hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 問已取消及未有開辦的輕鐵路線:
開啟左側

問已取消及未有開辦的輕鐵路線:

wilsonli321 發表於 2008-9-22 23:55 | 顯示全部樓層

wilsonli321 發表於 2008-9-23 00:04 | 顯示全部樓層
hoi_him 發表於 2008-9-23 01:06 | 顯示全部樓層
班次混亂,個問題有幾嚴重呢?
熟客知道幾多點、有邊班車經過車站,生客就預左要等車。而家要等幾耐呀,
最多咪10分鐘?仲要好多時都唔洗咁耐添。

551,552,553的方案根本就唔work,微觀咁睇,有以下壞處:
第一,重組後,主要的轉車站在繁忙時間逼滿人。
以石排、嗚琴站為例,佢地就利害呀,咁細個月台要容納553南行落車轉610的乘客再加上原有的乘客,唔迫爆個月台就假啦!

第二,無端端要人轉車。以615為例子,佢係一條經良田景建生居民爭取返黎的路線,你取消左佢,其實即係叫人過返1993年1月之前的服務,根本就是服務倒退。班次密左、平均左又點,咁又點啦!而家,鐘意轉車可以自己搭到鳴琴/石排叫兩飛,唔鐘意轉車既可以等車,皆大歡喜。重組之後,553、610會有幾密,載唔載得晒D人,根本存在好大疑問。

尚有很多壞處不能盡錄。

我個人而言,只會支持一個得到廣泛共識的重組方案,但似乎這個方案只有wilson321強烈支持,而其他有參與討論的版友都表達出不同程度的疑問。

KC3555 發表於 2008-9-23 10:14 | 顯示全部樓層

原帖由 hoi_him 於 2008-9-23 01:06 發表
我個人而言,只會支持一個得到廣泛共識的重組方案,但似乎這個方案只有wilson321強烈支持,而其他有參與討論的版友都表達出不同程度的疑問。

思想方向正確,如果唔係點解屯門居民反對,區議會反對,輕鐵方面亦收回不作討論,
輕鐵官方亦沒有以上的重組文件流傳。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
S3BL343@66 發表於 2008-9-23 18:22 | 顯示全部樓層
原帖由 hoi_him 於 2008-9-23 01:06 發表
第二,無端端要人轉車。以615為例子,佢係一條經良田景建生居民爭取返黎的路線,你取消左佢,其實即係叫人過返1993年1月之前的服務,根本就是服務倒退。班次密左、平均左又點,咁又點啦!而家,鐘意轉車可以自己搭到鳴琴/石排叫兩飛,唔鐘意轉車既可以等車,皆大歡喜。重組之後,553、610會有幾密,載唔載得晒D人,根本存在好大疑問。

咪係
坐505 615 615P d人一時間走哂去迫553,3間車既人變哂上埋一部車,上唔上到車心照
而家610 615 615P大把人坐車係碼頭落大興,重組後又要迫哂落一部車先安樂
跟住改614 614P入龍門,不入安定,都唔知仲咩,龍門好多人去鳳地咩
重組係可以改善班次混亂,但是咁搞法,將D人迫哂一條線,我唔想4點幾就已經係石排上唔到553
改cut 614 615咪算aw,硬係要搞li 搞路
肯做做咩都唔係問題,青藏鐵路都起到,點解505 514 share唔到月台
如果係work ge,一早就唔會被人反
wilsonli321 發表於 2008-9-23 20:18 | 顯示全部樓層
wilsonli321 發表於 2008-9-23 20:22 | 顯示全部樓層

wilsonli321 發表於 2008-9-23 20:32 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2008-9-23 21:57 | 顯示全部樓層
原帖由 wilsonli321 於 2008-9-23 20:32 發表

事實證明,反對重組的人只能靠一些非常牽強的理據
615 615P 竟然依然被人強詞奪理當足一個單位去計算

S3BL346這返話,清晰可見,完全忽視了班次因素

單看614南行有7成人會在杯渡站下車,我已經足夠否定你這種無謂 ...

614 南行有 7 成咁多多架 ?

如果真係既 614 仲點會爆住落市中心呢 ?

今朝 507 614 情況 :
507 - 028 : 遲到往屯門站 , 但屯門站學生依然不能上車 [ 人太多 , 新圍已經上爆 , 其後 5 個站 D 人都係死迫入車 , 我係某個站上係冇人落 , 只可以迫上車 ]
507 - 916 特車 : 接載屯門站大部分乘客 , 但依然未能接載所有乘客 [ ee? 553 好似好有用 ? 唔係 ! 仲有 5 個站既大客量 , 點載姐 ? ]
614 - 跟 028 尾行 , 輔助 507 [ 507 都上唔到客 .. ] , 全車企爆往屯門碼頭

好似開行 553 係好 , 但 .. 一條 553 點做齊 507 614 既客呢 ?
同時 , 何福堂點樣去兆麟好 ? um .. 係屯門上落樓梯 ? 夠唔夠人迫都成問題 .. 咁多人

你永遠唔睇繁時
鬼唔知非繁時少人呀 ? 有邊條線非繁時唔少人先 ? [ 761P 多人時段都係繁時 ]
最重要繁時下班次頻密補唔番客量龐大

就係今日 8 號風 , 一班 614 載唔哂 D 客出三聖方向 [ 兆禧往三聖方向 ] , 3 分鐘後 507 都係緊緊上哂 D 客 , 有 D 係等 614P
如果一條 553 , 班次唔夠 614 507 聯合黎 , 係好似好密呀 , 但你理唔哂唔同方向既人呀

都係個句 , 551 552 553 我反 , 614 615 cut 我唔反
614 615 cut 線加車去 614P 615P 505 507 610 永遠好過 551 552 553 , 因為 551 552 553 太不設實際 !
wilsonli321 發表於 2008-9-23 22:11 | 顯示全部樓層