hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 將軍澳半山區?
開啟左側

將軍澳半山區?

5074 發表於 2005-7-5 11:37 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

係翠林某棟公屋樓梯口影的
住翠林既板友應該都估到係邊度影..

以前住呢度真係好正.
日日都睇到九巴舊將廠...
有得俾我揀我都寧願住返呢度..
風景正爆!

[ Last edited by 5074 on 2005-7-5 at 11:43 ]
mckhgc 發表於 2005-7-5 12:33 | 顯示全部樓層
我就咁睇,半山區,除非自己有本事做有車階級,
或者o個度有免費住客專車,或者有登山電梯,或者自己已經隱居,
否則都唔會考慮半山區,因為搭車果種唔方便法,真係.....#:-X
山上人搭車,有苦自己知..........#:`(

就講呢個翠林.....都係將軍澳區內,唯一唔近地龍站既公屋吧
 樓主| 5074 發表於 2005-7-5 12:39 | 顯示全部樓層
[ref=290913]mckhgc[/ref]  在 2005-7-5 12:33 PM 發表:
或者o個度有免費住客專車,或者有登山電梯,或者自己已經隱居,
否則都唔會考慮半山區,因為搭車果種唔方便法,真係.....#:-X
山上人搭車,有苦自己知......... ...

唔止翠林
康盛花園都係半山

搭車都唔算唔方便丫...
superbus 發表於 2005-7-5 13:15 | 顯示全部樓層

[ref=290913]mckhgc[/ref]  在 2005-7-5 12:33 PM 發表:

否則都唔會考慮半山區,因為搭車果種唔方便法,真係.....
山上人搭車,有苦自己知..........

就講呢個翠林.....都係將軍澳區內,唯一唔近地龍站既公屋吧

咁多個半山區入面
翠林的交通算數一數二了
雖然唔少巴士線被減班
但勝在選擇夠多
唔搭呢架,仲有另一架可以揀
mckhgc 發表於 2005-7-5 13:34 | 顯示全部樓層
[ref=290944]superbus[/ref]  在 05年07月05日 01:15 PM 發表:

咁多個半山區入面
翠林的交通算數一數二了
雖然唔少巴士線被減班
但勝在選擇夠多

但係將軍澳既巴士出名貴呢 #

住著呢類區內發展到咁上下至有新鐵路落成,但又唔近條新鐵路既村
(除左成街免費接駁車既屯元天),
其實係最無奈既一群,鐵路方便唔關你事,巴士削班削線就有你份#:`(
翠林就係咁(閣下都講左),馬鐵通車後,沙田又係咁 #:-/
superbus 發表於 2005-7-5 14:01 | 顯示全部樓層
[ref=290959]mckhgc[/ref]  在 2005-7-5 01:34 PM 發表:

但係將軍澳既巴士出名貴呢

住著呢類區內發展到咁上下至有新鐵路落成,但又唔近條新鐵路既村
(除左成街免費接駁車既屯元天),
其實係最無奈既一群,鐵路方便唔關你事,巴士削班削線就有你份
翠林就係咁(閣下都講左),馬鐵通車後,沙田又係咁

翠林都唔差,雖然冇屯元天的免費接駁車
但都有 98A 呢個半賣半送的轉乘優惠
而且價錢仲平過搭直車#
淨係呢點,已經恨死其他半山區的居民#:-*
不過 98A 的確比地鐵通車前疏咗
居民有時要等成兩個字先有一班車#:-X
gn3509 發表於 2005-7-5 17:24 | 顯示全部樓層

[ref=290944]superbus[/ref]  在 2005-7-5 01:15 PM 發表:

咁多個半山區入面
翠林的交通算數一數二了
雖然唔少巴士線被減班
但勝在選擇夠多

翠林/康盛既全日巴士線有:
93A/K,95/M,98A/C,296M,690共8條

翠林小巴線有:
12,15,15M,17,17M,105,106,111共8條

康盛小巴線有:
12,13,15,15M,17,105,106,111共8條

即係山上總共有16條巴士+小巴線

反觀山下,

坑口區全日巴士:
91M,296M,98A/C/D,297,298E,792M,692,694,E22A
共11條線

小巴:
11,15/A,16,18,101M,102/B,103共9條線

有20條巴士+小巴線,比山上多四條

尚德全日巴士:
296A/C/D/M,792M,796B/C/X,797M,692,694,E22A共12條

小巴:
103M,108A,110共3條
即係得15條巴士+小巴線,仲比山上少1條

半山區有咁多路線覆蓋,
其實已經算好好
起碼幾乎成個東九龍都去到
呢個情況可能係因為翠林係將軍澳最早期既屋村之一
同埋位處將軍澳出九龍繼將軍澳隧道後另一主要道路寶琳北路有關

[ Last edited by gn3509 on 2005-7-5 at 18:44 ]
今期流行:690是原罪
kwwong1 發表於 2005-7-6 00:43 | 顯示全部樓層
我自己住康盛
覺得出外的交通都算很不錯了
如果以下兩樣接駁地龍的路線有改善就更好:

1.  觀塘地鐵站迴旋處塞車
令本來出觀塘最快的98a 仲慢過95m
而且仲要望住個地鐵站無得落車,真氣頂
相反方向就會令93k,98a 拖卡
個人最高記錄係拖四卡
我上左第一架,結果比後面三架扒晒頭

2. 向下落寶林
原本應該係主導的15m 班次不穩,梳車兼要入翠林等客
大部分康盛人都會等106/111/12 (落山) 或 105 (上山)
如果15m 密d車就好

除此以外就真係不錯啦,頭先坐98c 由旺角道番屋企
望住隻表,四個半字落車,爽!!!
bigfish_hk2 發表於 2005-7-6 00:51 | 顯示全部樓層
[ref=290988]superbus[/ref]  在 2005-7-5 02:01 PM 發表:

翠林都唔差,雖然冇屯元天的免費接駁車
但都有 98A 呢個半賣半送的轉乘優惠
而且價錢仲平過搭直車#
淨係呢點,已經恨死其他半山區的居民#:-*
不過 98A 的確比地鐵通車前疏咗
居民有時要等成兩個字 ...

請問 98A 有乜野半賣半送o既轉乘優惠呀?
點解價錢仲平過搭直車呢?
福建幫超市有過期30日叉燒包
superbus 發表於 2005-7-6 01:14 | 顯示全部樓層

[ref=291759]bigfish_hk2[/ref]  在 2005-7-6 12:51 AM 發表:

請問 98A 有乜野半賣半送o既轉乘優惠呀?
點解價錢仲平過搭直車呢?

閣下用八仔搭 98A ,
轉*指定路線,可以有$2.7(熱狗)/$3.5(冷馬)的優惠
而坐指定路線轉 98A 返將軍澳則只須要$0.9(熱狗)/$1.4(冷馬)
假如去尖沙咀,搭 98A 轉 215X 只須 $7.6
平過一程 98P ($8.2)
不過呢程係幾取巧吓#
而去土瓜灣紅磡,搭 98A 轉 15 只須 $6.9(此為全冷馬價,而全熱狗更只須$5#:-*)
平過搭綠小 105 同 93K

*指定路線為途經觀塘道的大部份路線,但不包括11X,89B,258D及各過海隧巴等

[ Last edited by superbus on 2005-7-6 at 01:17 ]