hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 港鐵學生優惠十月起擴大至所有九鐵綫路及巴士線 ...
開啟左側

港鐵學生優惠十月起擴大至所有九鐵綫路及巴士線

mmlcs36 發表於 2008-7-18 03:11 | 顯示全部樓層

樓主| gn3509 發表於 2008-7-18 03:31 | 顯示全部樓層
原帖由 mmlcs36 於 2008-7-18 03:11 發表

就算唔咁極端
觀塘去大埔
74x將來都貴mtr成$3.7
學生客咁樣流走法

遲早就好似周松崗咁講:培養一班由年輕時候就習慣使用鐵路的乘客
搞到冇人搭巴士 ...

74x貴為九巴線皇,完全唔志在學生客,
再者,74X比起MTR有速度/就腳/頻密等優勢
呢啲優勢相信點都吸引到一啲學生繼續比多$3.7

有啲地方係搭巴士就腳方便,就算鐵路再平都無損其吸引力,價錢只係其中一個考慮因素
例如理大去觀塘,學生價搭215X貴過港鐵$2.3,放學時間一樣大排長龍
只因搭215X响觀塘落車時,搭港鐵先岩岩去到九龍塘觀塘綫月台

受今次優惠影響最大既路線應該係一啲學生客係主要客源之一,同鐵路直接競爭,再加埋冇其他優勢既線,
例如74A呢啲

今期流行:690是原罪
2A_DL13 發表於 2008-7-18 10:16 | 顯示全部樓層
原帖由 gn3509 於 2008-7-18 03:31 發表

有啲地方係搭巴士就腳方便,就算鐵路再平都無損其吸引力,價錢只係其中一個考慮因素
例如理 ...

是日報章報導,指部份路線於港鐵學生半價後,車費差距將擴至10元。

港鐵全線學童半價 勢搶巴士客

馬鞍山來往銅鑼灣,車費只為11元,本身比18.2元乘巴士便宜,優惠後港鐵車費
更減至約7.5元,比巴士便宜逾10元,巴士公司的新界路線勢面臨考驗。

另外,三間巴士公司都表示未能像港鐵般提供學生優惠。新巴及城巴稱,油價持續高企,
令公司持續虧蝕,無能力提供額外車資優惠與其他交通工具競爭,但暫未能評估東鐵給
予學童半價優惠後。九巴更稱,暫時未能提供學生優惠,如果政府能給予補助形式資助
,公司亦可作考慮,可惜政府今次沒有和他們聯絡。

ps:睇過明報網站,我覺得最吸引既係,反而是上水去旺角只需要5元,不過如果
去旺角東咪只需要4元..

Your global lifestyle partner..
S3BL343@66 發表於 2008-7-18 10:44 | 顯示全部樓層

原帖由 gn3509 於 2008-7-18 03:31 發表

例如理 ...

e家個影響更是唔大,但日後班細路大過,出去返工,只會搭港鐵,就是e個政策令到他們唔識搭巴士。最後,巴士的客量就↓
nwfb1001 發表於 2008-7-18 10:44 | 顯示全部樓層
原帖由 TankKingEH9697 於 2008-7-17 23:46 發表
估唔到特首今次一刀切 一係唔減 一減連巴士都減埋

款項唔係由港鐵承擔咩?
12A 發表於 2008-7-18 11:17 | 顯示全部樓層
一位家住馬鞍山的同事是需要往香港島上學
問及他開學後的坐車模式
他說會照坐89D轉港鐵
原因是坐上廣源的89D出到觀塘是快過坐馬鐵
因為前者出到觀塘時, 後者好可能只是出到九龍塘
九巴十六 與你在 GA5505 相見
HV7025 發表於 2008-7-18 11:27 | 顯示全部樓層

原帖由 mmlcs36 於 2008-7-18 03:11 發表

就算唔咁極端
觀塘去大埔
74x將來都貴mtr成$3.7
學生客咁樣流走法

遲早就好似周松崗咁講:培養一班由年輕時候就習慣使用鐵路的乘客
搞到冇人搭巴士 ...

