hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) K廠係咪唔夠熱狗?
開啟左側

[問題] K廠係咪唔夠熱狗?

tomchanhk 發表於 2008-7-20 15:40 | 顯示全部樓層

原帖由 牛奶仔 於 2008-7-20 14:14 發表
D議員為左"爭取"選票丫嘛!!! 佢地好"偉大"架, 幫D有需要人士爭取福利.......www.hkitalk.net- O1 q3 e, [; x  @
* ]$ q8 M* B# Y8 P  q# S* `+ z
九記十幾年前已經頭痛緊點樣用最短時間將整支車隊空調化, 尤其見到對家公司已經老早完成計劃, 連部份車長都因為派唔到冷馬而作出激烈行為!(例如荔廠40事件)4 q! {8 g7 h  T2 X. n5 l

荔廠40事件?可唔可以講下係乜野事?
THX!
40 219P 219X 621
tony1234567890 發表於 2008-7-20 16:31 | 顯示全部樓層
原帖由 DR1666 於 2008-7-20 03:58 發表

講真
搭彌敦道路線既熱狗又真係幾辛苦
冬天還好
但試諗下一到夏天
氣溫高達 33 度時
彌敦道(旺角段)人多車多樓又高
呢D原因令旺角分分鐘已經有 34 度
再加上巴士車廂入面焗住 D 熱氣
即係話車廂氣溫可能係 34、35度. ...

果次66個司機話駕駛室有四十幾度
33A行旺角咪50度都似
牛奶仔 發表於 2008-7-20 16:41 | 顯示全部樓層
原帖由 tomchanhk 於 2008-7-20 15:40 發表

荔廠40事件?可唔可以講下係乜野事?
THX!

唔記得大約係96定97年, 40加冷, 但係有個車長因為冇份而情緒激動, O係車廠開動一架S3N撞向其他巴士"自殺", 結果除左出事車之外, 另外有3架巴士當殃.
唔大得,唔少得,點至得呀?
牛奶仔 發表於 2008-7-20 16:44 | 顯示全部樓層

原帖由 tony1234567890 於 2008-7-20 16:31 發表

果次66個司機話駕駛室有四十幾度:o
33A行旺角咪50度都似:funk:

試過有一日36度搭DY9362@ 60X, 去到長沙灣道塞車, 幾乎想暈......:Q

唔大得,唔少得,點至得呀?
3bx 發表於 2008-7-20 18:23 | 顯示全部樓層
原帖由 tony1234567890 於 2008-7-20 16:31 發表

果次66個司機話駕駛室有四十幾度
33A行旺角咪50度都似

試過幾年前搭某夏日星期六搭密龍行35A去尖沙咀,部車接近頂閘到彌敦道
塞車,塞左成廿分鐘都只係行少少,結果大量乘客鼓譟,車長屈服中線
開閘俾人落車。
EF107 發表於 2008-7-20 20:35 | 顯示全部樓層
我自己覺得流水線,短途線派熱狗又唔緊要既...
搭幾個站,又比冷馬錢...
平少少,熱一陣 又何紡 ?...

相反地講
有D 線係咪真係要派咁多/派曬冷馬呢 ?..

如果D 郊區線 eg. 91M 91 92 76K 74A  ...etc 呢d 線係咪真係有需要咁多冷馬呢?...
差唔多全程四周都係d樹林
吹吹山風唔係仲好咩?
GA4829 GA6107 GK8522
HU 106 HU6846
FA9671 發表於 2008-7-20 20:55 | 顯示全部樓層

原帖由 EF107 於 2008-7-20 08:35 PM 發表
我自己覺得流水線,短途線派熱狗又唔緊要既...
搭幾個站,又比冷馬錢...
平少少,熱一陣 又何紡 ?...

相反地講
有D 線係咪真係要派咁多/派曬冷馬呢 ?..

如果D 郊區線 eg. 91M 91 92 76K 74A  ...etc 呢d 線係咪真係有 ...
唔通你叫批西貢線開S3BL/S3V/S3N?

EF107 發表於 2008-7-20 22:12 | 顯示全部樓層
原帖由 FA9671 於 2008-7-20 20:55 發表
唔通你叫批西貢線開S3BL/S3V/S3N?

我冇講 94 99..
因為用唔到大車..

但係 91 91M 92 呢d 用得 11米..
而且沿途都係樹林,冇咩燈位...

我覺得用曬冷氣車有d浪費同可惜姐..
GA4829 GA6107 GK8522
HU 106 HU6846
HV7025 發表於 2008-7-20 23:33 | 顯示全部樓層
原帖由 EF107 於 2008-7-20 22:12 發表

我冇講 94 99..
因為用唔到大車..

但係 91 91M 92 呢d 用得 11米..
而且沿途都係樹林,冇咩燈位...

我覺得用曬冷氣車有d浪費同可惜姐..

91,91M全冷時都未用到11米車, o係短熱狗唔夠既情況下, 全冷係可以理解
而且91M年輕乘客較多, 出熱狗相信都不受歡迎, 盞趕客去小巴
係92有少少可惜, 如果92留番熱狗既話, 除左爽之外, 仲會平過小巴勁多, 應該會有競爭力
不明白 到底辱了你哪裡 總覺得世界與你為敵
Anpretext 發表於 2008-7-21 00:02 | 顯示全部樓層

原帖由 HV7025 於 2008-7-20 23:33 發表

91,91M全冷時都未用到11米車, o係短熱狗唔夠既情況下, 全冷係可以理解
而且91M年輕乘客較多, 出熱狗相信都不受歡迎, 盞趕客去小巴
係92有少少可惜, 如果92留番熱狗既話, 除左爽之外, 仲會平過小巴勁多, 應該會有競 ...

大不了將熱狗批頂黎行91/92,
收得仲貴過冷馬, 假期肯定大把人搭