hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 旅遊巴士及過境巴士 (B6) 呢部係咪城巴棄將?
開啟左側

呢部係咪城巴棄將?

nwfb1001 發表於 2008-7-21 00:05 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

煩請高人解答
053h4 發表於 2008-7-21 00:11 | 顯示全部樓層
一手車主係以前城巴過境部份的車輛

架車個牌頭, 原本應該都係城巴過境部份租用的

聞說佢都好快退...
其實, 聞說永東會出25架A50, 唔知有幾多架歐盟前期一期的車要退

on11358 發表於 2008-7-21 00:12 | 顯示全部樓層
城巴放棄左過境業務,自然留返兩架左軑車都無乜用

LA16-3ASV465-51 發表於 2008-7-21 09:51 | 顯示全部樓層

請問呢架車出沒既地點係邊度多?
leslie 發表於 2008-7-21 11:40 | 顯示全部樓層
原帖由 LA16-3ASV465-51 於 2008-7-21 09:51 發表
請問呢架車出沒既地點係邊度多?

上圖的地點 - 九龍塘港鐵站(沙頭角線巴士)
L. Chan - 我們堅持才有希望!
LA16-3ASV465-51 發表於 2008-7-21 11:44 | 顯示全部樓層
原帖由 leslie 於 2008-7-21 11:40 發表

上圖的地點 - 九龍塘港鐵站(沙頭角線巴士)

有固定出沒時間嗎?
Orz 發表於 2008-7-21 15:30 | 顯示全部樓層

呢架車的車況好糟糕, 但比較靚的 HH1319 應該瓜左.... 可惜
coach-digi.com
血肉長城 發表於 2008-7-22 04:59 | 顯示全部樓層
聽到呢架車快將退役的消息, 心裡面有d感觸

感觸, 唔係因為我對呢架車有好大感情, 事實上, 我一次都冇搭過. 感觸, 係因為佢係大約97, 98年間 首次登記.當時我係一個十幾歲的少年, 透過學校的巴士迷會開始對巴士有較深入的認識, 亦是某個大型巴士迷會的會員, 當時互聯網雖然並不普及,但從參與甚至策劃兩個巴士迷組織的活動與及出版之刊物, 很容易接觸到很多巴士界的最新資訊.

講返呢架車, 0係佢剛來港, 未出牌果陣, 我已經知道有佢ge存在, 當時冇咩興奮感覺, 因為我知道我冇咩機會會接觸佢,但佢同其他差唔多同期出牌ge巴士, 都俾我一種"新車"ge感覺, 呢種感覺咁多年來都冇咩退過, 直至現在為止,我依然覺得佢地係新車.

總係覺得"新車"退役被"湯"係一件奇怪ge事, 但奈何近年常常發生, 之前的穗景車身Dart, 甚至子彈頭豐田小巴 (即係三代) ,上一代的Rosa小巴 (即係澳門新福利大量使用果款) 就係另一些好例子. 講真, 鍾意搭巴士呢樣野, 係我好細個已經有,開始認唔同巴士車型亦係我八, 九歲已經開始做緊ge事. 剛開始果陣, 九巴AL 0係我心目中係好新ge巴士, 細細個睇住佢地落地出街載客,到依家話要停牌甚至退役, 都俾到我一種"新車退役ge感覺", 但都冇穗景Dart或者呢d左"呔"B10M退役來得強烈,可能佢地服役ge年期冇AL咁耐 (有時都覺得奇怪, 點解一架巴士用得果十年左右就俾人"湯") , 自己接觸機會又少, 唔好似AL咁自己會成日搭, 會慢慢感受到佢地老去ge事實.

可能, 一d年紀比我大ge網友 (即係睇住九巴大量買三軸熱狗果d甚至係更年長ge一群) 會比我有更大感觸.

p.s. 本來想0係其他區到發表, 但又唔知邊區先至0岩.
S3BL121 發表於 2008-7-22 19:22 | 顯示全部樓層
HH1319已經拆o左件
擺o係啟德車場
但係暫時應該唔會湯住
因為可能用作貨倉
粵B 66645 311常用車
KC6994 發表於 2008-7-22 21:24 | 顯示全部樓層

架車俾人勞改完真係好殘
無左一邊水撥