hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 問已取消及未有開辦的輕鐵路線:
開啟左側

問已取消及未有開辦的輕鐵路線:

wilsonli321 發表於 2008-9-19 20:56 | 顯示全部樓層

lzengalau 發表於 2008-9-20 00:46 | 顯示全部樓層
龍門路同杯渡路, 由506由輕鐵變巴士起, 的確因輕鐵班次少左而有所改善. 505改行大興期間,亦減左班,令兆麟既輕鐵班次有所減少,另西鐵(線)開後, 507, 614系非繁先後減過班次, 兆麟有進一步改善係岩既. 而其他地方的輕鐵班次無乜點減過,其他位的確係維持現狀, 因此#555第二段係錯的. 改行8字線,有如506在龍門路同杯渡路翻生, 所以推算出龍門路同杯渡路有倒退的可能係合理的, KC3555 的擔心一D都無錯, 亦証明左#561第二同第三段的估計是錯的.

等... 等到幾時? 要睇住黎放車係幾咁徒人力物力... 橋下面仲想擺低添? 610同751無可能不受影響.

執車執人唔係唔得, 甚至日日如是咁黎執都得, 例如照俾 R37 入兆康先兼轉做 R56, R56 跟尾轉做 R37 都得,但係換車換人係要多個人睇的, 否則司機們做錯或者無做, 而未必有人睇到或者無人知既時候, 咁就大鑊.

咩模式呀? 400張A4紙定係掛塊鐵牌丫? 果個位一日計落成四百架次經, 得果廿零班車要咁樣做, 容乜易睇漏眼... 況且,400張A4紙同鐵牌呢D都只係濕碎錢, 條尖軌蝕少少換一條都幾皮野, 車行得慢唔代表會蝕得慢, 但車載越重就會蝕得越快. 宜家唔係驚定唔驚, 係運作成本增加但對乘客無好處.

問題係夾埋做一條線, 有半段路載客量相對過低嘛, 果D咩"應多則多,應少則少"既道理去晒邊呀? 乜唔係講到震震有詞既咩?!

咩叫做"客次偏少"? 偏少又會頂閘? 要搭既班次點亂都要搭,唔會話班次亂就唔搭既....

邊個知你呢班553經定後面果班553經? 無論對外對內, 路線差一個站就要俾另一個路線號. 宜家平早繁3-6分就已經有車過啦, 咁都叫無分別?!

人為的幾時都無得防, 就算裝左細路鏡頭, d人有種既都照樣會攪. 輕鐵/鐵路已經好過馬路好多, 馬路難保唔會再水浸路陷爆水管/煤氣管, 倒不如改建做鐵路路軌好過!

長7短4.

乜咁樣好威好叻咩? 有咩好比?? 班次密左用車自然多左. 抵讚的只會係班次不變但用車少左,或者用車不變但班次密左. 呢度兩樣都唔係, 有咩好對比俾人睇?!
況且,你都仲好意思拎出黎講, 以宜家用車, 我按比例計番614系同615系既車落去呢兩段路, 會係P線雙向半個零字圈即一圈用車=4卡,加兩條全/正線四分一段用車比例即7/4x2=3.5卡.總共只係8+9+4+3.5=24.5卡. 我地宜家用24.5卡車就可以將兆康-良景-大興+山景-市中心-泳池-碼頭行3分鐘一班, 你呢? 551+553只係頭尾4分中間(良景-大興+山景-市中心)有2.2分,中間密左但頭尾供不應求,咁又有咩用?  供不應求問題幾時都係大過同緊要過供過於求! 我唔理你點計點攪, 總之供理論上不可以<求, 至少要等如.

對於計對路面的影響, 唔係理線多線少, 最重要係計幾多架次/小時, 或簡稱"班次".  三線15分一班同一線5分一班係一樣架次的. 只要計出某一位置輕鐵駛經架次多過現在或以前,就已經引證到路面燈會縮短而令車龍更長這個負面影響.
KC3555 發表於 2008-9-20 12:04 | 顯示全部樓層
原帖由 wilsonli321 於 2008-9-19 20:56 發表

你咁講,
即係話,導致屯門燈位(例如你在#554的例子)比以前好行左既原因,係因為天水圍北支線,攤散左119架車,
這就推翻了你自己在#554的言論了,因為這與西鐵通車沒有直接關係

這亦代表了,即使重組與否,只要屯門區內的 ...

你只係捉人字蚤,而且我無一隻字完全講話與西鐵通車有直接關係,
只係比較西鐵前與西鐵後的分別。
正常人都係咁比較,有西鐵前,輕鐵在屯門往元朗班次一定密一點,
有西鐵後,輕鐵在屯門往元朗車次減少,拆了兩條P線,加上507同505都減過班。
係間接關係。

仲有54部車前54部車後又如何?
路面負荷點會同用字數字有關?
只係會同容量有關而已,
一小時內幾多車次經過過馬路路口,唔等於一日有幾多部車在屯門遊走。
即係等於你用九巴70同273黎比較,
大家都係用10架車,咁你見到70的頻率多D定273的頻率多D?
唔該唔好混淆視聽,捉人字蚤。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
wilsonli321 發表於 2008-9-20 15:06 | 顯示全部樓層

wilsonli321 發表於 2008-9-20 15:15 | 顯示全部樓層
wilsonli321 發表於 2008-9-20 15:53 | 顯示全部樓層
KC3555 發表於 2008-9-20 23:11 | 顯示全部樓層

原帖由 wilsonli321 於 2008-9-20 15:53 發表

你唔好屈我捉你字蚤,你在 #554的內容,很明顯是令人認為你在直接指與西鐵通車有關,
但真正導致屯門燈位順左既原因係天北支線攤散左119架,
有更直接的原因,你卻不在 #554提出,反而在 #554內,只見你提及西鐵通車的因素 ...

呢個係你理解的問題,這是你的問題。我認為是這樣就是這樣。
我係覺得呢個係間接因素,我偏要不提出。
還有,呢個燈位改善的問題,唔需要你去計埋甚麼無聊數,
係屯門區道路使用者有眼見,屯門輕鐵係比以前班次疏左,係不爭的事實,
你無謂用埋你的歪理去指正每天返工放工有眼見到的真實使用者。

七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
wilsonli321 發表於 2008-9-20 23:21 | 顯示全部樓層
hoi_him 發表於 2008-9-21 00:09 | 顯示全部樓層

回復 565# 的帖子

其實重組後改善車廂載客率的效用,我是抱懷疑的態度。因為大部份輕鐵車
輛在早上都已經滿載,有幾何見到部車無乜乘客呀。

舉個例子,建生站北行在兩分鐘內分別有505及615到達,但兩部車都係滿載
,乘客望車輕嘆。

重組之後,553北行約5分鐘一班,乘客依然有咁多,你有無信心你的重組後可
以令乘客在最快時間上車離開車站(即在第一班車到達時就可以輕鬆上車),從
而令到乘客得益?否則,現階段的重組是徒勞的。
wilsonli321 發表於 2008-9-21 00:24 | 顯示全部樓層