市區既巴士競爭力較低, 地鐵好多時都較快
加上學生半價, 學生好多時係無理由唔搭地鐵
多年來地鐵o係市區養成一班唔識坐巴士既客
雖然市區本身有唔少巴士線係先天不足唔夠地鐵鬥, 但仲有唔少有優勢既路線, 亦因為價錢而令學生坐地鐵
例如九龍灣上藍田德田, 由藍田地鐵行上德田條斜路幾係野, 但學生多數都選擇坐地鐵
觀塘入大埔明明係74X又平又快, 但就算未合併前我都有唔少朋友選擇坐地鐵轉火車, 佢地大部份都條件反射地坐鐵路出入, 留意唔到有74X既存在
仲有出旺角等旺區大多數學生都選擇地鐵, 但當中有唔少人其實離地鐵站有段路, 選擇地鐵無非因為個平字
到佢地grad左既時候, 習慣成自然, 大都依然係諗都唔駛諗用地鐵出入, 呢個習慣相信幾難改

九鐵路段既巴士競爭力應該較大, 例如新界東去觀塘大部份都係巴士較快, 但有D好似旺角咁就差唔多
但有半價既時候, 淨係出最常去既旺角已經係鐵路平晒
搭車習慣養成後, 他日真係唔係咁易改
長遠落去巴士公司唔可以再太過守株待兔, 應該要加強宣傳旗下路線既好處, 等人知道除左港鐵外, 其實仲有好選擇既
不明白 到底辱了你哪裡 總覺得世界與你為敵
HV7025 發表於 2008-7-18 11:32 | 顯示全部樓層

例如理 ...

常客應該唔會流失太多, 坐得多就會知道巴士同鐵路既優劣, 從而作出取捨
但唔係經常坐既客既應該會少好多
有半價時價錢大晒, 諗都費時諗, 「去邊度邊度? 火車地鐵/西鐵地鐵/馬鐵地鐵囉, 夠平咪得」
都費是搵有無巴士可以坐
不明白 到底辱了你哪裡 總覺得世界與你為敵
Anpretext 發表於 2008-7-18 17:46 | 顯示全部樓層
原帖由 2A_DL13 於 2008-7-18 10:16 發表

是日報章報導,指部份路線於港鐵學生半價後,車費差距將擴至10元。

港鐵全線學童半價 勢搶巴士客

另外,三間巴士公司都表示未能像港鐵般提供學生優惠。新巴及城巴稱,油價持續高企,
令公司持續虧蝕,無能力提供額外車資優 ...

有D比較既價錢只係舊價, 即係差額比報紙列出更高($0.8)
原帖由 HV7025 於 2008-7-18 11:27 發表

市區既巴士競爭力較低, 地鐵好多時都較快
加上學生半價, 學生好多時係無理由唔搭地鐵
多年來地鐵o係市區養成一班唔識坐巴士既客
雖然市區本身有唔少巴士線係先天不足唔夠地鐵鬥, 但仲有唔少有優勢既路線, 亦因為價 ...

同意, 一些比港鐵更快的路線應該做多D宣傳(如74X,215X,89D...),
搭慣港鐵既沙甸魚可能會轉下模式

12A 發表於 2008-7-18 18:05 | 顯示全部樓層

原帖由 Anpretext 於 2008-7-18 17:46 發表
同意, 一些比港鐵更快的路線應該做多D宣傳(如74X,215X,89D...),
搭慣港鐵既沙甸魚可能會轉下模式 ...

沙田,大埔去荃葵青, 都係坐城隧車好
城隧車出到去, 坐港鐵好可能去到太子, 順利的話最多都是長沙灣
除了此例外, 不知還有什麼路線頂得住港鐵

有時坐車都唔考慮價錢, 寧可舒服,快一點
九巴十六 與你在 GA5505 相見