hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) 落雨天要小心
開啟左側

落雨天要小心

hkbw 發表於 2005-7-8 23:52 | 顯示全部樓層

[ref=294819]KV9033[/ref]  在 2005-7-8 22:55 發表:
另外我學車果陣,
係無教嚮按的,
點解你地個個咁快開識!!

我係英國學車, 係有教我嚮按的呀, 用意係提醒人地我既存在...

我又唔覺得話外國考車容易D呀...英國那個係難過香港的呀..
好彩上埋PASS PLUS,  而家係香港駕車係駕輕就熟...
膽大心細就可以了...
殺雞焉用牛刀?!
KV9033 發表於 2005-7-9 01:53 | 顯示全部樓層
[ref=294920]hkbw[/ref]  在 2005-7-8 11:52 PM 發表:

我係英國學車, 係有教我嚮按的呀, 用意係提醒人地我既存在...

我又唔覺得話外國考車容易D呀...英國那個係難過香港的呀..
好彩上埋PASS PLUS,  而家係香港駕車係駕輕就熟...
膽大心細就可以了...

邊度學車難,我唔係太有興趣知.
不過學車只可學到技術,
學唔到態度.

要嚮按,前題係,
人地真係唔知你存在時!!
或係危急時..
(我無check書,common sence來的.
歡迎指正.)
點都唔會係唔比人cut線時用的,

另外,人地有需要cut線入來,佢唔cut你,
都可以cut你前面/後面d車入來,
亦證明人地都係有需要先cut..
下下為啖氣唔比人在你前面cut,又如何?

[ Last edited by KV9033 on 2005-7-9 at 02:47 ]
hkbw 發表於 2005-7-9 09:38 | 顯示全部樓層
[ref=295102]KV9033[/ref]  在 2005-7-9 01:53 發表:
另外,人地有需要cut線入來,佢唔cut你,
都可以cut你前面/後面d車入來,
亦證明人地都係有需要先cut..
下下為啖氣唔比人在你前面cut,又如何?

點都唔會係人地cut我線時用?! 當然唔係啦...

閣下唔係現場, 可能有多少誤會了...
我唔覺得佢有咩需要cut我...成條街成串車排隊, 佢走來左穿右插係佢既問題.
我唔俾佢係我既原則問題

第二, 呢d人諗著你實俾佢入, 結果就睇都唔睇就插埋來, 完全忽視左我既
存在...一定要砵...

適當的禮讓係好, 但好似我爸媽個種太過怕事的態度, 佢地已經多次證明左
俾我睇, 咁樣係香港駕車係會成日撞車的!

而且, 如果照你咁講法, 咁樣駕車法係外國就冇問題, 但係香港你都真係
唔駛旨意可以行到....

[ Last edited by hkbw on 2005-7-9 at 09:43 ]
殺雞焉用牛刀?!
6008-JU1220 發表於 2005-7-9 13:34 | 顯示全部樓層

[ref=295232]hkbw[/ref]  在 2005-7-9 09:38 發表:

點都唔會係人地cut我線時用?! 當然唔係啦...

閣下唔係現場, 可能有多少誤會了...
我唔覺得佢有咩需要cut我...成條街成串車排隊, 佢走來左穿右插係佢既問題.
我唔俾佢係我既原則問題

第二, 呢d人諗著你 ...

算啦.....
你係當時人..你認為個按用得岩咪得囉.....
其他人好難理解你個按當時你係點用....
就算你點解釋都好...其他人都好難明你當時既情況係點....#
Bridgestone Potenza RE55S
ArnoldC 發表於 2005-7-9 16:37 | 顯示全部樓層
[ref=294495]6008-JU1220[/ref]  在 8-7-2005 12:09 發表:

香港人渣車係咁上下啦....
唔閘你果個算係人慈喇....
呢d情況好少響外國睇到...

Nein!!!

我o地晌英國,上次呀媽架1.0 Corsa (載住三個人)離開迴旋處,
有個呀嬸渣架Focus勁閃我o地。Cut埋比佢過時仲出中指#]

(果度限七十英里,剛出迴旋處行五十幾六十都o甘)
6008-JU1220 發表於 2005-7-9 19:42 | 顯示全部樓層
[ref=295658]ArnoldC[/ref]  在 2005-7-9 16:37 發表:

Nein!!!

我o地晌英國,上次呀媽架1.0 Corsa (載住三個人)離開迴旋處,
有個呀嬸渣架Focus勁閃我o地。Cut埋比佢過時仲出中指#]

(果度限七十英里,剛出迴旋處行五十幾六十都o甘)

##
估唔到英國人渣車都係咁惡.....
真係睇唔出.....
澳洲真係冇架喎...
可能我預唔到#
hkbw 發表於 2005-7-9 21:45 | 顯示全部樓層

[ref=295821]6008-JU1220[/ref]  在 2005-7-9 19:42 發表:

##
估唔到英國人渣車都係咁惡.....
真係睇唔出.....
澳洲真係冇架喎...
可能我預唔到#

睇下你係邊區啦...
係倫敦, 唔係話種族歧視, 但有d黑人就真係駕得好狼下...
d local新牌的都唔係好惹tim...

仲有, 你上M4就知有幾多人超速啦...
行百幾英里的大有人在...

而且, 有d黑市居民呢, 佢地真係亂來的..
小弟的表叔公就試過被部車係heathrow撞到自己借回來的Previa個頭散左,
那位人兄知道, 停一停車之後, 我表叔公企到佢車頭, 佢突然發爛開車,
差d撞倒我表叔公..
殺雞焉用牛刀?!
6008-JU1220 發表於 2005-7-9 22:28 | 顯示全部樓層
[ref=295946]hkbw[/ref]  在 2005-7-9 21:45 發表:

睇下你係邊區啦...
係倫敦, 唔係話種族歧視, 但有d黑人就真係駕得好狼下...
d local新牌的都唔係好惹tim...

仲有, 你上M4就知有幾多人超速啦...
行百幾英里的大有人在...

而且, 有d黑市居民呢, 佢地 ...

嘩...有冇報警呀?
hkbw 發表於 2005-7-9 22:42 | 顯示全部樓層
[ref=296015]6008-JU1220[/ref]  在 2005-7-9 22:28 發表:

嘩...有冇報警呀?

有又點WO...
警察來到都係講左句: 應該都係D黑市居民啦, 你唔好彩了...呢D事件時有發生,
你部車都唔算太傷啦, 我諗都幾難查, 你都係要自己出錢維修的了...

真係無法無天...
殺雞焉用牛刀?!
KV9033 發表於 2005-7-10 02:29 | 顯示全部樓層

[ref=295480]6008-JU1220[/ref]  在 2005-7-9 01:34 PM 發表:

算啦.....
你係當時人..你認為個按用得岩咪得囉.....
其他人好難理解你個按當時你係點用....
就算你點解釋都好...其他人都好難明你當時既情況係點....#

佢話previa前面果架AE100,
cut唔到佢都走去cut佢前面,
即係唔只一架previa都有需要入線喇..

6008兄,
我都同意我唔係當事人,
所以點講都無法證明d乜.
不過另外想講,
係馬路,係討論區都好,
唔好下下玩報復,
人地拎到少少著數咪當益左人,
對自己,人地及對第三者,
都好..

[ Last edited by KV9033 on 2005-7-10 at 02:38 ]