hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 兩岸三地巴士 (B4) 下雨天到澳門影車
開啟左側

下雨天到澳門影車

2201--969 發表於 2005-7-4 21:18 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

到澳門的那一天, 落勁大雨, 影車好唔方便
只係食完豬扒包後, 雨落細左先影左D, 但影到好好好差

影影下又落起大雨, 想收機之時就來左部打仗車, 但有部車響入站時阻,
但最後影出站就影到咁......

影相時33來咁多都係大車啊,乜33真係好好客?

多謝收睇
jorg 發表於 2005-7-4 22:19 | 顯示全部樓層
新福利連金龍都買咁激?
警HKP察
DIH 發表於 2005-7-4 22:48 | 顯示全部樓層
[ref=290302]jorg[/ref]  在 2005-7-4 10:19 PM 發表:

新福利連金龍都買咁激?

新福利買金龍,都唔算係新聞喇~
guia 發表於 2005-7-5 00:33 | 顯示全部樓層

[ref=290302]jorg[/ref]  在 4-7-2005 22:19 發表:

新福利連金龍都買咁激?

金龍都已經行左一排喇, 不算新聞了...
ac 發表於 2005-7-5 13:40 | 顯示全部樓層

這一幅幾好啊 ,  好有一個煙雨曚曚的感覺。
AC - Alexander Chan
3ASV335 發表於 2005-7-5 22:30 | 顯示全部樓層
仲記得幾年前去澳門
當時 33 全車隊都係 BENZ , 無一架係大車
個時想坐下 DART 行 33 簡直難過登天
最多都只係見過長陣 ROSA 行過 33 一次

果時坐 33 真係好迫 , 車雖然係密
但係每次係筷子基開 , 有時新馬路都未到都已經打爆左部車 ..

而家 33 用晒大車 , 我相信頂閘既情況應該無咁勁啦掛 #
238X 發表於 2005-7-5 23:35 | 顯示全部樓層

[ref=291501]3ASV335[/ref]  在 2005-7-5 10:30 PM 發表:

仲記得幾年前去澳門
當時 33 全車隊都係 BENZ , 無一架係大車
個時想坐下 DART 行 33 簡直難過登天
最多都只係見過長陣 ROSA 行過 33 一次

果時坐 33 真係好迫 , 車雖然係密
但係每次係筷子基 ...

我無記錯,當年 33 用唔到大車係因為要上澳門大學。
而家為提高載客量, D 線 (22, 30, 33) 唔上澳大,
咪用大車囉。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
barca_399 發表於 2005-7-6 00:16 | 顯示全部樓層
[ref=291632]238X[/ref]  在 2005-7-5 11:35 PM 發表:

我無記錯,當年 33 用唔到大車係因為要上澳門大學。
而家為提高載客量, D 線 (22, 30, 33) 唔上澳大,
咪用大車囉。

唔關事,
因為當時22,30已用緊低地台hino,上澳大完全冇問題,
而且28a現在都係唔上澳大,亦唔見得佢會用大車,
應該係當時冇乜大車o岩行taipa線,
唔只係澳大,連taipa舊區都唔合適用當時fosa 等大車,
(當時有大車行taipa線時都唔會入澳大及taipa舊區)

[ Last edited by barca_399 on 2005-7-6 at 00:18 ]
238X 發表於 2005-7-6 00:53 | 顯示全部樓層
[ref=291720]barca_399[/ref]  在 2005-7-6 12:16 AM 發表:

唔關事,
因為當時22,30已用緊低地台hino,上澳大完全冇問題,

果條咁既路真係唔覺得適合 RAINBOW 喎,
LIESSE 就一定上到。有無證據證明?
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
barca_399 發表於 2005-7-6 01:05 | 顯示全部樓層

[ref=291762]238X[/ref]  在 2005-7-6 12:53 AM 發表:

果條咁既路真係唔覺得適合 RAINBOW 喎,
LIESSE 就一定上到。有無證據證明?

RAINBOW 適唔適合上澳大我唔知,
亦冇證據證明,
我只係知澳巴用RAINBOW行22,及30上澳大已
一段唔短時間先改為唔上澳大,
如果唔適合行,我相信澳巴都唔會一開始就用RAINBOW 行taipa線.

咁你有乜原因證明RAINBOW唔適合上澳大?
(唔夠"車太"u turn ?定係怕佢u turn時會滾落斜路?)

[ Last edited by barca_399 on 2005-7-6 at 01:12 ]