未來收費區合併左之後,
港鐵一係就將學生優惠擴展到整個港鐵網絡,一係就索性取消埋地鐵學生優惠,
因為持有學生八達通既人現時係可以在地鐵網絡使用特惠車票。
假設未來合併左收費區之後,有個持有學生八達通既人由九鐵網絡某站去地鐵網絡某站,
佢使用單程票,但學生優惠就無擴展到九鐵網絡,咁佢應該買成人票定特惠票呢??
所以一定會係取消學生優惠同學生優惠擴展到整個港鐵網絡中二揀一。

呢個問題唔難解決,照買特惠票,但票價係正價既75%

不過咁樣的話,如果起點同目的地都係原九鐵路線,就要買成人,其中一邊或兩邊都係原地鐵路線的話,就買特惠,好亂
同埋,美孚<>南昌,九龍塘<>美孚/南昌(九龍南線通車後)的話,又點計?當佢搭原地鐵定原九鐵呢?

mckhgc 發表於 2008-7-14 23:04 | 顯示全部樓層
原帖由 阿偉 於 2008-7-14 15:00 發表

如驚客量下降,減收現時成人收費大約25至30%
分分鐘不趺反升。
無理由要成人報貼學生,
如果話要返學,
可以設星期一至星期五上午6至8及下午3至7 ...

講真,如果咁的話,我相信好多人拍手叫好
記得02年,好多人不滿九鐵獲沙中線經營權,原因係九鐵沒有學生優惠,
我當時想,但九鐵的成人正價較地鐵平(當年未有尖東站及西、馬鐵的天價),而且田某亦承諾大圍去中環唔會貴過$11.8(大概),
我就想既然成人正價較平,沒有學生優惠又如何呢?

問心,一世人當中,以「12-25歲本港認可院校全日制學生」既身份搭車既機會多,定係以「成人」身份搭車機會多(除非英年早逝)?
學生搭鐵路誇區返學機會大,定成人搭鐵路誇區返工機會大?
到底學生優惠係咪真係重要得咁緊要?

題外話:當年行會批出沙中線畀九鐵後,同時「建議」兩鐵合併,當時已有高人話「沙中線話就話畀九鐵做,事實係畀合併後既地鐵做」,當年冇人理,而家睇返,真神人也
~誰@359~ 發表於 2008-7-15 00:04 | 顯示全部樓層
原帖由 sunnykam 於 2008-7-14 22:21 發表

都唔知香港人乜野心態, 一邊話要爭取前九鐵網絡都要有學生優惠, 一邊就話呢D優惠係大細超, 我唔理, 我只係要搭平車
前地鐵嘅大股東都係政府WO, 咁政府即係補貼前地鐵嘅學生優惠補左廿幾年? ...

重點唔係增加優惠與否,而係港鐵憑咩問政府拎錢去畀東鐵線有優惠
正如一個有錢人竟然問政府拎綜緩一樣…
得啦咁,運輸署成日唔畀巴士公司開點到點,反而推d客去八仔轉乘
各巴士公司又不妨試下攤大手板要政府補貼轉乘優惠啦!

字大只顯得人自大
 樓主| ahbong 發表於 2008-7-15 00:16 | 顯示全部樓層

原帖由 ~誰@359~ 於 2008-7-15 00:04 發表

重點唔係增加優惠與否,而係港鐵憑咩問政府拎錢去畀東鐵線有優惠
正如一個有錢人竟然問政府拎綜緩一樣…
得啦咁,運輸署成日唔畀巴士公司開點到點,反而推d客去八仔轉乘
各巴士公司又不妨試下攤大手板要政府補貼轉乘優惠 ...

你錯了
而家唔係港鐵問政府拎錢
而係政府主動貼錢

正如 $1800 電費補貼
係政府提出而唔係電力公司

當然,
如果政府真係貼錢俾九鐵線做學生半價
順理成章地會有人要求補貼埋巴士優惠

~誰@359~ 發表於 2008-7-15 00:37 | 顯示全部樓層
原帖由 ahbong 於 2008-7-15 00:16 發表

你錯了
而家唔係港鐵問政府拎錢
而係政府主動貼錢

正如 $1800 電費補貼
係政府提出而唔係電力公司

當然,
如果政府真係貼錢俾九鐵線做學生半價
順理成章地會有人要求補貼埋巴士優惠 ...

