hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) 老爺救護車
開啟左側

[政府及特種車輛] 老爺救護車

AA48@43A 發表於 2008-7-28 01:12 | 顯示全部樓層

原帖由 sevenguy 於 2008-7-26 12:53 發表
講開又好似無見過日本車改做白車喎!
唔通怕日本車唔可靠

江湖傳聞話運輸處嫌日本車個殼d料唔夠厚, 保護性低, 唔俾用黎做救護車...

不過港燈係有架Isuzu ELF UT高頂版在發電廠做救護車...
直通快線  連繫機場
sevenguy 發表於 2008-7-28 14:33 | 顯示全部樓層
係咪車牌200嗰架?
a_drew 發表於 2008-7-28 20:02 | 顯示全部樓層
原帖由 AA48@43A 於 2008-7-28 01:12 發表

江湖傳聞話運輸處嫌日本車個殼d料唔夠厚, 保護性低, 唔俾用黎做救護車...

不過港燈係有架Isuzu ELF UT高頂版在發電廠做救護車...

東華三院以前都有hiace救護車~
1005 發表於 2008-7-28 20:55 | 顯示全部樓層

以下內容可能過份偏激
可能引起部份人士不安
敬請留意

見到你呢個POST
真係令我火都黎埋
不吐不快
(放心,係對事唔對人架 )

呢幾日報紙講 0既離唔開係救護車出問題
見到街上面大部份車都係話用左幾年就有問題
但係就無車換

相反
警車就不斷見到有新車出街

令我諗到一樣野
警察係咪有需要換車換得咁密呢?
郁下就話換新車
而救護車就無乜點變咁
唔通政府覺得
捉賊重要過救返一個人?
若樓上呢條問題係「是」的話
相信呢個政府都真係無得救

一個好警察
你俾一部爛車佢
佢有心做 0既
佢都可以做到好成績

但係
一個救護員
即使佢做得幾妥貼
你俾一架爛車佢
都可能就因為設備問題而令個病人救唔返

所以
警車係咪要換得咁密呢
的確值得心思

有心做 0既
就應該年年都有車換
唔應該話一大批一大批換
咁搞法
分分鐘架架車都輪住黎見報
快樂有時,唯有Timely
AA48@43A 發表於 2008-7-28 23:12 | 顯示全部樓層
原帖由 a_drew 於 2008-7-28 20:02 發表

東華三院以前都有hiace救護車~

個人記憶未代東華救護車係架平治310.

聖約翰以前都有日產Caravan做救護車..
直通快線  連繫機場
AA48@43A 發表於 2008-7-28 23:17 | 顯示全部樓層
原帖由 1005 於 2008-7-28 20:55 發表
以下內容可能過份偏激
可能引起部份人士不安
敬請留意

見到你呢個POST
真係令我火都黎埋
不吐不快
(放心,係對事唔對人架 )

呢幾日報紙講 0既離唔開係救護車出問題
見到街上面大部份車都係話用左幾年就有問題
但 ...

警察果度搵得密都只係衝鋒隊, 最多加理交通部d電單車...

其他警察部門d車都用左好耐先退. 好似Mazda 323咁, 駕駛學院仲早退過警察果d...

至救護車的問題, 唔係只係制度問題, 仲有一d複雜既原因.

如果有察覺澳門的情況, 比較一下人手, 編制同歷史, 就知道澳門唔會有相似情況發生.
直通快線  連繫機場
Airelinez 發表於 2008-7-29 00:57 | 顯示全部樓層

澳門D HIace好似好普通咁
同HIMEDIC差幾皮咁
sevenguy 發表於 2008-7-29 01:59 | 顯示全部樓層
我個人都覺得警察換車都幾密吓, 睇返以前影過救護車相嘅日期係97年,
咁即係部份救護車已用上十一年!

揾到張救護車相, 車身寫住"胡文虎救護車"
leslie 發表於 2008-7-29 18:33 | 顯示全部樓層
原帖由 sevenguy 於 2008-7-29 01:59 發表
我個人都覺得警察換車都幾密吓, 睇返以前影過救護車相嘅日期係97年,
咁即係部份救護車已用上十一年!

揾到張救護車相, 車身寫住"胡文虎救護車"
102163 ...

哈, 佢出 LGV牌, SPV牌的 Minibus牌?
L. Chan - 我們堅持才有希望!
a396 發表於 2008-7-29 23:15 | 顯示全部樓層

原帖由 AA48@43A 於 2008-7-28 01:04 發表

有批416有斜板...

冇記錯 A 89 - 92 同 21X 有斜板.
獨派交通迷同政治學人