hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 5/7東方日報:老夫婦公園彈唱惹官非
開啟左側

5/7東方日報:老夫婦公園彈唱惹官非

SSBT 發表於 2005-7-5 17:12 | 顯示全部樓層

[ref=291018]Fei[/ref]  在 2005-7-5 02:32 PM 發表:

你只要去過屯門市鎮公園就知道,雖然唱歌時間係下午四點
,但係歌聲就咁大個公園都聽得到,而且不止一檔及下午時
份唱歌。縱然背著揚聲器都覺得吵,何況對到正的大廈住客
?!

雖然係嘈,
但係錯就錯左政府冇宣傳公園唔唱得歌囉~

既然公園唔唱得歌,
咁如果人地想去唱歌,應該去邊?

老人家退左休之後冇乜野做,
難為人地而家有d「世藝」,
就俾人拉 ..
康文署既然話公園唔唱得歌,
咁就應該開闢d地方俾人地唱下歌啦~

乜野都唔俾 .. 都唔知想點 ..
=0=
64K 發表於 2005-7-5 19:20 | 顯示全部樓層
http://appledaily.atnext.com/ima ... le_news/newx111.gif
其它公園怪例

最尾個條起碼有99.99%既人唔入得,
除非著哂成套董太裝。
我的愛線——888!
238X 發表於 2005-7-5 19:33 | 顯示全部樓層
[ref=290940]orange[/ref]  在 2005-7-5 01:08 PM 發表:

問題係如果捉得咁緊,咁以後去公園唔通真
係只可以睇花玩草就算,因為講野大聲少少
已經可以話你滋擾他人

問題係,如果係好突兀咁聽到的聲音,
果種聲的騷擾性係好大的。

我諗正常人大聲講野同埋小朋友玩果陣
的尖叫應該都屬於滋擾性較低的範圍。

「搵人祭旗」的好只係相對於「乜野都
唔做」而言,除非你覺得成條條例本身
係惡法 (不過我唔係咁諗)。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
238X 發表於 2005-7-5 19:35 | 顯示全部樓層

[ref=291253]64K[/ref]  在 2005-7-5 07:20 PM 發表:

http://appledaily.atnext.com/ima ... le_news/newx111.gif
其它公園怪例

除非著哂成套董太裝。

我諗「有蚤蟲或骯髒」應該係情況好嚴重,
同埋應該係針對部份連去公廁沖涼都費事的
人。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
Fei 發表於 2005-7-5 20:06 | 顯示全部樓層
[ref=291135]SSBT[/ref]  在 2005-7-5 17:12 發表:

雖然係嘈,
但係錯就錯左政府冇宣傳公園唔唱得歌囉~

既然公園唔唱得歌,
咁如果人地想去唱歌,應該去邊?

老人家退左休之後冇乜野做,
難為人地而家有d「世藝」,
就俾人拉 ..
康文署既然話公園 ...

要唱歌可以循正常途徑申請,屯門公園有露天劇場設施,
申請得就有得有效限制噪音、時間、人數...。唔係任意的
街頭唱歌,上星期還有Uncle響入口石階上駁揚聲器拉二胡
越唱越無皇管。
Fei 發表於 2005-7-5 20:10 | 顯示全部樓層
[ref=291253]64K[/ref]  在 2005-7-5 19:20 發表:

其它公園怪例

除非著哂成套董太裝。

呢D我又唔覺係怪例,反而有效管理公園設施,
以免其他遊人受到不必的騷擾。
3384 發表於 2005-7-6 23:03 | 顯示全部樓層

如果講嘈,
又唔見居民投訴馬路D車嘈?
一對老夫婦,
一個拉二胡的先生,
會有幾嘈?
一架AP閒閒地嘈過哂佢地啦

我覺得,
香港正正就是缺少這類"街頭文化",
或許是香港人生活太緊張嚴肅吧?!

[ Last edited by 3384 on 2005-7-6 at 23:06 ]
拉登與古惑天王一樣,都是捉不盡的...
Fei 發表於 2005-7-7 07:58 | 顯示全部樓層
咁係咪每分每秒都係有部AP響度行過?巴士迷係唔係每一
樣野都拎部巴士出來比較就得下話?!
"街頭文化"係咪即係可以好似演唱會咁,開大揚聲器先叫
"街頭文化"?

[ Last edited by Fei on 2005-7-7 at 10:30 ]
AL_29 發表於 2005-7-7 09:25 | 顯示全部樓層
[ref=292743]Fei[/ref]  在 2005-7-7 07:58 AM 發表:

咁係咪每分每秒都係有部AP響度行過?巴士迷係唔係每一
樣野都部巴士出來比較就得下話?!
"街頭文化"係咪即係可以好似演唱會咁,開大揚聲器先叫
"街頭文化"?

想問一句
你是否住屯門時代廣場附近??
見你對佢地好多不滿,所以有此猜測
Fei 發表於 2005-7-7 10:49 | 顯示全部樓層

我不是住在屯門時代廣場附近,但係經常會到這個公園
,眼見他們與公園管理人員、警員口角次數實在數不盡
咁多。
請你要多理解來龍去脈,他們受到今次的高調處理並非
一日之寒。公園內間唔中會有其他的"街頭文化"表演,
表演聲浪足夠供給在場觀眾聽到就得,需要全公園大部
分地方及市中心附近樓宇都聽到。但係呢檔"街頭文化"
擾民程度及囂張心態亦使今次管理公司不得不做D野!