即係個問題係港鐵搞出泥,但係就要政府貼錢補穫…
但係政府已經貼左佢好多好多野嫁啦喎,貼到港鐵家陣似搞地產多過搞公用事業,仲要貼?
我自己印象中就唔多覺眼政府有要求過港鐵加優惠
但係咪要人負返d社會責任做下學生優惠都要塞錢落人袋先安樂?
政府係咪應該用返佢既power要求港鐵去優惠,而唔係下下出錢?

仲有,佢貼還貼,真係只貼九鐵線咋喎,即係我唔住近鐵路既
一係就乖乖地用多d時間去轉車,一係繼續捱貴車囉…咁又公平咩?
總之,港鐵同政府雙方都有問題,港鐵唔加優惠就唔該拎d實際少少既理由
政府又真係以為錢係萬能,反而唔知自己開左兩次壞先例
字大只顯得人自大
 樓主| ahbong 發表於 2008-7-15 01:16 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2008-7-15 00:37 發表

即係個問題係港鐵搞出泥,但係就要政府貼錢補穫…
但係政府已經貼左佢好多好多野嫁啦喎,貼到港鐵家陣似搞地產多過搞公用事業,仲要貼?
我自己印象中就唔多覺眼政府有要求過港鐵加優惠
但係咪要人負返d社會責任做下學生優 ...

我真係諗極唔明
港鐵有咩問題,政府要補咩鑊?

政府補貼電費
唔通又係電力公司搞個問題出泥
要政府補鑊?

政府補貼書薄費
唔通又係書商搞個問題出泥
要政府補鑊?

仲有,佢貼還貼,真係只貼九鐵線咋喎,即係我唔住近鐵路既
一係就乖乖地用多d時間去轉車,一係繼續捱貴車囉…咁又公平咩?
總之,港鐵同政府雙方都有問題,港鐵唔加優惠就唔該拎d實際少少既理由
政府又真係以為錢係萬能,反而唔知自己開左兩次壞先例

以你咁講
我屋企無人讀書
又無請外傭
政府補貼書薄費、減外傭稅、貼港鐵學生優惠
對我真係一 D 都唔公平...

唉!香港人
唔係乜都要有你份既
諗下呢 D 措施幫到幾多家庭先再諗公平啦

~誰@359~ 發表於 2008-7-15 01:28 | 顯示全部樓層

原帖由 ahbong 於 2008-7-15 01:16 發表

我真係諗極唔明
港鐵有咩問題,政府要補咩鑊?

政府補貼電費
唔通又係電力公司搞個問題出泥
要政府補鑊?

政府補貼書薄費
唔通又係書商搞個問題出泥
要政府補鑊? ...

重點係:港鐵唔係冇能力提供優惠
賣樓都賺死佢,唔見得有需要政府貼錢先至爆個優惠出泥
而且,點解一定要係貼錢畀港鐵?
點解唔可以o係已有既車船津貼度搞呢?
書商個case有d唔同,因為佢既收入真係靠賣書,而成本都有所上升(包括書本身同周邊既東西)
但係我唔見得港鐵既成本有幾明顯既上升,仲反而因為兩鐵合併而有得減價
港鐵唔係霉到連學生優惠既成本都畀唔起咁搞笑下話

總而言之,優惠呢家野,唔係下下要政府貼錢先至做得到
我地冇理由再容忍港鐵o係有能力提供優惠既情況下,仲要等到政府出手補錢先加優惠
當然啦,政府咁做的確係可以幫到人既
但係我對香港市民既長遠利益不感樂觀,政府咁做冇錯係幫到弱細
不過都間接容許商家謀取暴利(反正我地收到貴一貴,政府都會貼錢畀我搞優惠)

話題好似越拉越遠
字大只顯得人自大