hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 校園生活及上班一族 你地學校有冇試過有老師打學生?!
開啟左側

你地學校有冇試過有老師打學生?!

hkbw 發表於 2005-7-6 00:00 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

小弟學校上星期臨end of term時就試過....

事緣上星期二晚有人攪響左個fire alarm, 成個house夜晚十二點幾走火警..
當然係天怒人怨啦....

其中有個5th Form 黑人, 同個gap year student teacher首先起衝突, 係house外面
先行口角繼而動武, 內容就不得而知...

點知, 當個fire alarm響完, 大家返上樓的時候, 另一單就發生了.
有個upper sixth form, 專攪事的local學生, 把口出名衰, 今次就係house tutor面前
話佢個未婚妻樣衰, 冇品, 仲有d更難聽的說話啦, 仲話第時自己老婆一定比
佢那個好...

老實講, 男人乜都可以俾你講, 話人地老婆/未婚妻, 當然講唔過啦..
house tutor咁愛佢未婚妻, 當然火冒三丈...上到房, 另外兩名攪事份子
同埋原先那個攪手就繼續insult佢未婚妻...

估唔到house tutor咁激, 一張櫈車左埋去...
冇中人, 不過成部cd機散左...

但個三個人就話house tutor打佢地, 唔駛7小時後已經傳通街...
不過大部份既回應係: 打得好! 幫我打埋我個份!
就連其他老師都有唔少係咁講.....

最後據聞house tutor就被人送了一紙warning letter了事...
呢四個攪事份子都算係抵佢地死. 夾埋屈人,打完人後夾口供甩身都
試過...可幸的是下年唔駛見到佢地...萬歲!

大家學校有冇類似事件發生呢?!
歡迎討論.
殺雞焉用牛刀?!
TL 發表於 2005-7-6 00:08 | 顯示全部樓層
鄭笑 發表於 2005-7-6 03:51 | 顯示全部樓層
EL8061 發表於 2005-7-6 14:43 | 顯示全部樓層

我以前間中學就無試過老師真的打學生,
始終我讀書的年代已禁止體罰,不過作狀的就周不時都發生,
例如老師召見一些頑皮學生時輕輕拍打那些學生以示提醒。
愛車:EL8061,最鐘意的熱龍:FY5856
nwfb1601 發表於 2005-7-6 16:31 | 顯示全部樓層
我係小學一年級0個陣都試過幾次因為無交功課,俾班
主任用一塊又厚又長0既間尺打手板。
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
DW8306 發表於 2005-7-6 16:50 | 顯示全部樓層
訓導古法頸部推拿算唔算?
Ketsu 發表於 2005-7-8 09:13 | 顯示全部樓層

小學打手板就試過
亦試過俾老師用手指捏頸果條筋(好鬼痛既)

中學就未試過
不過我以前就見過一個體育老師
小息叫左幾個同學去操場
我離遠見到佢起腳撐落其中一個學生度
之後我再問俾佢「撐」左一腳果個學生佢做乜
佢覆述番果個老師「撐」佢果時講左一句:
「家陣係咪當我死架!」
之後呢個老師下年都唔見左人囉
Abusing dead rule -> Denial of reality