hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 這樣既基督徒是否很討厭呢?
開啟左側

這樣既基督徒是否很討厭呢?

iczer3 發表於 2008-7-21 09:44 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

小弟冇乜宗教信仰,係間唔中拜下觀音,黃大仙等佛像

小弟居於海外,仍有聯絡既中學同學十個有九個都係基督徒

不過近排小弟既同學既教會搞話劇,叫人唔好信乜教物教,只信基督教

成日走來同小弟講唔信死後會落地獄,投胎做禽獸...

又問知道死後去邊,答唔知又話人地智商得小學程度,又話開工又巴士(小弟係巴士公司做),收工返屋企上網又係睇巴士,唔悶咩?

又話信觀音呢D野係乜乜物物,係偶像,信唔過....有一次小弟去人地屋企BBQ,咁o岩有人由拜觀音改信耶穌,於是該教會既人便用
鐵鎚將觀音像打碎...

大家覺唔覺得呢D教徒係咪好討厭呢?
Enviro 500!
gordon 發表於 2008-7-21 23:25 | 顯示全部樓層
如果一個人由拜觀音改信耶穌, 拆偶像係必然的事, 故此該教會的人將觀音打碎係沒有問題的(但知不知那個是教會中的什麼人?).

而你果位基督徒舊同學的說話, 恕我不想去論斷人, 雖然俾著係我俾人咁樣話都一定會好反感.

煩請高人指點

澄清: 小弟係基督徒
喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
117 發表於 2008-7-23 22:37 | 顯示全部樓層
原帖由 iczer3 於 2008-7-21 09:44 發表
成日走來同小弟講唔信死後會落地獄,投胎做禽獸...
又問知道死後去邊,答唔知又話人地智商得小學程度

我對這句有點疑惑
基督教內重沒有 "投胎" 這回事...
而 "唔信死後會落地獄", 這是事實 ^^"
但我倒會這樣說 : "只要信就能上天堂"

死後去邊先... 真係無人知架woh...
"從來沒有人見過神"
也許... 也許...

不想失見証
點到即止就好了

事實上, 您對福音有無興趣? =]
bombmanhk 發表於 2008-7-24 01:43 | 顯示全部樓層

你d 同學/朋友 的宗教有點不正確
為何會有投胎呢??他的說法真出奇...
我認為即使人地唔信都唔好咁話人
其實基督教並不是你想像那恐怖 (當然異端另作別論)
你唔信都會監你信..真正的基督徙係會為你好緣故而將福音介紹給你..
希望你同學/朋友的行為唔好令你對福音產生抗拒
 樓主| iczer3 發表於 2008-7-24 18:44 | 顯示全部樓層
唔該哂各位先

小弟因工作關係,已經冇咩時間信呢D野同返教會..加上佢地成日話死後會乜乜物物,同世界青年日所見,已經對宗教呢樣野起反感

不過小弟聽佢地講佢地既話劇,內容叫人連天主教都唔好信,一休息就講/做教會D野,有時真係覺得佢地走火入魔
Enviro 500!
nwfb23 發表於 2008-7-29 10:00 | 顯示全部樓層
樓主朋友個信仰有0的問題,大部份基督教都唔會主張樓主所提及

偶像係好邪0既東西,基督教都信有靈體、邪靈等等
所以唔係阿豬阿狗都可以去拆偶像,就算係牧師都要好小心0架

神被人有自由意智,信唔信都係尤得你,基督徒0既本份就係介紹褔音就可以
nwfb23
ac 發表於 2008-7-31 10:43 | 顯示全部樓層

我都不太明白那些教徙心中是什麼心態,
小弟不是教徙,
小弟工作的地方有兩位非常虔誠的教徙,
它們在上班時很用心,
可以每次當在宗教的問題上,
立場都會極端的放在宗教下,
如將宗教放在第一位,
工作及家庭都是其次,

年近合約屆滿,
又時候要談放大假的事宜,
老細講到明某些日子請你不要來拿年假,
因為要同你談續約事宜及開始預備新一合約的工作,
可以那些虔誠的教徙,
為了教會內有什麼活動、短宣,
毅然便說為了教會我可以連工作都不要,
去宣教而不是續約,
這只可以引用我朋友的一句,
那些人已走火入魔了。
AC - Alexander Chan
smal 發表於 2008-7-31 19:56 | 顯示全部樓層
[DEL]

老二做PR, GER 走晒, Inevitable
smal 發表於 2008-7-31 19:59 | 顯示全部樓層
原帖由 iczer3 於 2008-7-21 09:44 發表
又問知道死後去邊,答唔知又話人地智商得小學程度,又話開工又巴士(小弟係巴士公司做),收工返屋企上網又係睇巴士,唔悶咩?

又話信觀音呢D野係乜乜物物,係偶像,信唔過....有一次小弟去人地屋企BBQ,咁o岩有人由拜觀音改信耶穌,於是該教會既人便用
鐵鎚將觀音像打碎...

你同返佢講,撞口撞面講耶穌,收工返屋企上網又係講耶穌,你唔悶咩?

除非你係溝緊你既中學同學,如果唔係我覺得你無乜需要理佢地,如果佢地以上既行動令你耿耿於懷,咁你就真係同佢地一樣,智商得小學程度啦

贈你一句; idiots love to bring you down to their level and beat you by experience.
老二做PR, GER 走晒, Inevitable
hksf 發表於 2008-8-4 18:50 | 顯示全部樓層

原帖由 ac 於 2008-7-31 10:43 發表
我都不太明白那些教徙心中是什麼心態,
小弟不是教徙,
小弟工作的地方有兩位非常虔誠的教徙,
它們在上班時很用心,
可以每次當在宗教的問題上,
立場都會極端的放在宗教下,
如將宗教放在第一位,
工作及家庭都是其次,

年近合約 ...

信耶穌得永生, 世上o既一入工
算得係咩野