hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) 落雨天要小心
開啟左側

落雨天要小心

komodo 發表於 2005-7-6 13:54 | 顯示全部樓層

[ref=291375]6008-JU1220[/ref]  在 2005-7-5 08:58 PM 發表:
做咩會有咁多窿?

在瀝青路上,重型車急剎車的一下,與路面磨擦產生高熱,加埋其力度,足以令路面剷起一個窿。
傘外的世界有一片蔚藍
hkbw 發表於 2005-7-8 01:23 | 顯示全部樓層
今日傍晚係窩打老道返沙田, 遇上個好亂來的女人...
係睹後鏡一早已經睇到佢左穿右插...駕著部PREVIA好似大晒咁..

佢前邊部AE100想插我隊, 我砵左佢, 佢就走去插前面...
之後到部PREVIA, 我都一路唔俾佢入, 佢就死逼埋來, 蝦我部車仔?!

之後砵佢, 佢停左, 我咪過LAW, 之後佢插我後面, 前面突然紅燈, 就梗係停啦..
一腳踏落去個BRAKE, 點知位阿姐CUT線時俾油, 佢就BRAKE到死死下,

心有不甘抽左過慢線來指手劃腳...仲要捱到部車好埋...騎晒線....
之後一綠燈, 就算行標準速都放到佢食塵..後來佢超速過我, 仲係度手指指..
家陣你CUT線我奉旨要俾你入咩...
殺雞焉用牛刀?!
volyo 發表於 2005-7-8 17:36 | 顯示全部樓層
[ref=293904]hkbw[/ref]  在 2005-7-8 01:23 AM 發表:

係睹後鏡一早已經睇到佢左穿右插...駕著部PREVIA好似大晒咁..

佢前邊部AE100想插我隊, 我砵左佢, 佢就走去插前面...
之後到部PREVIA, 我都一路唔俾佢入, 佢 ...

個好亂來的女人好唔岩架,
她駕車咁駕法,
恐怕遲早會發生交通意外,
hkbw兄唔好動氣啦。
volyo 發表於 2005-7-8 17:44 | 顯示全部樓層

[ref=289619]CZ_6686[/ref]  在 2005-7-4 12:37 PM 發表:

7月1日果日,小弟坐朋友部Accord係大埔番屯門,去到屯門公路就見到好大舊
黑雲,仲要係好黑同好重果隻(即係感覺好接近陸地),
心諗實好大雨!去到深井交匯處,真係比我估中,
大雨到根本連前面路面都睇唔到,朋友已經開 ...

遇到好大雨同天色好暗同好大霧個日子係咁,見怪不怪啦,
打死火燈在好大雨同天色好暗同好大霧個日子時,
公路行車會少少安全d。
打死火燈係在好大雨同天色好暗同好大霧個日子時
駕駛人士駕車行緊公路既不成文規定,
讓後車注意前面路面的最壞情況而安全行車。
hkbw 發表於 2005-7-8 18:19 | 顯示全部樓層
[ref=294401]volyo[/ref]  在 2005-7-8 17:36 發表:

個好亂來的女人好唔岩架,
她駕車咁駕法,
恐怕遲早會發生交通意外,
hkbw兄唔好動氣啦。

老實講, 我又唔會話好嬲..
我家呢部大發仔都成日被人蝦的啦..

琴日上南圍前, 俾部大改CIVIC係後面推尾..
爬上南圍時, 我一路都係行60-70km/h, 佢已經追我唔到...
唔夠力但又改到部車好似好勁..真係攪笑...

我呢部大發charade唔係好惹的....
殺雞焉用牛刀?!
6008-JU1220 發表於 2005-7-8 19:09 | 顯示全部樓層
[ref=293904]hkbw[/ref]  在 2005-7-8 01:23 發表:

之後到部PREVIA, 我都一路唔俾佢入, 佢 ...

香港人渣車係咁上下啦....
唔閘你果個算係人慈喇....
呢d情況好少響外國睇到...
Bridgestone Potenza RE55S
homanbean 發表於 2005-7-8 20:52 | 顯示全部樓層

[ref=294495]6008-JU1220[/ref]  在 2005-7-8 19:09 發表:

香港人渣車係咁上下啦....
唔閘你果個算係人慈喇....
呢d情況好少響外國睇到...

所以有人話o係香港同大陸揸車冇問題既
去到外國揸一樣冇問題

~咁我地d駕駛技術咪
-   知足者自然常樂   -
6008-JU1220 發表於 2005-7-8 21:14 | 顯示全部樓層
[ref=294608]homanbean[/ref]  在 2005-7-8 20:52 發表:

所以有人話o係香港同大陸揸車冇問題既
去到外國揸一樣冇問題

~咁我地d駕駛技術咪

係....一d都冇錯....

唔係吹虛香港人....
我響外國考完個牌番香港渣車....技術簡直屎到不得了
我響澳洲考牌囉到92%架....你可想言之..外國考牌制度有幾寬鬆
基本上跳上架車你識渣得旭架車...你就有車牌..
唯有自己搵親戚操番.....之後好左好多....
因為外國人會讓你..不論你轉線同出路口....
響香港d人采你有味...一腳篤落個油門就過你...讓你??
所以響香港要轉線既話....就要話轉就轉....如果唔係...你就要"轉大運"....
返左澳洲之後渣車....簡直可以話無技術可言....

響澳洲有次見到有人泊車..用個頭入....個果人響我面前撞駁...
撞到個bumper成條甩左....
所以響澳洲買二手車...好難好難先可以買到架靚仔....
十架有九架要bumper角位緊係有花

其實香港都未算考你駕駛技術既地方.....
澳門先係.....無啦啦會有架綿羊仔響你架車隔離出現

[ Last edited by 6008-JU1220 on 2005-7-8 at 21:22 ]
KV9033 發表於 2005-7-8 22:55 | 顯示全部樓層
點解呢篇文d人講既開車見聞,
個個開車都要講報復...
乜乜唔係好惹,地板油著TEC,
呠佢,放甩左佢...

我想你地都係覺得人地唔o岩在先,
但係"落雨天要小心"呢個標題,
我真係唔知你地有幾小心..
咁樣態度在italk,最多只係駡戰,
但係報復呢下野,
對其他第三者既駕駛人,
都真係幾危險!!

忍下喇..
有時人地唔係專登打尖的,
未比人地cut線囉,
唔好咁自我中心!

另外我學車果陣,
係無教嚮按的,
點解你地個個咁快學識!!

[ Last edited by KV9033 on 2005-7-9 at 01:30 ]
6008-JU1220 發表於 2005-7-8 23:12 | 顯示全部樓層

[ref=294819]KV9033[/ref]  在 2005-7-8 22:55 發表:

點解呢篇文d人講既開車見聞,
個個開車都要講報復...
乜乜唔係好惹,地板油著TEC,
呠佢,放甩左佢...

我想你地都係覺得人地唔o岩在先,
但係"落雨天要小心"呢個標題,
我真係唔知你地有幾小心..
咁 ...

你又講得幾岩....
不過我地都係上黎閒談幾句o者.....
又唔係真係做出黎....又唔駛咁認真....做d野出黎損人不利己咁就無謂啦.....
如果有咩誤會真係唔好意思##
其實有邊個想有意外發生丫....
樓主都係想分享下佢既經驗...主題都係想叫我地小心....
至於著TEC過佢..我都會咁做....
因為天雨路滑....dup唔砌都有可能...
佢咁樣大dup...好可能害死後面d車架ma....